Bugun...


Rektör Yüksek, ANSİAD'ın konuğu oldu
Tarih: 20-10-2023 18:00:00 Güncelleme: 20-10-2023 20:17:33 + -


Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD)’ın 2023 yılı 4. Kahvaltılı Toplantısı 18 Ekim 2023 Çarşamba günü Akra Otel’de gerçekleştirildi.

facebook-paylas
Tarih: 20-10-2023 18:00

Rektör Yüksek, ANSİAD'ın konuğu oldu

Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD)’ın 2023 yılı 4. Kahvaltılı Toplantısı 18 Ekim 2023 Çarşamba günü Akra Otel’de gerçekleştirildi.

“Dijital Dönüşümün Ötesinde Yeni Dünya Düzeni” başlıklı konuşmasıyla Antalya Bilim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek’in konuk olduğu toplantının açılış konuşmasını ANSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Akın Akıncı yaptı.

Konuşmasında iş dünyası ve üniversitelerin iş birliği yapmalarının önemine dikkat çeken ANSİAD Başkanı Akın Akıncı, bu konuda ANSİAD olarak üniversiteler ile imzaladıkları protokolleri hatırlattı. Antalya Bilim Üniversitesi’nin Türkiye’nin önde gelen üniversitelerden biri haline geldiğini söyleyen Akıncı, “Üniversitelerin şehre katılımı ve şehir ile iş birliği yapmaları ANSİAD’ın önemsediği bir konudur. Bu nedenle Antalya Bilim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek’in ANSİAD toplantısına katılımında büyük mutluluk duyuyoruz” dedi.  

ANSİAD Üyeleri ile ANSİAD toplantısında bir araya gelmekten mutluluk duyduğunu ifade eden Prof. Dr. İsmail Yüksek’in konuşmasında Antalya Bilim Üniversitesi’nin kuruluşundan günümüze kadar yapmış olduğu çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Yüksek, “Antalya Bilim Üniversitesi 2010 yılında Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK)’ten izin aldı. 2012 yılında kuruldu. Benim üniversitemize rektör olarak atandığım 2016 yılında ilk mezunlarını verdi. Şimdi ise altıncı dönem mezunlarını vermiş durumda. Antalya Bilim Üniversitesi’nin 7 tane fakültesi, 4 tane yüksekokulu ve yüksek lisans programları var. 2017’de yeni açılan bölümlerle birlikte toplamda 19 lisans ve 19’un üzerinde ön lisans programı ile eğitim ve öğretimini sürdürüyor. Ayrıca, yeni açmayı planladığımız bölümlerimiz var. Bunların içerisinde Tıp Fakültesi de var ancak bunun için hastane açmak gerekiyor ve şu anda hastane açma gücümüz yok. Dolayısıyla o biraz sektede ancak; Eczacılık Fakültesi, Turist Rehberliği, Odyoloji ve Diş Protez Teknolojisi bölümlerini önümüzdeki dönem üniversitemizin eğitimine katacağız. İş insanlarının en çok sıkıntı çektiği ara eleman ve teknik eleman konusunda üniversitemiz katkı sağlamaya çalışıyor. Akademik kadromuz uluslararası tecrübesi ve doktoraları olan genç ve dinamik bir ekipten oluşuyor. Bu da bizim için bir avantaj. Şu anda 7.700’e yakın öğrencimiz var. Bu öğrencilerin 1.500’ü yabancı öğrenci ve 60 farklı ülkeden öğrencimiz var. Antalya Bilim Üniversitesi olarak önümüzdeki bir yılın içinde 10 bin öğrenci sayısına ulaşmak ve bu sayının 2500’ünün yabancı öğrenci olması yönünde çalışıyoruz. Antalya biliyorsunuz tarım bölgesi ayrıca turizmde ve sanayide güçlü bir şehir. Şöyle bir avantajımız var: üniversitemiz organize sanayi bölgesine komşu.  Öğrencilerimiz üniversitemizin organize sanayi bölgesinde olması nedeniyle bu bölgede bulunan iş yerlerinde staj yapma ve kendilerini geliştirme imkânı buluyor. Yabancı öğrenciler, kendi ülkelerine döndükleri zaman ülkelerinde staj yaptıkları firmaların temsilcisi olma fırsatlarını yakalıyor” şeklinde konuştu.

 

“Teknopark ile Antalya sanayisine katkı sağlayacağız”

Antalya Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan Teknopark’ın kuruluşundan ve şu anki faaliyetlerinden bahseden Yüksek, “ATSO ve OSB Başkanı Ali Bahar ile 4 yıl önce verdiğimiz karar sonucunda şehrimizin üniversiteleri ile birlikte toplam beş ortak ile Teknopark’ı kurduk. Şu an çok iyi gidiyor. 20 parsel ve bir ana binadan oluşuyor. Bu Teknopark’ın ana binasının %80’i tamamlandı ve buraya arge yapan firmaları almış bulunmaktayız. Doluluk oranı şu an %70’lerde  bir iki ay içerisinde %100 olmasını bekliyoruz. Diğer 20 parseli de arge yapan Antalyalı sanayiciler tarafından alındı ve onlara tahsis edildi. Burada sanayicilerimiz kendi binaları ve kendi ARGE işyerlerini oluşturacaklar. Bu ekosistemde de Teknopark ile Antalya sanayisine katkı sağlayacağız” ifadelerini kullandı.

 

“Bir ürüne para ödemiyorsanız aslında ürün sizsiniz”

“Dünya hızla değişiyor bundan önceki yüzyılda, yüzyılda bir yapılan değişim artık bir gün sonra yapılmaya başlandı. Bu hıza ülke olarak bizim de ayak uydurmamız lazım. Teknoloji varken teknolojiyi kullanmayan insanların olduğu bir dünyada yaşıyoruz” diyen Yüksek, konuşmasını şu şekilde sürdürdü “Bir ürüne para ödemiyorsanız aslında ürün sizsinizdir. Bugün herkes tarafından kullanılan birçok dijital platform var. Örneğin Facebook şu an herkes tarafından kullanılıyor. Facebook ve WhatsApp hayır kurumu mu? ‘Hayır’ Aslında bizi kullanarak bizim bilgilerimizi alarak birçok şey yapıyorlar. Eskiden bir yere giderken yol arardık şimdi ise navigasyonu kullanarak istediğimiz yere gidebiliyoruz. Navigasyon nedir? Navigasyon aslında bizim girdiğimiz bilgiler sonucunda bizden alınan datalar ile bize verilen bir hizmettir. Bizim üzerimizden yapmış oldukları hizmetlerde yer verdikleri reklamlar ile milyonlarca paralar kazanıyorlar. Eğer bir şeye para vermiyorsanız onun bir bedeli vardır ve bunu haklı olarak bir şekilde ödüyorsunuz”

Bazı teknolojilerin yok olurken yeni teknolojilerin de ortaya çıktığını söyleyen Yüksek, “Örneğin eskiden liselerde ve ortaokullarda fotoğrafçılık kulüpleri vardı. Geleneksel fotoğrafçılığın ardından dijital fotoğrafçılık geldi. 2000’li yıllarda akıllı telefonlarla dijital fotoğraf çekmeye başladık. Daha sonra dron fotoğrafçılığı çıktı. Şimdilerde ise yapay zeka fotoğrafçılığı diye bir kavram daha ortaya çıktı. Fotoğrafçılık aslında özel bir işti onu yıktık farklı bir alana taşıdık. Matbaacılık önemliydi şimdi dijital matbaacılık başladı. Müzikte ve depolama alanlarında da yeni teknolojiler gelişti. Artık yeni meslekler ve yeni iş modelleri oluşmaya başladı. Örneğin Bitcoin dünyanın en büyük bankası ancak nakit parası yok. Uber dünyanın en büyük taksi şirketi ancak kendisine ait bir tane arabası yok. Facebook ve vb. platformlar dünyanın en büyük medya kuruluşları ancak içerik üretmiyor. Ali Baba dünyanın en büyük tedarik zinciri ancak envanteri yok.  Bu kuruluşlar sadece sizlerin koymuş olduğu içerikleri bizlere pazarlıyor. Yenilikçi iş fikirlerine baktığınız zaman yapay zeka önem arz ediyor” dedi.

Prof. Dr. İsmail Yüksek’in sunumun ardından ANSİAD 4. Kahvaltılı Toplantısı’nda soru cevap bölümüne geçildi. Toplantı, toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

 






FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER EKONOMİ Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
YUKARI