Bugun...


Eyyüp AYDIN

facebook-paylas
DÜNYADA EN ZOR ŞEY İNSANI EĞİTMEK!
Tarih: 02-07-2021 16:27:00 Güncelleme: 02-07-2021 16:27:00


Dünyada en zor şey, insanı eğitmektir. Adamlar aslanları, kaplanları eğittiler. Biz hala ilişkilerimizde ve davranışlarımızda sevgiyi, saygıyı, hoşgörüyü, merhameti, vicdanı, vefayı, kurallara uymayı, paylaşmayı, çevreye duyarlı olmayı, apartman ve sitelerde toplu yaşamayı öğrenebilmiş değiliz. Çünkü empati yapmasını bilmiyoruz...  Ne yazık ki ülkemizde eğitimsizlik ve buna bağlı olarak ahlaksızlık pek çok alanda kendisini fazlasıyla gösteriyor. Bütün bu cinayetlerin, kazaların, ihmallerin, tacizlerin, kadına şiddetin, çevreye verilen zararların  temelinde eğitimsizlik ve bir anlamda cahillik yatıyor. Sadece bunlarla sınırlı değil, en basit kurallarda ve davranışlarımızda bile ne kadar eğitimsiz ve ahlaktan yoksun bir toplum olduğumuz çıkıyor ortaya. Eğitim diyoruz da, ahlak bozulunca eğitimli insan olmakta bir işe yaramıyor. Kendimizi dünya nimetlerine ve çıkar ilişkilerine o kadar çok kaptırdık ki, toplumun ahlaki açıdan yozlaşmasına dönüp bakmadık, bakmıyoruz.


Ahlak konusuna gelince; kişisel davranışlarımızdan tutun da, siyasette, ekonomide, medyada, kültürde, sosyal hayatımızda ve toplumun tüm katmanlarında öyle akıl almaz olaylar yaşanıyor ki, bunu ahlak kavramıyla bağdaştırmak mümkün değil. Ülkemizde insanları dehşete düşüren cinayetler işleniyor. Ne yazık ki, ülkemizi aşağılayan çocuklara yönelik taciz ve tecavüz olaylarına tanık oluyoruz. Cinnet, şiddet olayları, hırsızlık, yolsuzluk, vurgun, talan, yalan, gündemden hiç düşmüyor. Bütün bunların yanında bir de, kimsenin kimseye tahammülü kalmamış ve ayrıştırıcı bir dil toplumu iyice germiştir. Sevgi, saygı ve hoşgörü tamamen yok olmuş, tek kelimeyle şiddet ve birbiriyle her ortamda kavga eden bir toplum haline gelmişiz.


Ahlak, insanın var olmasıyla birlikte günümüze kadar süre gelmiş ve insan var oldukça, ahlak anlayışı da var olacak bir olgudur. Ahlak doğrudan doğruya yaşamın içindedir. Toplumda ahlak anlayışının bu kadar çok bozulmasının nedenleri o kadar çok ki, ben bunu ülkemiz için iki önemli sebebe bağlıyorum. Birincisi; Müslüman olan ülkemizde insanların giderek inancının zayıflaması, ikincisinin ise;  işsizliğin, yoksulluğun, yolsuzluğun giderek artması ve gelir dağılımındaki bozukluk. Toplumun gözü önünde bir yanda varlık içinde vurgun ve talan yaparak servetlerine servet katan insanlar olacak, diğer yanda yokluk içinde ve geleceğe dair tüm umutlarını yitirmiş insanlar olacak! Bu çelişki elbette kabul edilir bir şey değil. Toplumun ahlak anlayışının değişebilmesi için; öncelikle refahın yaygınlaşmasına, adaletin sağlanmasına, haksızlık ve hukuksuzluğun son bulmasına bağlıdır ki, bunun da bugünkü koşullarda ve bu siyaset anlayışında gerçekleşmesi mümkün görünmüyor.


Toplumdaki ahlak anlayışının bozulmasına sebep her ne olursa olsun, yine de günümüz ahlak anlayışının bir altın kuralı vardır. "Sana yapılmasını istemediğini sen de başkasına yapmayacaksın." Ahlak anlayışı bu ilke üzerinde şekillenmiştir. Bu ilkeyi uygulayanlar, gerçekten ahlaklı insanlardır. İnsanlığın ulaşması gereken ahlak anlayışı da bu olmalıdır.





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI