Bugun...



YÜciTA Başkanı Prof Tekelioğlu’ndan Kamuoyuna Çağrı

Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜciTA) Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, deprem felaketinin her alanda vurduğu 10 ilin Gastronomideki önemini anlatarak, halkı bu bölgenin ürünlerini almaya çağırdı.

facebook-paylas
Tarih: 29-03-2023 19:25

YÜciTA Başkanı Prof Tekelioğlu’ndan Kamuoyuna Çağrı

Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜciTA) Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, deprem felaketinin her alanda vurduğu 10 ilin Gastronomideki önemini anlatarak, halkı bu bölgenin ürünlerini almaya çağırdı.
Yazılı bir açıklama yapan Prof. Tekelioğlu’nun açıklaması aynen şöyle:
‘’Deprem tarımın anavatanı, bereket diyarı Yukarı Mezopotamya’yı, Anadolu’yu vurdu. En değerlilerimizi kaybetmenin acısını yaşarken yaralarımızı yine bu toprakların bereketiyle saracağız.
Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜciTA) olarak acılarımızı paylaşıyor ve ülkemize başsağlığı diliyoruz.
Depremden etkilen 10 ilimiz güzel vatanımızın her köşesinde olduğu gibi zengin ve eşsiz değerlere ev sahipliği yapmaktadır. Bu değerlerden biri de kültürümüzün ayrılmaz parçası coğrafi işaretlerdir. Deprem bölgesi, ülkemizin adeta “Coğrafi İşaretler Kalesi ve Gastronomi Merkezi” konumundadır. Türkiye’nin halen sahip olduğu 1329 adet tescilli coğrafi işaretin 338 adedi (%25,4) söz konusu 10 ilimize aittir. Dünyaca ünlü, Avrupa Birliğinden tescilli Malatya Kayısısı, Antep Fıstığı,  Türk Gastronomisinin eşsiz temsilcileri, AB tescilli Gaziantep Baklavası ve Antakya Künefesi örneklerinde olduğu gibi bölgenin coğrafi işaretleri kimliğimizin temsilcisi olmalarının yanı sıra önemli ölçüde istihdam ve ekonomik değer yaratmaktalar. Bu değerleri korumak hem ekonomik hem de kültürel sorumluluğumuzdur.
YÜciTA ailesi olarak bugüne kadar olduğu gibi yöremize ait coğrafi işaretlere dikkat çekmek ve coğrafi işaret yönetişimini sağlamak için yörede bulunan paydaş üretici kooperatifleri, kurum ve kuruluşların yanında olduğumuzu ifade etmek istiyoruz.
Üretimi desteklemek adına coğrafi işaretlerimizin korunması gerektiğinin önemini vurgulamak istiyoruz. Yörelerimizin yeniden kalkınması ve yaralarını sarması sürecinde coğrafi işaretlerin ekonomik ve kültürel katkısı büyük olacaktır.
Deprem bölgesinde üretimin çok zor şartlar altında sürdürülmeye çalışıldığı bugünlerde ve bu zor şartların kısa vadede kolaylıkla değişmeyeceği bilinciyle, tüm vatandaşlarımıza bölgeye ait yöresel ürünleri tercih etmeleri, kendi çevrelerinde bu davranışı yaymaları konusunda hassasiyet göstermeleri için çağrıda bulunuyoruz.
 Ey Hatay!
Kadim Anadolu’nun kültür başkenti,
medeniyetler beşiği Güzel Hatay!
Sil gözyaşlarını, acılarını hep birlikte saracağız.
Bak, tüm dünya seninle.
Antakya Künefesi artık Avrupa Birliği’nce korunan bir lezzet.
Yeniden ayağa kalkacağız,
Hep birlikte yeniden kalkınacağız!’’







FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI