Bugun...


Aile Hekimi Dr. Ozan UZKUT

facebook-paylas
ATEŞ ÖLÇER CİHAZLARDAN AÇIKLAMA
Tarih: 03-09-2020 13:01:00 Güncelleme: 03-09-2020 13:01:00


Ateş ölçer cihazların göze tutulmaması gerektiği üzerine yazdığım yazıya bir cevap geldi, aynen sizlerle paylaşmak istiyorum:

"Merhaba Dr. Ozan Bey,
Ben tıp sektörüne 35 yıl elektronik tıbbi cihazlar imal ederek ve yaptığım mümessilliklerle de hizmette bulunmuş bir elektronik mühendisiyim. Temel konularımdan biri de sektörde LLLT / Low Level Laser Therapy cihazları olarak bilinen “Düşük yoğunluklu Lazer Tedavi Cihazları” idi. Bu vesileyle bu konuyu iyi çalışmışımdır.
Whatsapp’ta dolaşan bir videoda “Ateş ölçtüreyim derken kafanıza sıktırmayın” diye uyarılar vardı. İzahat olarak da, alnın ortasında bulunan bölgede “EPİFİZ” bezinin bulunduğunu ve ateşölçerin bu noktaya tutulması ile “epifiz bezi hasar görecek ve ciddi rahatsızlıklar oluşacaktır” diye uyarılar yapılıyordu. Ben o zatı internetten ararken sizin yazınız karşıma çıktı ve bundan dolayı size yazıyorum.
Lazer ışığı monokromatik yani tek dalga boylu bir ışıktır. Güneş ışığı ya da akkor flamanlı lamba ışıkları, eğer bir üçgen prizmadan geçirilirse, prizmanın önüne konulan bir beyaz perde üzerinde o ışığı oluşturan renkler ayrışarak tayf oluşturur.
Eğer lazer ışığı bu prizmadan geçirilirse, tek dalga boylu olduğu için, normal kırılma kanunları prensibine uyar ve sadece kırılarak prizmadan çıkar ekranda küçük bir nokta gibi görülür.
Lazer ışığını tarif eden birkaç parametre vardır:
1- Dalga boyu: Rengini belirler. Birimi nanometredir. Yani x10-9 metre ya da “Nanometre” mertebelerindedir.
2- Gücü: Şiddetini belirler. Birimi Watt’tır. Ve bu cihazlarda kullanılan lazerin gücü de 1 miliwatt (mW.)’dır. Yani 1 Watt’ın 1000’de biridir.
3- Cinsi: Elde ediliş şeklini belirler. Ateşölçerler Infrared Diyot lazerlerdir. Çünkü o kadar küçük bir cihazın imal ve tasarımı ancak “Diyot Lazerle” yapılabilir. Ayrıca parmak tipi PulsOksimetrelerde de diyot lazer kullanılır. O cihazlarda hem Infrared / IR ve hem de RED lazer diyodu kullanılır… Biliyorsunuz SpO2 cihazı hastanın parmağında saatlerce kalır.
Dalga boyu (rengi) nüfuz edeceği derinlikte etkilidir. Çünkü deri altında bulunan unsurlar lazer ışığını absorbe eder.
Diyot lazerlerle yapılmış cihazlarla FTR, Dermatoloji, Diş hekimliği, Nöroloji, KBB, Algoloji, Üroloji, Jinekoloji ve Akupunktur gibi branşlarda kullanılır.
Bir lazer ışınının dokuda hasar oluşturması için, gücünün watt mertebesinde olması gerekir. Böyle bir hasarın oluşması gücün bu değerin üzerinde ve optik sistemlerle odaklanmış olması gerekir. Aynen güneş ışığı ile mercek kullanarak bir noktaya odaklarsanız, tuttuğunuz nesneyi yakabilirsiniz. 1 mW.’lık lazer ışını ile bahsettiğiniz kadar hasar oluşturmazsınız. Meselâ Laser Pointer’lar. Bunları yeşil ve kırmızı diyot lazerlerle yaparlar ve güçleri 3 mili Watt’tır. Çocukların elinde oyuncak oldu artık. Bilmiyorum ama, hiç bu lazer pointer’dan dolayı gözü zarar gören bir çocuk hastanız oldu mu? Kaldı ki ateşölçerlerde bu 1 miliWatt’tır.
Ateşölçer cihazını ihtiyaten göze tutmamak gerek. Fakat ateşölçerle ateş ölçümü yaptığınızda, parmak tetiğe dokunduğunda yaklaşık 1-2 saniye bir ışık imi gönderir ve yansıyan ışıktan doğru ateş değeri ölçülmüş olur. Yani cihazın tetiğinin basılı kaldığı sürece lazer ışınımı meydana gelmez. Zira böyle olursa o zaman hem cihazın pili çabuk biter hem de eğer kasten ve çok uzun süre tutulursa o zaman bir rahatsızlık oluşturabililir.
Bu tür tedavi cihazları ilk çıktıkları yıllarda / 1985’lerde cihazların gücü 3-5 miliwattlar mertebesinde idi. Zaman içinde tecrübeler arttıkça cihazların gücü yükseldi. Şu an tedavi lazerleri watt mertebelerine çıkmış durumdadır. Daha yüksek güçlü lazerlerde, lazer ışını pulsatif olarak uygulanır. Bu da daha derin noktalara ulaşabilmek içindir.
LLLT cihazları ile yapılabilen tedaviler için İngilizce olarak literatür araştırmak isterseniz, mesela Physioterapy and LLLT ya da LLLT Literatur yazarak arama yapabilirsiniz. Siz de aile hekimi olmanız hasebiyle bu tür cihazları çok kullanabilirsiniz...
Daha fazla uzatıp sizi sıkmak istemem. Umarım sizi kırmamışımdır. Sürçü lisan eylediysek affola.
Anlayışınız için şimdiden teşekkür ederim.
Selâm ve dua ile…
Muhsin COŞKUN"
İlgisine çok teşekkür eder, bilgilerinize sunarım...





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI