Bugun...


Eyyüp AYDIN

facebook-paylas
ANTALYA'DA TRAFİK KABUSU!
Tarih: 13-12-2021 14:58:00 Güncelleme: 13-12-2021 15:05:00


Antalya'nın elbette pek çok sorunu var. Ancak trafik, altyapı ve ulaşım sorunu yıllardır çözülemedi. Antalya'da 1980'li yıllardan itibaren trafik, altyapı ve ulaşım sorunu yaşanıyor. Bugün gelinen noktaya bakınca, trafik, altyapı ve ulaşım sorunu Antalyalılar için adeta kabusa dönmüş durumda. Her seçim döneminde, her üç sorunun da çözüleceğine ilişkin verilen sözler bir türlü gerçekleşmedi. Bütün umutlar Muhittin Böcek'e kaldı. Ancak Başkan Böcek'te Antalya'nın trafik, altyapı ve ulaşım sorununa şu ana kadar bir çözüm bulabilmiş değil.

 

Antalya'nın trafik sorunu, sadece yeni yolların açılmasıyla sınırlı değil. Köprülü kavşaklar da çare olmadı. Yeni planlamalara ihtiyaç var. Kentin başta trafik sorunu çözülmek isteniyorsa, öncelikle otopark sorunu çözülmeli. Yol kenarlarına, toplu taşıma araçlarına ait duraklara, kaldırımlara hem de çift sıralı park yapılmasının önüne geçilmedikçe trafik sorunu çözülemez. Trafik sorunu çözülmek isteniyorsa, araçların yanlış park yapmasına izin verilmemeli. Bu uygulama da sıkı bir denetimle mümkün olabilir. Bu takdirde cadde ve sokaklarda trafik akışı büyük ölçüde rahatlar ve uzun kuyruklar oluşmaz. Bir örnek vermek gerekirse, Antalya'ya Cumhurbaşkanı veya bakanlar geldiğinde, trafik sorunu bir günde çözülüyor. Peki, bu nasıl oluyor? O gün için yol kenarlarına, kaldırımlara ve duraklara araçların park yapması yasaklanıyor ve trafik de tıkır tıkır işliyor.

 

ULAŞIM HİZMETLERİ

Türkiye'nin Antalya hariç bütün kentlerinde ulaşım hizmetleri rayına oturdu. Antalya'da hala sorunlar yaşanıyor. Pek çok semte saatte bir ulaşım hizmeti var. Antalya gibi turistik bir kentte, gece saat 23.00’dan sonra pek çok semtte toplu ulaşım hizmetleri sona eriyor. Antalya'da çağdaş bir taşımacılık hedefleniyorsa, miadı dolmuş otobüsler hizmet dışı bırakılmalı, trafik kurallarına uyulmalıdır. Şoförler için; sık sık eğitim semineri düzenlenmeli, öfke kontrolü sağlanmalı ve cep telefonuyla konuşmalarına kısıtlama getirilmelidir. Ayrıca araçların içi temiz tutulmalı ve özellikle 8-10 kelime de olsa dil bilen şoförler tercih edilmelidir. Ulaşım hizmetleri bir kent için insan kalbinin ana damarı gibidir. Belediyelerin yüzünü ağartan da, karartan da ulaşım hizmetleridir. Hatta Antalya’daki belediye başkanlarına seçim kazandıran da, seçim kaybettiren de ulaşım hizmetleri olmuştur.

 

ALTYAPI HİZMETLERİ

Antalya'nın hala büyük bir bölümünde altyapı hizmetleri yetersiz. 50 yıldır Antalya'yı kaza kaza altyapıyı bitiremediler. Bir 50 yıl daha kazılmaya devam edilecek gibi gözüküyor. Şiddetli yağmur yağdığında yollar ve sokaklar göle dönüşüyor.

 

KURALSIZ KENT

Bana biri "kuralsız kent nerede" diye bir soru sorsa, hiç tereddüt etmeden Antalya derim. Bu kadar mı kötü, evet bu kadar kötü… Antalya'yı yöneten yerel yöneticiler kusura bakmasınlar. Antalya, yerel yöneticiler açısından hep yan gelip yatma kenti olmuştur. Antalya'ya nasıl olsa hizmet için fazla çabaya gerek yok! Çünkü Antalya adı hizmet adına herkese yetiyor. Antalya yıllardır yöneticiler açısından şansızlığını bir türlü yenememiştir. Antalya, en başta trafik kuralları olmak üzere, kaldırımları işgal edilen kentlerin başında geliyor. Antalya'da her şeyden önce denetim mekanizması işlemiyor.

 

MOTOSİKLETLER TEHLİKE SAÇIYOR

Gün geçmiyor ki, motosiklet kazası olmasın. Bu kazaların çoğu da ölümle sonuçlanıyor. Cumhuriyet Caddesi'nde bir motosiklet kazasına tanık olmuştum. Kanlar içinde yerde yatan gençleri görünce, içim parçalandı "işte Antalya'nın hali bu demekten kendimi alamadım." Peki, bu kazalar neden sıklıkla yaşanıyor? Çünkü doğru dürüst denetim yok! Trafiğe kapalı yollar, kaldırımlar ve tramvay hatları motosikletlerin yolu haline gelmiş. Antalya'da her an motosiklet kazasıyla karşı karşıya kalabilirsiniz. Antalya motosiklet kazalarıyla sınırlı değil. Günün her saatinde özellikle gece motosiklet gürültüsünden durulmuyor.

 

Bugün 2021 yılının sonlarına yaklaştık. 31 Mart'ta  yerel seçimin üzerinden 3 yıl geçmiş olacak. Hala  trafik sorununun çözümüne ilişkin kayda değer bir gelişme yok! Hala trafik çilesi devam ediyor. İnsan ister istemez kendi kendisine şu soruyu sormadan edemiyor. Neden Antalya'da hiçbir konuda sistem oturmuyor, neden bu kadar çok kural ihlali yaşanıyor? Neden çarpık yapılaşmanın önüne geçilemiyor? Bana göre bu soruların bir tek cevabı var. O da birinci derecede ranta teslim olması. Rant yüzünden Antalya'nın geleceği ile oynandı ve oynanmaya da devam ediliyor. Bunun en çarpıcı örneği Kırcami gerçeğidir. Çünkü Kırcami bölgesi imara açıldığında, asıl rantı siz o zaman görün…





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI