Bugun...


Eyyüp AYDIN

facebook-paylas
KORONANIN İLACI SEVGİ VE HOŞGÖRÜDÜR!
Tarih: 26-04-2020 14:04:00 Güncelleme: 26-04-2020 14:17:00


Son zamanlarda o kadar çok gerildik ki, bir de üstüne üstlük Koronavirüs belası çıktı karşımıza. Kimimiz evde, kimimiz dışarıda, arada bir sokağa çıkma yasağı ile gerçekten iyice bunaldık. Bir yandan da ayrıştırıcı siyaset dili sinirlerimizi  daha çok germeye başladı. "Koronadan sonra ne olacak halimiz" diye kara kara düşünmeye başladık. Ekonomi kötü gidiyor, işsizlik ve yoksulluk en büyük sorun haline geldi. Bütün değerlerimizi yitirdik. Ahlak çöktü, hoşgörü kalmadı, kardeşliğin yerini kutuplaşma aldı. Hiç değilse gelin bu koronalı günlerde hoşgörüye dönelim, sevgiyi yeniden inşa edelim. Ekmek su gibi sevgi ve hoşgörüye ihtiyacımız var.  Başta sağlık çalışanlarımız olmak üzere hepimizi morale ihtiyacı var. Bunu sağlayacak olan da sevgi ve hoşgörüdür. Bunun için de hoşgörü ustaları Hz. Mevlana'ya, Yunus Emre'ye, Hacı Bektaş-i Veli'ye, Karaca Sultan'a kulak verelim. Onlar ki, insanları hoşgörüye davet etmişler ve yaşadıkları dönemde Anadolu'yu bir hoşgörü cennetine çevirmişlerdi. Ama bugün aynı Anadolu'da hoşgörü yerine daha çok hoşgörüsüzlük hakim oldu.


Hz. Mevlana, "Ben insanların ayıplarını gören gözlerimi kör ettim. Sen de onlara benim gibi iyi gözle bak" diyor ve ekliyor:
"Bakın! Toplumsal bunalımların, kavga ve şiddet ortamının tek ve en güçlü doğuş sebebi sevgi eksikliğidir. Bunun en doğru tedavi yolu ise sevgiyi aramak, yaşamak, uygulamaktır. Hoşgörülü olursanız seversiniz. Sevilirsiniz. Karar verirseniz ve de bu yolda çalışırsanız her şeye ulaşırsınız!"


Toplumda hoşgörüye dönüşün, hoşgörüyü olumlu davranışa dönüştürmenin yolu, hoşgörünün yayılması, insanın sevgiyi yaşamasına, kendisine saygı duymasına, kendisi ile barışık olmasına bağlıdır. Hoşgörünün bir hayat biçimine dönüştürülmesi gereklidir. İçinde bulunduğumuz Ramazan ayında gelin Hz. Mevlana ve diğer hoşgörü ustalarını anlamaya çalışalım ve söylediklerine kulak verelim.


- Yıktığın varsa yapacaksın...

- Ağlattığın varsa güldüreceksin...

- Döktüğün varsa dolduracaksın...

- Çıplakları giydirecek, açları doyuracaksın...

- Eline, diline, beline sahip olacaksın...





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI