Bugun...


Eyyüp AYDIN

facebook-paylas
İNSAN OLMAK!
Tarih: 20-12-2021 16:59:00 Güncelleme: 20-12-2021 16:59:00


Hepimiz biliyoruz ki, insan olarak doğmak, "İnsan Olmak" için yeterli değildir. Ne yazık ki insan doğmuş olmak, bizleri insan yapmıyor. Bakın çevremiz, insan olmaktan çok uzaklarda kalmış nice sözde insan geçinenlerle doludur...


"İnsan Olmak" nedir? İnsan olduğunun ve bunun ne anlama geldiğinin farkında olmaktır. İnsan olmak, Allah’ın onu nasıl bir varlık olarak yarattığını idrak etmekle başlar.
İnsan önce kendi değerinin, yapabileceklerinin ve sahip olduklarının ne kadar değerli olduğunun farkında olmalıdır. Daha sonra yaşadığı çevrenin, ait olduğu ailenin ve yaşadığı ülkenin gerçeklerinin farkında olmalıdır.


"İnsan Olmak" için, öncelikle, gerek meslek, gerekse sosyal yaşamda, yasalara ve toplumsal kurallara uymak, dürüst, saygın ve namuslu bir yaşam tarzı sürdürebilmek akla gelen ilk şartıdır.


"İnsan Olmak", ne sıradan bir şey, ne de olağanüstü bir varlık olmaktır. Yalnız ve yalnız sahip olduğu insancıl potansiyelin farkında olmak, bunu çevresine tüm insanlara ve insanlığa yansıtmak durumunda olduğuna inanmaktır...


"İnsan Olmak", öncelikle Yüce Yaradan'ın insanoğluna ayrıcalıklı bir varlık olarak sunduğu aklı, zekayı, algılama gücünü en doğru şekilde kullanmakla; anlayışla, sevgiyle, hoşgörüyle, şefkatle, merhametle ve özellikle sarsılmaz terazi olan vicdan ve adaletle mümkün olur. Vicdan, insanı insan yapar...


Günümüz koşullarında evet zor bir şeydir insan olabilmek ve insan kalabilmek. Dürüstlüğün prim yapmadığı, her şeyin kokuşmuş bir çark içinde döndüğü bu düzende insan gibi insan olmakta, öyle kalabilmekte zor iştir. İnsan yaradılışı itibariyle hep kolayı seçer ve farkında olmadan insanlığından her geçen gün bir parça kaybeder.


Evet... gerçek anlamı ile "İnsan Olmak" derken, çevreme, topluma, dünyaya şöyle bir göz atıyorum. İnsanoğlu bugüne kadar hep öldürmüş, katletmiş, yakmış, yıkmış, kandırmış, soymuş, hak yemiş, ezmiş, baskı yapmış ve zulmetmiş. Bugün hala bunları yapmaya devam ediyor.


Hem de bunları yaparken, öyle güzel sözlerle, öyle süslü deyimlerle, öyle cilalı anlatımlarla yapıyor ki, tüm bu yaptıklarını adeta çok asil, insancıl ve masumane uygulamalarmış gibi etraflarına sunmaktan geri kalmıyor.


"İnsan Olmak", dünyanın barış içinde yaşamasını ilke edinmek, özgürlük. uğruna yapılan savaşlar dışındaki tüm savaşları cinayet olarak kabul etmektir.
Düşünmelidir insan, sorgulamalıdır, araştırmalıdır, sorular sormalı ve cevapları bulmak için her kaynağı incelemelidir "İnsan olmak."


"İnsan Olmak", iyilik-güzellik- doğruluk- sevgi ve hoşgörü değerleri için savaşabilecek bilgiye sahip olmaktır.
Güven duyulabilecek kişiliğe... Mutlu edebilecek bir yüreğe... Bunların hepsini yapabilecek bir "sevgi"ye sahip olmaktır...

Vicdanı özgür kuşaklar yetiştirmek; bu kuşaklar içinde yer almaktır...
Çağını anlamak, çağının gerisinde kalmamaktır...
Geçmişle bugünün doğru sentezini yapabilmek, geleceği bugünden görebilmektir...


"İnsan Olmak" aynı zamanda, karşımızdaki bireylerin kara günlerinde, sıkıntılarında, acılarında, ıstıraplarında, açmazlarında, yokluklarında hiçbir özel davete gerek görmeksizin hemen yanında, yanı başında olmaya kendini adamış olmaktır.


Aslında çok derin ve karmaşık olan insan olmak kavramının pek çok çarpıcı örnekle altı çizilebilir. Ancak yaşamın içinde dehşete düşüren, trajikomik, insan olan herkesin yüreğini burkan, içini acıtan o kadar çok olayı okuyor, izliyor, görüyor ve yaşıyoruz ki, bu konuda bir veya bir kaç örnekle yetinmek mümkün değildir.


İnsan; devlet katında yüksek makamlara gelebilir, varlıklı olabilir, hatta her şey olabilir, ama önemli olan insan olabilmek! Ve Allah kendini insan zannedip de her türlü kötülüğün müsebbibi olan bütün insanlığa da biraz akıl, fikir, izan ve vicdan nasip etsin, kalplerinde ki mühürleri kaldırsın ve onları gerçekten insan olma onuru ile taçlandırsın….





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI