Bugun...


Nevriye UĞURLUEL

facebook-paylas
BİR ACI KAHVENİN KIRK YILLIK HATIRI
Tarih: 27-06-2023 17:52:00 Güncelleme: 27-06-2023 17:52:00


Hemen hemen her gün kahve içiyoruz. Özellikle Türk Kahvesi'nin hayatımızda ayrı bir yeri var.
Peki “Bir acı kahvenin kırk yıl hatırı vardır”, bu ifadenin nereden geldiğinizi düşündünüz mü hiç? İyiliklerin, yardımların, güzelliklerin çok değerli olduğunu anlatan bu sözün kaynağını merak ettiniz mi?
Bu meşhur cümlenin ortaya çıkış hikayesi için eski yılların İstanbul’una dönüyoruz:


Üsküdar, Yemiş iskelesinde bir kahve dükkanına sahip olan bir zat varmış. Bu mekâna her inanıştan insan gelir ve burada güzel sohbetler eşliğinde kahve içerlermiş.
Bir gün mekâna gelen bir yeniçeri, hâlihazırda içeride oturan Rum kaptanı görür. Kaba tavırlar sergileyen yeniçeri, Rum kaptan dışında herkese kahve ısmarlar.

Kahveci, yeniçerinin bu tavrını görmezden gelerek herkese ikram kahveyi dağıtır. İki kahve daha yaparak, Rum kaptanın yanına oturur.
Bu duruma hiddetlenen yeniçeri, "Ona vermeyeceksin demedim mi?" diye sinirlenir. Kahveci, "Bu senin değil, benim ikramım" diyerek, kaptanla muhabbetine devam eder.
Bu olaydan tam 40 sene sonra Sisam Adası`nda büyükçe bir Rum isyanı patlak verir. İsyanla beraber ele geçirilen esirler, pazarlarda satılır. 
Üsküdarlı kahveci de isyanda esir düşer ve köle pazarına getirilir. Burada ölümünü bekleyen kahveci, bir Rum tarafından satın alınır.
Korkunç bir gelecek bekleyen kahveci, gördüğü yüz karşısında şaşırır çünkü bu tam 40 sene evvel kahve ısmarladığı Rum kaptanın ta kendisidir!

Yaşlı Rum, kahveciyi serbest bırakır ve ona; "Bana 40 yıl önce bir kahve ikram ettin ve ben, o kahveyi de seni de unutmadım" der.
Rivayete göre, bir fincan kahvenin de bu yüzden 40 yıl hatırı vardır...





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI