Bugun...



Atmaca: Doğalgaz eylem planı hazırlanmalı

MMO Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, Rusya kaynaklı doğalgaz krizi nedeniyle önümüzdeki kışın zor geçeceğini belirterek, enerji arz talep dengesizliği oluşmaması için özellikle doğalgaz kullanımında acil bir eylem planının yapılması gerektiğinin altını çizdi.

facebook-paylas
Tarih: 08-09-2022 18:57

Atmaca: Doğalgaz eylem planı hazırlanmalı

MMO Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, Rusya kaynaklı doğalgaz krizi nedeniyle önümüzdeki kışın zor geçeceğini belirterek, enerji arz talep dengesizliği oluşmaması için özellikle doğalgaz kullanımında acil bir eylem planının yapılması gerektiğinin altını çizdi.
Makina Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, Antalya ve birçok turizm şehrinin, Rusya kaynaklı doğalgaz arzındaki sıkıntıdan dolayı bu kış birçok yabancı misafiri ağırlayacağı ve büyük kapasiteli turizm tesislerimizin kış sezonu boyunca da aktif kalacağı öngörüldüğünü ifade ederek, “Bu durumun enerji arz talep dengesizliğine neden olmaması için özellikle doğalgaz kullanımında bir eylem planının hızlıca yapılmalı” dedi.
2022 yılı başında doğalgaz iletim hattı kaynaklı arıza sebebiyle İran’dan gelen doğalgaz akışının kesintiye uğradığını ve bu nedenle belirli süreyle sanayi ve elektrik üretimi için santrallerinin doğalgaz kullanımına kısıtlamalar getirildiğini, bunun da sanayi üretiminde ciddi aksamalara neden olduğunu hatırlatan Başkan Atmaca, “Önümüzdeki kış aylarında yüksek kapasiteli turizm binalarının tüketeceği enerji de dikkate alınarak, enerji arz talebinin sekteye uğramaması için proaktif olarak harekete geçirilmeli ve birtakım önlemler hızlıca alınmalıdır” diye konuştu.  
Atmaca, en kolay ulaşılan enerji türü olan elektrikte 2021 yılı rakamları ile kurulu güç olarak yüzde 46,3 fosil kaynak, yüzde 53,7 yenilenebilir kaynak oranları görünse de nihai üretimin yüzde 32,7’sini doğalgaz, yüzde 31,4’ünü kömür oluşturmuş, yenilenebilir enerji kullanımı yüzde 35,8 civarında kaldığını belirterek, “Yenilenebilir enerjide kullanımındaki bu yüzde 35,8 payın içindeki en büyük payı da yüzde 16,8 ile hidrolik almaktadır. Hidrolik güç ile elektrik üretimi ise yağışa bağlıdır ve yeterli yağış düşmemesi durumunda bu payın düşeceği de açıktır. Böyle bir durumda halihazırda yüzde 32,7 ile en yüksek payı alan doğalgazdan elektrik üretimine daha da yüklenileceği açıktır ve bu da bir risk olarak önümüzde durmaktadır. Doğalgazda ise yüzde 99 oranında ithalatçı durumunda olduğumuz da unutulmamalıdır” ifadelerini kullandı.
Üretilen elektriğin yüzde 44’ünün sanayide, yüzde 24’ünün ticarethanelerde, yüzde 24’ünün de meskenlerde kullanıldığını aktaran Atmaca, “Turizm temelli ticari bina sektörünün kış ayları boyunca tam kapasite ile çalışması durumunda gerek doğrudan doğalgazın gerekse en temel enerji girdisi olan elektrik tüketiminin artması kaçınılmazdır.  Yerli ve yenilenebilir enerjiye dayalı enerji girdilerini henüz istediğimiz oranlarda sağlayamadığımız açıktır. Hal böyle olunca uluslararası piyasalardaki enerji hammadde fiyatları doğrudan ülkemiz tüketicisinin ekonomisini istemediğimiz oranlarda etkilediği gibi özellikle doğalgaz arzında yaşanabilecek problemler sıkıntının boyutunu daha da arttır nitelikte olacaktır. Bu kış gerek konutlarda ısınmanın kesintiye uğramaması gerekse sanayide üretimin sekteye uğramaması için doğalgaz kullanımında acilen bir eylem planı hazırlanmalı ve devreye alınmalıdır” dedi.
MMO Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, deniz aşırı ülkelerden ithal edilebilecek sıvılaştırılmış doğalgazın (LNG) problemin çözümü için yeterli olmayacağının altını çizerek, “Eylem planı özellikle enerji kullanımını düşürecek ancak gerek üretimde hem üretilen malın niteliğini hem de miktarını düşürmeden gerekse konutlarda ısınma konforunu bozmadan alınabilecek tasarruf tedbirlerini içermelidir. Bu tedbirlere uyulup uyulmadığı da sıkı takip edilmelidir. Özellikle ısıtmada konfor için yeterli alt sıcaklık değeri olan 20 santigrat dereceyi aşmayacak şekilde sistemlerin çalışması için tedbirler alınmalıdır. Aydınlatmada özellikle dekoratif ve estetik amaçlı aydınlatmaların kapatılması da tasarruf açısından önemlidir. Büyük ve kullanım kapasitesi yüksek kamu binaları için de tedbirler alınmalıdır. Birçoğunda enerji otomasyonu bulunmayan bu binalarda binanın kullanım saatleri dışında tüketim yapan cihazların çalışmaması kesinlikle sağlanmalı, bunu sağlayacak yasal zeminli tedbirler alınmalıdır. Daha kapsamlı tedbir önerileri yakın zamanda Makine Mühendisleri Odası İklimlendirme Teknik Komisyonu tarafından yapılacaktır. Bu tedbirlerin ivedilikle alınacağı eylem planının çok geç kalınmadan hazırlanması zor geçecek kış aylarının daha da zorlaşmaması için önemlidir” ifadelerini kullandı.







FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER EKONOMİ Haberleri

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI