Bugun...


Aile Hekimi Dr. Ozan UZKUT

facebook-paylas
AŞIDA ETKİNLİK YÜZDESİ
Tarih: 14-01-2021 17:53:00 Güncelleme: 14-01-2021 17:53:00


Bildiğimiz gibi ülkemizde nerdeyse tüm ülkenin aşılanacağı Çin aşısı Snovac'la ilgili bazı spekülasyonlar var. Aşı yaptırmazdan önce yine kafaları karıştıran bir sorun ortaya çıktı. Bilim Türk bilim adamlarının % 91 etkili dediği aşıya Brezilyalı bilim adamları önce % 78 sonra % 50,38 etkili buldu. Yine aynı aşı için Endonezyalı bilim insanları ise % 65 etkili bulduklarını söylediler. Sonuçların böyle çıkmasının çeşitli nedenleri var, bunların kimisi gerçekten bilimsel, kimisi ekonomik, kimisi de politik sanırım. Ve benim kanımca ekonomik ve politik değerler sanırım biraz daha ağır basıyor…


Peki aşı en az % 50,38 etkiliyse boşuna mı yaptırıyoruz? Hayır değil tabi ki… Dünya Sağlık Örgütü % 50'nin üzerini uygulanabilir olarak tanımlıyor ama keşke bu değeri kendi ölçse, değerlendirse ve bu söylentileri ortadan kaldırsa, aşıyı yaptıracak ülkelerin yüreğine su serpse, biz de gönül rahatlığı ile kafamızda sorun olmadan aşımızı olabilsek… Çünkü biz Brezilya ve Endonezya'nın aksine neredeyse tamamen bu aşı ile aşılanmayı programlıyoruz. Diğer ülkelerde bu aşının kullanımı % 50'nin üzerinde değil, o da en ucuza aldıkları veya diğer etkili aşıları yeterince elde edemedikleri için açıklarını kapatmak için kullanıyorlar. Çin hükümeti bile bu aşıyı çok tercih etmiyor, ülkesinde üç ayrı firma aşıyı ürettiği halde biontek aşısından oldukça yüklü bir sipariş veriyor, onu yapamadıklarına da başka bir Çin aşısını daha çok tercih ediyor…


Peki % 95 etkili aşı yerine % 50,38 etkili aşı yaptırırsak ne olur zehirlenir miyiz? Hayır elbette zehirlenmeyiz, yine hiç aşı olmayana göre covitten korunuruz ama hastalığı kapma olasılığımız % 5'ten % 50'ye düşer o kadar, o yüzden yine de etkili olur…


Peki başka sakınca ne olur derseniz, toplumsal bağışıklık için, yani o ülkede artık salgın kalmadı diyebilmek için % 95 etkili aşıyı toplumun % 60'ına yapmak yeterli iken % 50'lik aşıyı uygularsak nerdeyse tamamını yani tüm halkı aşılamak ile ancak salgını durdurduğumuzu söyleyebiliriz. Yani birinde bizim ülkemiz için yüz milyon aşı gerekirken öbüründe yani% 50 etkili aşıda yüz altmış milyon aşı gerekir, o kadar aşının yapılabilmesi için de ayrı lojistik, ayrı eleman, daha çok kişinin iknası gerekir, sağlık personeline daha çok yük ve daha uzun süre salgından kurtulamamayı sağlar…


Bunun aşının alımıyla ilgili ekonomik maliyetini bilemiyorum çünkü kaça aldığımızı bilmiyoruz, ticari sırmış, tüm ülkelerin aşıyı kaça aldığı biliniyor Türkiye'ninki ayrı bir sır, bu da işin başka bir boyutu. Ama asıl burada ekonomik boyut bence pamdemi şartlarının daha uzun sürmesi, turizmin ülkemizde daha geç başlaması, ticari işletmelerin daha geç açılması, yurt dışına giriş çıkışların daha geç olması gibi çok daha büyük sorunlar içeriyor.


Zaten geç başlayarak çok zaman kaybettik ki bu en az bir ay dünyaya göre pandemiden geç kurtulacağımızı gösteriyor. Bir de etkisi az aşı yaparak bunu biraz daha geciktirmiş olacağız. Çünkü bu aşı ile her bireyi aşılamadan bu salgından kurtulamayız. Bu da ayrı bir risk çünkü diğer ülkeler 18 yaş altını aşılamazken biz aşılamak zorunda kalacağız. Ticareti çok iyi bildiğini bütün dünyanın bildiği İsrail Biontek aşısından hemen aldı ve nüfusunun şimdiden % 25'ini aşıladı, biz daha aşıya başlamazken herhalde bildikleri var ve bu konuda en küçük bir aksamaya izin vermiyorlar…


Aşıya en geç başlayan ülkeler statüsündeyiz, bu konuda Uzakdoğu'dan da, Afrika dan da geri kaldık, tabi bu da çok üzücü bir durum ama geç olması hiç olmamasından iyidir…

(Ozanca sağlık mobbing politika kitabımdan)





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI