Bugun...


Eyyüp AYDIN

facebook-paylas
BAŞARILI BİR BELEDİYE BAŞKANI NASIL OLMALI?
Tarih: 11-08-2020 18:44:00 Güncelleme: 11-08-2020 18:44:00


Belediye başkanları her şeyden önce bir kentin şehri eminidir. Eskiden belediye başkanı seçildiğinde kentin anahtarı şehri emin olarak belediye başkanına teslim edilirdi. Günümüzde artık belediye başkanına o kentin patronu deniliyor. Belediye başkanı; bir yerleşim yerinde kamusal hizmetlerden sorumlu, seçilmiş kişidir. Bu yüzden belediye başkanı seçilen kişi de diğer toplum fertlerine göre daha farklı özelliklere sahip olması gerekiyor.

 

Öncelikle başkan liderlik vasıflarına sahip olmalıdır. Topluma örnek olacak bir kişiliğe sahip olmalıdır. Karar alma sürecinde etkili olmalı, vizyon sahibi olmalı, azimli, cesaretli ve bilgili olmalıdır. Üretici bir zekaya sahip olmalıdır. Mevcudu korumak yerine daha ileriye taşımayı hedef edinmelidir. Hayalleri olmalıdır. Başkan sözüne sadık olmalıdır. Belediyenin menfaatleri doğrultusunda diğer kurumlarla ilişkileri en yüksek konuma taşımalı, belediyenin hak ve menfaatlerini korumada azami özeni göstermelidir. Sadece kendini seçenleri değil, bütün toplumu temsil ettiğinin bilincinde olmalı ve buna göre de hizmetleri yürütmelidir.

 

Çıkar odaklarından uzak kalmalıdır. Mensup olduğu siyasi partini rozetini, belediye başkanı olduğu andan itibaren çıkarmalıdır. Birilerinin istismarına açık olacak davranışlar göstermekten kaçınmalıdır. Toplumu ilgilendiren bütün faaliyetlerin içinde bir lider olarak bulunmalıdır. Toplumla ilişkilerine özen göstermeli ve bunu topluma hissettirmelidir. İşinin önemini iyi kavramalıdır.  Pandemi gibi felaketlere sığınmamalıdır. Nitekim pek çok belediye başkanının pandemi sürecine sığınarak projelerini askıya aldığına tanık olduk. Belediye başkanları; artık siyasi tercihlere göre değil, değişime ayak uyduran, hizmet üreten, yönettikleri kentlerin ve ilçelerin yeni bir kimliğe kavuşması gibi hedefi olmalıdır.

 

Kapısını halka açık tutmalıdır. Halkın içinde olmalıdır. Halkla kaynaşan insanlar olmalıdır. Gelişen ve değişen teknolojiye ayak uyduran, tanınan ve sevilen, doğru bildiğinden taviz vermeyen liyakat ve vizyon sahibi, insani değerleri ve sosyal faaliyetleri olan biri olmalıdır. Hem içeriye, hem dışarıya karşı hoşgörülü ve sevecen olmalı, nezaket kurallarına dikkat etmelidir. İnsanların gönlünü almasını, başarılı belediye çalışanlarını ödüllendirmesini bilmelidir.

 

 Çağdaş toplumların en önemli nitelikleri kentleşmeyle doğru orantılıdır. İyi bir kentleşme, iyi bir yönetimden geçer. Bu da kısaca başarılı bir belediye başkanı ve ekibi demektir. Belediye başkanı bir kentin bel kemiğidir. Hizmet ettiği kentin ve yaşayan halkın geleceği, ortaya koyacağı vizyon ile belirlenecektir. Belediye başkanlığı görevini yürütecek kişinin pek çok özelliklere sahip olması gerekiyor. Bu nedenledir ki; belediye başkanının vizyonu ve bunu gerçekleştirmek için gerekli prensip ve kuralları olmalıdır. Hizmetine talip olduğu kentin veya ilçenin sosyal ve kültürel özelliklerini çok iyi bilmeli, takip edilen amaçlar hiçbir zaman kişisel olmamalıdır. Belediye başkanı seçilmek için vaat ettiği tüm talepleri, seçildikten sonra, koltuğa oturduğunda da unutmamalı, yerine getirmelidir. Şehir emanet edilen kişi, görev yapmak istediği şehri çok iyi tanıdığı gibi, diğer yurtiçi ve yurtdışı şehirlerdeki gelişmeleri de takip etmeli, her zaman yeniliklere açık olmalıdır. Ortak akılla plan, proje, hizmet üretmelidir. Belediye başkanları, şehrin imarı kadar vatandaşın gönüllerinin de imarı olmalıdır.





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI