Bugun...



Saadet Partili Kılıç, ormanlık alanlarla ilgili kanun teklifi sundu

Saadet Partisi Antalya Milletvekili Şerafettin Kılıç; yangın, sel, heyelan vb. afetler sonucunda zarar gören ormanlık alanların "ormanlık alan" statüsünün değiştirilemeyeceği, bu alanların imara açılamayacağına ve üçüncü kişilere devredilemeyeceğine ilişkin Kanun Teklifinde bulundu.

facebook-paylas
Tarih: 07-06-2024 19:23

Saadet Partili Kılıç, ormanlık alanlarla ilgili kanun teklifi sundu

Saadet Partisi Antalya Milletvekili Şerafettin Kılıç Kanun Teklifinde şu ifadeleri kullandı:

"GENEL GEREKÇE
Ormanlar, milli servetimiz ve birçok zenginliği bünyesinde barındıran doğal yaşam alanlarıdır. Ormanları korumak, her birimizin asli görevlerinden biridir. Devlet, ormanları korumak için gerekli tedbirleri alır. Anayasa'nın 169. maddesinin 1. fıkrasında, devlete halihazırda mevcut bulunan orman alanlarını koruma görevi yüklendiği gibi, orman alanlarının genişletilmesi için gerekli kanunları koymak ve tedbirleri almak da devletin görevleri arasında sayılmaktadır.
ImageÜlkemiz orman varlığı açısından ciddi bir zenginliğe sahipken son yıllarda orman alanlarımız ciddi oranda azalmaktadır. Türkiye'de 2022'de ormansızlaşma 2021 yılına göre 4 kat artmış, Belçika ülkesi büyüklüğündeki ormanlık alan sadece bir yılda yok edilmiştir. Bu alanların yerine maden ocakları, oteller ve betonarme binalar inşa edilmiştir. Çeşitli sebeplerle zarar gören alanların yeniden ağaçlandırılarak ormanlık alanlara dahil edilmesi, korunamayan ormanlık alanların böylelikle aslında korunabildiğine dair yanılgıya sebep olmaktadır. Ormanlarımız korunamamakta ve ne yazık ki hızla azalmaktadır. Ağaçlandırılmış bölgelerin az bir kısmı ancak uzun yıllar sonra ormana dönüşebilirken, çoğu ise ormana dönüşemeden kuruyup yok olmaktadır.
Yangın, heyelan ve sel gibi afetler sonucu ormanlık alanlar zarar görebiliyor, bu alanların statüsü değiştirilerek yok edilebiliyor. Özellikle yangınlar sonucunda, yanan bölgede kısa süre içerisinde maden ocaklarının kurulduğu, otellerin ve betonarme ucube binaların yapıldığı birçok örnek sayabiliriz. Bütün bu örnekler, yangınların bilinçli olarak çıkartıldığı ve ormanların kasten yakıldığına dair şüpheleri güçlendirmektedir. Ormanlık alanlara yönelebilecek saldırıları engelleyebilmek amacıyla; gerekli denetimlerin yapılması, yangınlar sonucunda yasal soruşturma süreçlerinin şeffaflıkla yürütülmesi, cezai yaptırımların arttırılması ve zarar gören bölgenin ormanlık alan statüsünün korunması gerekmektedir.
MADDE GEREKÇELERİ
MADDE I- Ülkemizin orman varlığını korumak ve zarar gören ormanlık alanların yeniden ağaçlandırılmasını sağlamak amacıyla düzenleme yapılmaktadır. Bu madde ile; yangın, sel, heyelan gibi afetlere maruz kalan ormanlık alanlarda her türlü yapı, bina, imar ve benzeri girişimlerin önlenmesi amaçlanmaktadır.
ImageMADDE 2- Bu madde ile; yangın, sel, heyelan gibi afetlere maruz kalan ormanlık alanların statüsünün değiştirilemeyeceği, bu alanların imara açılamayacağı ve üçüncü kişilere devredilemeyeceği konusunda düzenleme yapılmaktadır. Ayrıca, bu alanlarda ağaçlandırma ve ormanlaştırma çalışmaları amacı dışında yapılmış olan her türlü yapı ve binanın, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı ay içinde yıkılacağı hükmünü içermektedir.
MADDE 3- Bu madde yürürlük maddesidir.
MADDE 4- Bu madde yürütme maddesidir.

ORMAN KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ
MADDE I- 31/8/1956 tarihli ve 6831 sayılı Orman Kanununun 14. maddesine aşağıdaki bent eklenmiştir.
"G) Yangın, sel, heyelan gibi afetlere maruz kalan ormanlık alanlarda her türlü yapı, bina, imar ve benzeri girişim;”
MADDE 2-6831 sayılı Kanuna aşağıdaki ek madde eklenmiştir.
"EK MADDE 21- Yangın, sel, heyelan gibi afetlere maruz kalan ormanlık alanların statüsü değiştirilemez, bu alanlar imara açılamaz ve üçüncü kişilere devredilemez. Bu alanlarda ağaçlandırma ve ormanlaştırma çalışmaları amacı dışında yapılmış olan her türlü yapı ve bina, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı ay içinde yıkılır. Maddenin uygulanması ile ilgili usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenir.”
MADDE 3- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 4- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür."







FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER SİYASET Haberleri

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI