Bugun...



Hırsızlar avokadolara dadandı

Antalya’nın Kumluca İlçesinde, son yıllarda rağbet görmeye başlayan avokado, üreticisi olan çiftçiler, ürünler olgunlaşma sürecine girince hırsızlarla baş edemez duruma geldiler.

facebook-paylas
Güncelleme: 03-10-2020 16:05:13 Tarih: 03-10-2020 16:00

Hırsızlar avokadolara dadandı

Pazarda tanesi 10 lira olunca, hırsızlar avokado bahçelerine saldırdı
Antalya’nın Kumluca İlçesinde, son yıllarda rağbet görmeye başlayan avokado, üreticisi olan çiftçiler, ürünler olgunlaşma sürecine girince hırsızlarla baş edemez duruma geldiler.
Son günlerde, çok sayıda avokado bahçesinden meyve çalan hırsızlar yüzünden, çiftçi gecesini gündüzünü bahçede geçiriyor. Kumluca İlçesi'ne bağlı, Salur Mahallesi'nde avokado üreten Şaban Deveci (55), ruhsatlı otomatik av tüfeği ile gece gündüz bahçesini bekliyor. İlçenin değişik semtlerinde, birçok avokado bahçesinden meyve çalan hısızlar yüzünden huzursuz olan çiftçiler, yetkililerden bu soruna çözüm bulunmasını bekliyor.


Tel örgüleri kesip, söküp giriyorlar

Hırsızlar, insanların olmadığı yerlere gün içinde, insanların yoğun yaşadığı bahçelere gece giriyorlar. Bahçe kenarındaki koruma tel örgülerini, ya kesiyorlar veya sökerek giriyorlar.

 

7/ 24 bekliyorum, cesaretleri varsa gelsinler 

25 Ağustos'ta, meyveleri hırsızlar tarafından toplanan avokado üreticisi Şaban Deveci; “7/24 avokado bahçesinin içindeyim. Bekliyorum. Cesareti olan varsa, buyursun gelsin. Hem 2 ayaklıyı bekliyorum, hem 4 ayaklıyı (yaban hayvanlarını) bekliyorum. Artık sabrımın sınanacak durumu kalmadı. Ben, bu bahçede alın teri döküyorum. Şu vücudumdaki tere bakın. Ben niçin çalışıyorum. Çocuklarımı beslemek için çalışıyorum. Helal rızık için çalışıyorum. Hırsız yada hırsızlar gelsin de, çalıp gitsin diye çalışmıyorum. Çalınmadık ağaçlardaki meyvelere bakın. Hepsi bu şekildeydi. 400 – 500 meyvesi olan ağaçlarım vardı. 10 - 15 tane meyve kalmış. Ben bu ağaçları nasıl gübreleyip, su vereceğim. Boş ağaçlara bakmış olacağım.  Meyvesi olan sayılı 3 – 5 ağacım kalmış. 7/24 gece gündüz bahçemi bekliyorum. Buyursunlar gelsinler, onları da toplasınlar cesaretleri varsa. Meyveleri çalarken ağaçların dallarını kırmışlar. Birde sigara paketlerini düşürmüşler, bahçemin içine. Bu meyvelerin tanesi pazarda 10 lira. Bizde çocuk besliyoruz. Çözüm bulunmasını istiyorum. Kötü konuşmaya dilim varmıyor. Devlet büyüklerimiz bulsun bunun çözümünü. Çiftçinin dostu yok.

 

Her zaman bekliyordum, boşluğumu bulup girdiler

Ben 7 / 24 bahçenin içindeyim. Evi unuttum. Ev ortamı ne şekilde onu bile unuttum. Ben bahçemi bekliyorum. Çocuklarımı nasıl beslerimin peşindeyim. Rızkımı bekliyorum. Bir kez daha söylüyorum. Cesareti olan varsa buyursun gelsin. Ne demek istediğimi anlamışlardır. Bir boşluğumu buldular, çaldılar. Çocuğumu everecektim. Davetiye (oku) dağıtıyordum.


25 Ağustosta, ham meyvelerimi topladılar
Ağustos’un 25 'inde gelişmemiş mal (ürün), olgunlaşmamış meyveyi toplayıp ta ne yapacak bu adam. Bilse zaten toplamaz. Ne yapacak acaba bunu. Ben çok merak ediyorum. Hırsızlar toplarken bir tanesini yere düşürmüşler. Eve alıp götürdüm. Buruşup gitti. O tarihte o meyve yenmez. Ama hırsızlar topladı. Bu tarihten sonra olsa yenirdi” dedi.

 

Beklemiyorum, tuzak kurdum kolaysa bir daha gelsinler

Narenciye mahallesinde 5 dönüm alanda 5 avakado ağacı bulunan, diğer üreticilerden Yusuf Torun ise; “ Pazar günü bahçeme geldiğim de, meyvelerim duruyordu. Benim bahçeme gece girmişler. Ya Pazar akşamı, ya da Pazartesi akşamı girmişler. Tel örgüyü kesmişler. Oradan girmişler. Ben bahçeyi beklemiyorum. Ama değişik tuzaklar kurdum. Kolaysa bir daha gelsinler. 30 Bin lira zararım var” dedi.
Mehmet ALPTEKİN / KUMLUCA       

 

 







FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KUMLUCA Haberleri

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI