Bugun...


Eyyüp AYDIN

facebook-paylas
ONBİR AYIN SULTANI...
Tarih: 11-04-2021 17:44:00 Güncelleme: 11-04-2021 19:19:00


Rahmet, bereket, af ve mağfiret ayı olan onbir ayın sultanı Ramazan 13 Nisan 2021 Salı günü başlayacak. İlk imsak vakti ile oruçlar 13 Nisan'da tutulmaya başlanacak. Geçen yıl olduğu gibi, bu yıl da Ramazan'ı pandemi sürecinde geçireceğiz. İnşallah Ramazan ayı, ülkemizi bir uçtan bir uca saran, her geçen gün vahim sonuçlara yol açan koronavirüs salgınından bir nebze olsun kurtulmamıza vesile olur. Ramazan ayı, bereket ve cömertlik ayıdır. Ramazan; hoşgörünün, sevginin ve saygının doruğa ulaştığı aydır. Ramazan ayı, aynı zamanda yardımlaşma ve paylaşma ayıdır. yoksula, hastaya ve ihtiyaç sahibi olanlara yardım elinin uzandığı bu ayda; parasının, servetinin hesabını bilmeyenler, hiç değilse bu ayda cömertliklerini bir nebze olsun göstersinler.

 

İnsan ilişkilerini düzenleyen ahlaki erdemler, Ramazan'da bütün toplumu kuşatır. Bu ayda elde edilen yüksek değerler, her davranışımızı daha ahlaki kılar. Hatta toplumlar arası ilişkileri düzenleyen evrensel değerler bile Ramazan'da farklı bir boyut kazanır. Ramazan, İslam'ın rahmetle yoğrulmuş adaletini, bütün insanlığa gösteren bir rahmet ve bağışlanma ayıdır.

 

Oruç, iyi bir irade terbiyesi, kötü alışkanlıklardan uzaklaştıran, iyi huylar kazandıran bir ahlak eğitimidir. Oruç yalnızca midenin aç ve susuz kalması değildir. Diller yalandan dolandan uzak kalmadıkça, iftirayla, küfürle ağızlar açılıp kapandıkça, yürekler fitneden geri kalmadıkça, Allah'ın tek yüzlü yarattığı yüzler, ikiyüzlü olunca mideler aç ve susuz, vücutlar besinsiz kalsa ne olur, kalmasa ne olur… Diller hayır söylemeli, içten selam vermeyi bilmeli, kalplerdeki bencillik atılmalı, çıkarcılık bir poşete konulup bir daha geri dönmemek üzere çöpe atılmalı ve geri gelmesine asla izin verilememeli.

 

Evlatlar evlat olduklarının muhasebesini iyi yapmalı, komşular komşuluklarının farkına varabilmeli. Elden geldiğince yetime, öksüze koşulmalı, "Allah kabul eder" umudu asla kaybedilmemeli. İnsan olarak; ailemizin huzuru, toplumumuzun birliği, insanlar arasındaki samimiyeti sağlamaya çalışıp, güzellikler seremonisi olan bu anlamlı ayın kıymetini iyi bilmeliyiz. Güzel bir söz vardır: "İki insan boş yere eziyet çeker; biri kazanıp da harcayamayan, diğeri de öğrenip de yapamayan." Allah hepimizi kazandığını hak ve insanlık yolunda harcayanlardan, öğrenip de adam gibi işler yapanlardan eylesin.

 

Ramazan ayı; derinliklerinde yaşanan, yoksullarla, kimsesizlerle ve yüreği yaralı insanlarla güzelliklerin paylaşıldığı günler olmasını diliyorum. Oruç, bir kalkandır, her türlü kötülüğün önüne geçer. Oruç, kişinin iradesine ve nefsine hakim olmasıdır. Oruç, Allah için tutulur, mükafatını da sadece Allah verir.

 

Ramazan ayında verdiğimiz fitre ve zekatlar, özellikle bu pandemi sürecinde toplumun sosyal yaralarına derman olur, bir lokma ekmeğe muhtaç insanları sevince boğar. Bayramla toplum rahmete, birliğe ve coşkuya yürür. Her insanın içinde öyle güzel şeyler vardır ki verdikçe çoğalır. Bu hazinelerin başında sevgi ve yardımlaşma gelir. Hiç değilse bu Ramazan ayında gönülleri rahatlatacak bir tebessümü, kalbe kuvvet verecek bir tatlı sözü, nefretimizi söndürecek hoşgörüyü birbirimizden eksik etmeyelim. Şu pandemi günlerinde paylaşım ve yardımlarımızı iki katına çıkaralım. Aç ve yoksul insanları düşünelim. Hepimizin huzura, rahatlamaya, düşünmeye, kendimizi sorgulamaya ihtiyacımız var. Bunun için de Ramazan ayını bir fırsa olarak görelim...





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI