Bugun...


Aile Hekimi Dr. Ozan UZKUT

facebook-paylas
BU SENE GRİP…
Tarih: 15-10-2021 14:56:00 Güncelleme: 15-10-2021 14:56:00


Evet bu sene gribin çok sert bir şekilde tüm dünyayı kavurduğu gibi ülkemizi de etkisi altına alacağını düşünüyorum. Bu sene grip mikrobu yani hemofilüz infulanza geçen sene hastalık yapamamanın da etkisiyle -ki bu yüzden toplumsal bağışıklık oluşmadı ve hemafiluza karşı antikor seviyemiz çok düşük- çok daha etkili bir biçimde hastalık yapacak diye düşünüyorum.


Virüsler de aslında tüm canlı organizmalar gibi yaşamak isterler, virüsün diğer bakteri ve protozolardan ayrı tarafı yaşamak için bir canlı hücresine ihtiyaç duymalarıdır. Bir de virüsler aslında birlikte yaşadıkları canlıyı öldürmez onlarla birlikte yaşar ama onların vücutlarının zayıfladığı anda ortaya çıkar ve hastalık yapar. Aslında ortamda bulunan virüs bizim savunma duvarımızı geçemezse bizi hasta edemez bu da ancak doğru beslenme, barınma, stresten uzak durma, ısınma, spor yapma gibi bir çok faktöre bağlıdır.


Ancak bir başka durum daha vardır ki bunlar 65 yaş üstünde olduğu gibi bağışıklık sisteminin artık doğal olarak düşmesi ve  bazı hastalıklar örneğin kanser gibi otoümmin dediğimiz sürekli kortizon kullanan hastalar gibi bağışıklık sisteminin baskılandığı durumlar, AİDS gibi, hepatit gibi bazı kronik hastalıklar da grip ölümcül olabilmektedir.


Aynı şekilde astım hastalığı olanlar, kalp hastalığı olanlar, ağır diyabeti olanlar, böbrek yetmezliği, karaciğer yetmezliği olan hastalar gribi çok ağır bir şekilde atlatmaya çalışmaktalar. Çoğu zaman bu hastalığı olanların da ölüm sebebi grip olabilmektedir.


Bazı meslek çalışanları örneğin sağlık sisteminde çalışanlar, gişelerde- veznelerde çalışanlar, sürekli seyahat edenler, toplu halde seyahat etmek zorunda olanlar da grip mikrobuyla çok sık karşılaştıkları için virüs yükleri artmakta, bu da onların bağışıklık sistemini düşürmekte ve daha sık hasta olmalarına sebep olmaktadır.


Yukarıda sözünü ettiğim kişilerin mutlaka grip aşısı olmaları gerekmektedir. Ancak aşı ile bu hastalıktan korunabiliriz. Hem korona aşısı hem grip aşısı olur mu derseniz olur ama bence ya korona aşısı ile grip aşısı aynı gün olmalı ya da arada bir aylık zaman olmalı diye düşünüyorum, böylece oluşturdukları antikor çok daha sağlıklı olur ve birbirini engellemez.


Dediğim gibi biz korona ile savaşırken bir kaç ay içinde artık hem toplumsal bağışıklık hem aşıların etkinliği hem de bulunan ilacın hastalarda kullanımı ile bu hastalığı yenerken, eski düşman hemafiluz tekrar hortlayacak, çok daha donanımlı ve güçlü şekilde bizi hasta edecek diye düşünüyorum. Bunun önlemi de her zaman olduğu gibi öncelikle aşı sonra yine aslında maske- mesafe ve hijyen geliyor ama ben buna doğru beslenme, kalabalıklardan uzak durma, açık havada spor yapma, sıkı giyinme, düzgün barınma, üşütmemeyi de eklemek istiyorum. Biliyorum artık bu önlemlerden bilhassa da maskeden hepimiz bıktık ama bence bu kışta da bu önlemlere devam etmemiz hepimizin sağlığı için çok gerekli… Tabi bir de ekonomik şartların ağırlığı da bu hastalıkları önlemede çok etkili… Ama elimizden geldiğince kendimizi korumak zorundayız çünkü sağlığımızı kaybedersek bu bedel çok daha ağır bir şekilde karşımıza çıkar.





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI