Bugun...


Eyyüp AYDIN

facebook-paylas
RANT UĞRUNA DOĞA TALAN EDİLİYOR!
Tarih: 02-05-2021 15:21:00 Güncelleme: 02-05-2021 15:21:00


Türkiye'nin doğal kaynakları nelerdir?
Göller, denizler, akarsular, yeraltı su kaynakları, ormanlar, tarım alanları,  madenler, enerji kaynakları...

Son zamanlarda ülkenin dört bir tarafında rant uğruna doğa talan ediliyor. Bu talan politikasından biri de Rize'nin İkizdere İlçesi'ndeki Cevizlik Köyü'nde yaşanıyor. Doğal kaynaklar açısından zengin bir ülke olan Türkiye, bu kaynaklar arasında en çok da su kaynakları ile öne çıkıyor. Başta ulaşım olmak üzere turizm ve balıkçılık amacıyla kullanılan denizler, ülkemiz adına önemli doğal kaynaklardır.

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG), Türkiye’nin 68 ilinde 766 maden sahasında toplam 892 bin 814 hektar alanda arama ve işletme ruhsatları vermek için geçtiğimiz Ağustos ayında ihale süreci başlattı. İhaleler kapsamında Sivas'ta 73, Kahramanmaraş'ta 56, Eskişehir'de 39, Erzincan'da 30 bölgede, maden çalışmaları için arama ve işletme ruhsatları verilecek. MAPEG, daha önce de 2018 yılının haziran ayında 616, 2019 yılının Nisan ayında ise 417 sahayı ihaleye açmıştı.

 

Ülkenin birçok bölgesi rant bölgesi ilan edilerek kaynak suları, ormanları, dağları; hayvanların ve insanların yaşam alanları yerli ve yabancı sermayeye teslim ediliyor. Maden projelerine her geçen gün yeni bir bölge ekleniyor. Göz göre göre ülkenin doğal kaynakları rant uğruna maden şirketlerine peşkeş çekiyor. Kazdağları'ndan Munzur'a, İznik'ten Murat Dağı'na kadar birçok bölge maden şirketlerinin tehdidi altında. Faaliyete geçen maden işletmeleri ise doğal kaynak suları, tarımı ve doğayı olumsuz etkiliyor. Vatandaşlar doğanın, yerli ve yabancı sermayedarlara peşkeş çekilmesine tepkili. Ancak bu tepkiler belli bir gurubun dışında kimsenin umurunda değil. Özellikle Karadeniz'de HES'lerle, taş ocaklarıyla Türkiye'nin doğal yaşam alanları ne yazık ki tek tek yok ediliyor. Bu durumu protesto eden ve tepki gösteren sadece bir avuç çevreci ve yöre halkından başka kimsenin umurunda değil.

 

KÖYLÜLERİN SESİNİ DUYAN YOK
Rize'nin İkizdere ilçesi Cevizlik Köyü’nde açılacak taş ocağı nedeniyle köylülerin verdiği mücadele devam ediyor. O kadar içimize döndük o kadar kendimizle meşgul olduk ki Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca ‘örnek yayla' modellerinin uygulanacağı iki noktadan biri seçilen doğal sit alanı Rize'nin İkizdere Vadisi Cevizlik Köyü’nde açılması planlanan ve 16 milyon tona yakın taşın alınacağı Bazalt Ocağı Projesi'ne tek başlarına direnen köy halkının sesini duyan yok!

 

Türkiye maden çeşidi bakımından oldukça zengin bir ülke olmasına rağmen, kendi madenlerini işleyemiyor. Bazı madenleri ise çıkaramıyor bile. Maden yataklarımız tamamen yabancı şirketlerin kontrolü altında. Türkiye'de 26 adet yabancı şirket maden çıkarıyor. Bu durum Türkiye'nin yeraltı kaynaklarının, yabancı şirketler tarafından sömürüldüğünün en açık göstergesi. Daha da acı olanı ise Türkiye'nin bu durumu tersine çevirmek için herhangi bir adım atmıyor oluşu. Pek çok konuda olduğu gibi, doğal kaynaklarımız da tehdit altında. Bu talanı milletçe hep beraber oturup bir güzel seyrediyoruz!..





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI