Bugun...



"Gündönümü Harekatı" II. Dünya Savaşı'ndaki Türkiye'yi anlatan nadir romanlardan biri..

Mustafa Ali Yurdupak’ın “Gündönümü Harekâtı” kitabı, II. Dünya Savaşı döneminde Türkiye’de yaşananları gözler önüne seren, edebiyatımızda az rastlanır konusu ve Berlin’den İstanbul’a uzanan detaylı tasvirleriyle dikkat çekiyor.

facebook-paylas
Tarih: 07-11-2022 15:09


Mustafa Ali Yurdupak’ın “Gündönümü Harekâtı” kitabı, II. Dünya Savaşı döneminde Türkiye’de yaşananları gözler önüne seren, edebiyatımızda az rastlanır konusu ve Berlin’den İstanbul’a uzanan detaylı tasvirleriyle dikkat çekiyor.


Satırlarında yer verdiği savaş yıllarının ağırlığını sürükleyici kurgusuyla dağıtan “Gündönümü Hârekatı”, yazar Mustafa Ali Yurdupak’ın deyimiyle; eşsiz kalemlerden olan Rıfat Ilgaz’ın “Karartma Geceleri” ve Yılmaz Karakoyunlu’nun “Salkım Hanımın Taneleri” kitaplarının yolundan ilerleyen bir yazını okurların beğenisine sunuyor. Farklı ve az denenmiş bir alanda oluşturulan roman, dahil olunmasa da etkisiyle Türkiye’yi kasıp kavuran II. Dünya Savaşı dönemine yer veriyor. Yazar Yurdupak, insanların o dönem neler yaşayabileceği ve hissedebileceği üzerine düşündüren bir roman kaleme alıyor.

Dönemin Diliyle Konuşan Karakterler, Zamanda Yolculuk Etkisi Yaratıyor

Türkiye’de polisiye alanında yabana atılmayacak bir birikim olsa da casusluk macera romanlarının fazla olmadığını söyleyen Yurdupak, “Gündönümü Harekâtı”nı yazmasını da bu el değmemişliğin teşvik ettiğini belirtiyor. Kitap, okuru yalnızca dinamik bir olay örgüsüne değil, dönemin İstanbul’una da çekiyor. Mustafa Ali Yurdupak, sadece detaylı mekân tasvirleriyle sınırlı kalmak istemediğini belirtirken; karakterleri dönemin diliyle konuşturarak, okuru bir zaman yolculuğuna çıkardığını ifade ediyor.

Mauthausen Toplama Kampı da Hitler’in Güney Almanya’daki Sayfiye Evi de Romanda!

“Gündönümü Harekâtı”, İstanbul’un yanı sıra Berlin ve Londra’ya da uzanan geniş bir perspektif sunuyor. Yazar Yurdupak, Mauthausen Toplama Kampı’nı da Güney Almanya’daki sayfiye evinde oturan Hitler’i de satırlarına işliyor. Bu sahneleri de Jack Higgins ve Glenn Meade romanlarında karşılaşılabilecek detaylarla betimlemeye çalıştığından bahseden Yurdupak, dönemin diline yer vermesi nedeniyle kitabın çok sayıda dipnot barındırdığını da ekliyor. Yazar, bir romanda 200’den fazla dipnot olmasının, bazı okurlara şaşırtıcı ve yorucu gelse de bu detayların sevenlerine ayrı bir tat vereceğini belirtiyor.

Nazi Almanyası’nın zulmünden kaçarak İstanbul’a gelen bilim insanlarından olan Paul Winkler ile başlayan hikâye, tarihî gerçeklerle de okurunu baş başa bırakıyor. Nazilerin elindeki kız kardeşi ile ayrılmak zorunda kaldığı sevgilisi arasında seçim yapması gereken Winkler’in hayatına değinen “Gündönümü Harekâtı”, Soğuk Savaş Dönemi’ne dair tespitler de sunuyor. 2021 yılında İnkılâp Kitabevi imzasıyla yayımlanan romanda Mustafa Ali Yurdupak tarih, siyaset ve edebiyatın birleştiği disiplinlerarası bir çalışmayı okurlarıyla buluşturuyor.







Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Kitap Haberleri

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI