Bugun...



"Caddede Mağazası Olan Dijital Dünyada Yer Almalıdır"

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından, Vodafone ve Akbank’ın katkılarıyla düzenlenen Türkiye Teknoloji Buluşmaları’nın Antalya etabı Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ev sahipliğinde düzenlendi.

facebook-paylas
Tarih: 14-02-2020 13:18


Caddede Mağazası Olan Dijital Dünyada Yer Almalıdır

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından, Vodafone ve Akbank’ın katkılarıyla düzenlenen Türkiye Teknoloji Buluşmaları’nın Antalya etabı Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ev sahipliğinde düzenlendi. Büyük bir ilgiye sahne olan konferansa Türkiye’nin ve Antalya’nın dijital anlamda öncü şirketleri ve isimleri dijitalleşme ve e-ticaret meraklılarına konu hakkında detaylı bilgiler verdi.

Teknoloji Buluşmaları 6’ncı kez Antalya’da

Antalya’da bu yıl 6’ncı kez düzenlenen organizasyonun açılışında konuşan TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, dijitalleşmenin önemine vurgu yaptı. Konuşmasının başında projeye destek veren firmalara teşekkür eden Davut Çetin, “Bugün burada dijital ekonominin birçok paydaşı bir arada bulunuyor. E-ticaret platformlarımız, akıllı lojistik, dijital reklam, dijital kariyer gibi birçok alandan önemli konuklarımız aramızda. Ben bu zengin katılımlı organizasyonun Antalya’da böyle başarıyla gerçekleşmesinde emeği geçen herkese en baştan teşekkürlerimi iletiyorum” şeklinde konuştu.

E-ticaret ve ihracatta gelişme var, ama halen yolun başındayız

Konuşmasına Türkiye ve Antalya’nın dijitalleşme süreci hakkında bilgiler vererek sürdüren ATSO Başkanı Davut Çetin, “Ülkemizde kayıtlı işyeri sayısı 1 milyon 900 bine yakındır. Bu işyerlerinin yüzde 87’si mikro işletmedir. Yani çalışan sayısı 10 kişiden azdır. Özetlersek, Türkiye’de işyerlerinin ezici çoğunluğu küçük işletme veya esnaftan oluşmaktadır. TUİK’in son verisine göre internet üzerinden satış yapan girişim oranı ise halen yüzde 11 civarında dolaşıyor. Deloitte TÜSİAD raporuna göre e-ticaretimiz 2018’de 60 milyar liraya çıktı. E-perakendede ancak 31 milyar liraya, oran olarak da yüzde 5’lere geldik. Gümrük verilerine göre e-ihracatımız 2018’de 358 milyon dolar olmuş. Gelişme var, ama halen yolun başında olmaya devam ediyoruz” dedi.

Konuşmak yerine ısrar ediyoruz

Ülkemizde endüstri 4.0 düzeyinde birçok işletme bulunuyor, ama imalat sanayimizin ortalama düzeyi endüstri 2 veya 2.5 diyen Davut Çetin, “Ticaret kültürümüz ise halen endüstri 2.0’a bile gelmedi. Biz Antalya 4.0 sloganını 2018’de lanse ettik. Ülke olarak Türkiye 4.0’ı konuşmamız gerekirken, maalesef çok başka sorunlar, üzücü olaylar ve gündemlerle doluyuz. Bu ortamda böyle toplantılar, projeler yapmak yerine, oturduğumuz yerden konuşsak, esnafa kredi istesek, vergi affı, kira desteği, prim desteği istesek inanın daha popüler oluruz. Yine de biz Odalar Borsalar Birliği olarak, ATSO olarak, dijitalleşme ve e-ticarette ısrar ediyoruz. Çünkü biliyoruz ki, dijitalleşme ve e-ticaret esnaf dostudur, KOBİ dostudur. E-ticaret, köylünün, çiftçinin, el işi yapan ev kadınının dostudur. E-ticaret sayesinde herkes üretici ve tüccar olma imkanına sahiptir. Hep birlikte esnafa ve çiftçiye bunu anlatmak zorundayız. Evinde halı dokuyan dijital dünyada, caddede mağazası olan dijital dünyada yer almalıdır” diye konuştu.

Bir ürün için artık sadece pazarlama yetmiyor

Çin’de Ali Baba’nın kırsal kalkınma ve gelişim için de önemli çalışmalara imza attığını söyleyen Başkan Davut Çetin, “Ali Baba’nın artık köyleri var. Köyde Ali Baba bir mekan kurmuş, bilgisayarlar koymuş, tedarik merkezi açmış. Köyün üretimini e-ticaret platformu yönlendiriyor. Bazı köylere Avrupa’dan Michelin yıldızlı şef getiriyorlar. Bu şef köyün ürünlerinden yemek yapıyor. Bunu sosyal medyayla dünyaya tanıtıyorlar. Aynı anda hem e-pazar tanıtımı, hem tarımsal ürün tanıtımı, hem turizm tanıtımı yapılmış olunuyor. Yani sadece pazarlama yetmiyor. Pazar odaklı üretim planlaması, hatta kalite denetimi de gerekiyor. Çin, bu virüs sorununu atlatırsa yeni örnekler de görebiliriz” şeklinde konuştu.

Antalya’da akıllı tarım ve turizm köyü projesi yapılabilir

Dijitalleşme ve e-ticareti sadece pazarlamayla sınırlı görmemek gerektiğini sözlerine ekleyen Başkan Davut Çetin, “Üretimi ve markalaşmayı destekleyecek biçimde ele almalıyız. Antalya olarak turizmde rekor kırıyoruz, ama bir giyim markası yaratamıyoruz. Döşemealtı halısı gibi bir değerimiz var, kayboluyor. Tarımda yerel ürünleri geliştiremiyoruz. Bu toplantılarla ulaşamadığımız kesimlere örnek projelerle ulaşmalıyız. Örnek köy ve örnek esnaf projeleri yapmalıyız. Hep birlikte dijital köy, dijital cadde ve dijital esnaf projelerini ülkeye yaymamız gerekiyor. Dijital kültürü geliştirmek için teknoloji fuarları düzenlemeliyiz. Şehir merkezlerinde kültür merkezi gibi teknoloji merkezleri kurulmalıdır. Antalya’da akıllı tarım ve turizm köyü projesi yapılabilir. Ayrıca dijital esnaf konusunda da pilot projeler yapılabilir” ifadelerini kullandı.

İngilizce yeterlik endeksinde 79’uncu, lojistik performansında dünyada 47’nciyiz

Dijitalleşmede Türkiye’nin hızlı bir biçimde belirli adımlar atması gerektiğini ifade eden Davut Çetin, “Türkiye olarak dijitalleşme ve e-ihracat konularıyla birlikte ele almamız gereken birçok konu bulunuyor. E-ihracat, sosyal medya ile tanıtım diyoruz, ama dünyada İngilizce yeterlik endeksinde 79’uncu sıradayız. İngilizce içerik üretecek, yazacak insan kaynağımız zayıf. Bir başka önemli konu ise lojistik altyapımızın gelişmesidir. E-ticaret ve e-ihracatın gelişmesi için lojistik performansında dünyada 47’nci sırada değil, çok daha önlerde olmalıyız” diyerek sözlerini noktaladı.

Başkan Davut Çetin’in konuşmasının ardından programda açılış konuşmaları ve paneller gerçekleştirildi. KOBİ’ler ve girişimciler için dijitalleşme, e-ticaret ve e-ihracat gibi pek çok konu hakkında bilgiler verilen konferansta, katılımcılar ayrıca firmalarla B2B görüşme imkanları da buldu.







Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER EKONOMİ Haberleri

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI