Bugun...



Gelecekte yaşlılara bir yer var mı?

Senex: 6.Lisansüstü Yaşlılık Çalışmaları Kongresi, 4-5 Kasım tarihleri arasında başlıyor. Kongrenin bu yılki teması “İnsan Hakları ve Kalkınma Hedefleri”. Farklı konularda çalışan araştırmacıların bir araya geldiği kongrede bu yıl Gelecekte yaşlılara bir yer var mı? sorusuna cevap aranıyor.

facebook-paylas
Tarih: 04-11-2022 16:09

Gelecekte yaşlılara bir yer var mı?

Senex: 6.Lisansüstü Yaşlılık Çalışmaları Kongresi, 4-5 Kasım tarihleri arasında başlıyor. Kongrenin bu yılki teması “İnsan Hakları ve Kalkınma Hedefleri”. Farklı konularda çalışan araştırmacıların bir araya geldiği kongrede bu yıl Gelecekte yaşlılara bir yer var mı? sorusuna cevap aranıyor.

Ulusal ve uluslararası düzeyde çok sayıda üniversite, sivil toplum kuruluşu ve araştırma enstitülerinin iş birliğiyle düzenlenen Senex: 6.Lisansüstü Yaşlılık Çalışmaları Kongresi, Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü´nde 4-5 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek. Sosyal, idari ve beşeri bilimler, sosyoloji, psikoloji, gerontoloji, sosyal hizmetler, iletişim, iktisat, kamu yönetimi, tarih, felsefe, coğrafya, arkeoloji, sanat, hukuk ve mimari gibi disiplinlerden kongreye katılan araştırmacılar, “Yaşlanan Toplumda İhtiyaçlar, Hizmetler & Haklar, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği & Sömürü, Çocuklar İçin Yaşlılık Temsili, Edebiyat & Yaşlanma, Sürdürülebilir Kentler & Yerinde Yaşlanma, Yaşlılıkta Eşitliğin Yaygınlaştırılması" konularında sunumlarını gerçekleştirecekler. Senex Kongre Eş-Başkanı Doç. Dr. Özgür Arun, her yıl farklı temalarla yaşlı haklarına yönelik konuları kongrede ele aldıklarını söyleyerek bu yıl kongre temasını Birleşmiş Milletlerin (BM) kalkınma planı hedeflerindeki eksikliği temel alarak belirlediklerini ifade ediyor. Arun, İnsan Hakları ve Kalkınma Hedefleri temasından yola çıkma sebeplerini şöyle aktarıyor: “BM’nin 17 başlıktan oluşan kalkınma hedefleri gelecek nesiller için etkin biçimde eşitsizliklerin hakkından gelmek üzere kapsayıcı bir gündem önerisidir. Kalkınma hedefleri temelde yoksulluğu ortadan kaldırmak için evrensel bir çağrı niteliğindeydi. Bu plan, yıkıcı kalkınmadan ziyade sürdürülebilir ve eşzamanlı bir kalkınma önerisidir. Nitekim, bugün yerel yönetimler ve merkezi hükümetler kalkınma hedefleriyle pekiştirilmiş planlamalarını ve politikalarını hayata geçirmeye çalışıyorlar. Ancak BM’nin kalkınma hedeflerinde eksik olan bir parça var. İnsan hakları paradigmasından yoksun olması. Yerel yönetimler, merkezi hükümetler, kalkınma sürecinde etkin rol üstlenmesi beklenen kurumlar, kalkınma hedefleriyle insan hakları arasında bağ kuramıyorlar. Hızla yaşlanan dünyamızda, insanların haklarıyla yaşlandığının farkında olmayan yönetimler, kalkınma gündemlerine hak temelli hizmetleri dahil edemiyorlar. Oysa adil, eşit ve refahın yaygınlaştığı bir gelecek, insan haklarının gerçekleştiği bir gelecektir. Hızla yaşlanma sürecindeki toplumların çocukları, gençleri, yetişkinleri ve yaşlıları için nasıl bir dünya hayal ediliyor? Gelecekte yaşlanan insanlara bir yer var mı? Tüm bu sorular ve daha fazlası bulguya dayalı olarak yanıt bekliyorlar. Bu nedenle kongre temasını , insan hakları ve kalkınma hedefleri başlığında belirledik. Çocukların, gençlerin, yetişkinlerin, yaşlıların, hasılı yaşlanan insanların bugününü ve geleceğini bu alana yönelik çalışan farklı disiplinlerden araştırmacılarla Senex Kongresi´nde tartışmak istedik”.
Elliye yakın araştırmacının yer alacağı kongre iki gün sürecek ve kongrede toplamda altı oturum olacak. Oturumlar, ilk gün yüz yüze, ikinci gün ise çevrimiçi olarak yapılacak. Ayrıca kongrenin ikinci günü, Lund Üniversitesi CIPSS Programı Mezunları Ağı ve Her Yaşa Hazır Çevreler Planlamak ve Tasarlamak: Yaş Dostu Havalimanı atölyeleriyle devam edecek. Detaylı bilgi için https://www.senexkongre.org.tr/ sayfasını ziyaret edebilirsiniz.







FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI