Bugun...


Eyyüp AYDIN

facebook-paylas
ANTALYA'NIN ÖNEMLİ SORUNLARI!
Tarih: 01-10-2022 18:12:00 Güncelleme: 01-10-2022 18:12:00


Antalya'nın trafik, altyapı, otopark ve ulaşım sorunu elbette bugüne mahsus değil. 1980’li yıllardan itibaren trafik, altyapı, ulaşım ve otopark sorunu yaşanıyor Antalya’da. Bugün gelinen nokta ise, trafik, altyapı, ulaşım ve otopark sorunu Antalyalılar için adeta kabusa dönmüş durumda. Her seçim döneminde, bu sorunların çözüleceğine ilişkin verilen sözler bir türlü gerçekleşmedi. Öyle anlaşılıyor ki Antalya’nın bu sorunları bir başka bahara kaldı. Seçim döneminde aynı vaatler yine karşımıza çıkacak ve sonuç yine hüsran!

 

Antalya'nın trafik sorunu, sadece yeni yolların açılmasıyla, ya da köprülü kavşakların yapılmasıyla çözülemez, çözülmedi de. Bu hizmetlerin yanında, öncelikle kentin otopark sorunu çözülmeli. Yol kenarlarına, toplu taşıma araçlarına ait duraklara, kaldırımlara hem de çift sıralı park yapılmasının önüne geçilmedikçe trafik sorunu çözülemez. Trafik sorunu çözülmek isteniyorsa, araçların yanlış park yapmasına izin verilmemeli. Bu uygulama da sıkı bir denetimle mümkün olabilir. Bu takdirde cadde ve sokaklarda trafik akışı büyük ölçüde rahatlar ve uzun kuyruklar oluşmaz. Bir örnek vermek gerekirse, Antalya’ya devlet büyüklerinden biri geldiğinde, trafik sorunu bir günde çözülüyor. Peki, bu nasıl oluyor? O gün için yol kenarlarına, kaldırımlara ve duraklara araçların park yapması yasaklanıyor ve trafik de tıkır tıkır işliyor.

 

ULAŞIM HİZMETLERİ
Türkiye'nin Antalya hariç bütün kentlerinde ulaşım hizmetleri rayına oturdu. Antalya'da hala sorunlar yaşanıyor. Antalya gibi turistik bir kentte tabi turistik denirse, gece saat 23.00’dan sonra pek çok semtte toplu ulaşım hizmetleri sona eriyor. Antalya'da çağdaş bir taşımacılık hedefleniyorsa, miadı dolmuş otobüsler hizmet dışı bırakılmalı, trafik kurallarına uyulmalı, şoförler sık sık eğitimden geçirilmeli, birbirileriyle yarış halinde olmamalı, şoförlerin cep telefonuyla konuşmalarına kısıtlama, araçlara da belli bir hız sınırı getirilmelidir. Ayrıca araçların içi temiz tutulmalı ve özellikle 8-10 kelime de olsa dil bilen şoförler tercih edilmelidir. Ulaşım hizmetleri bir kent için insan kalbinin ana damarı gibidir. Belediyelerin yüzünü ağartan da, karartan da ulaşım hizmetleridir. Hatta Antalya’daki belediye başkanlarına seçim kazandıran da, seçim kaybettiren de ulaşım hizmetleri olmuştur.

 

KURALSIZ KENT
Bana biri "kuralsız kent nere" diye bir soru sorsa, hiç tereddüt etmeden Antalya derim. Bu kadar mı kötü, evet bu kadar kötü… Antalya'yı yöneten yerel yöneticiler kusura bakmasınlar. Antalya, yöneticiler açısından hep yan gelip tatil yapma kenti olmuştur. Antalya'ya hizmet için fazla çabaya gerek yok! Çünkü Antalya adı hizmet adına yetiyor. Antalya yıllardır yöneticiler açısından şansızlığını bir türlü yenemedi. Antalya, en başta trafik kuralları olmak üzere, pek çok kuralların ihlal edildiği kentlerin başında geliyor. Antalya'da her şeyden önce denetim mekanizması işlemiyor.

 

MOTOSİKLETLER TEHLİKE SAÇIYOR
Gün geçmiyor ki, motosiklet kazası olmasın. Bu kazaların çoğu da ölümle sonuçlanıyor. Motosikletlerin sıklıkla kaza yapmasının yanında gürültü sınırını da aşıyorlar. Geç vakitlere kadar cadde ve sokaklarda cirit atıyorlar.  Çünkü doğru dürüst denetim yok! Trafiğe kapalı yollar, kaldırımlar ve tramvay hatları motosikletlerin yolu haline gelmiş. Antalya'da her an motosiklet kazasıyla karşı karşıya kalabilirsiniz.

 

Bugün 2022 yılının sonlarına yaklaştık, yerel seçimlere şunun şurasında ne kaldı. Özellikle trafik ve otopark sorununun çözümüne ilişkin kayda değer bir gelişme yok! Hala trafik çilesi devam ediyor. İnsan ister istemez şu soruyu sormadan edemiyor. Neden Antalya'da hiçbir konuda sistem oturmuyor, neden bu kadar çok kural ihlali yaşanıyor? Neden çarpık yapılaşmanın önüne geçilemiyor? Neden otopark sorununa çözüm bulunamıyor? Bana göre bu soruların bir tek cevabı var. O da birinci derecede ranta teslim olması. Rant yüzünden Antalya'nın geleceği ile oynandı, oynanmaya da devam ediliyor. Bundan sonra rantçılık daha çok artacak. Çünkü Kır Cami bölgesinde yapılaşma başladığında, asıl rantı siz o zaman görün…

 

İşin özeti şu: Ulaşım hizmetlerinde sorunlar yaşanıyorsa, trafik kurallarına uyulmuyorsa, yollar, sokaklar otopark mezarlığına dönüşmüşse, araç kuyruğu kilometrelere ulaşıyorsa, Antalya'da yeterince denetim yapılmıyor demektir.  O zaman bu işin sorumlusu olan kurumların başındaki yöneticiler görevlerini yapmıyor!





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI