Bugun...


Eyyüp AYDIN

facebook-paylas
SOSYAL MEDYA YÖRESEL KÜLTÜRÜ YOK ETTİ!
Tarih: 09-12-2020 16:56:00 Güncelleme: 09-12-2020 16:56:00


Günümüzde yöresel kültür dışlanarak üst kültürden bahsedilmektedir. Ancak üst kültürün karmaşık sembolleri, insanlığın düşünce dünyasını alt üst etmiştir.
Yöresel kültürün dışlanmasında televizyon, internet, sosyal medya ve cep telefonu gibi teknolojik imkanların büyük etkisi olmuştur. Çünkü bu teknolojik imkanlar, yöresel kültürün farklılaştırdığı insan davranışlarını ortadan kaldırarak insan davranışlarını, büyük ölçüde birbirine benzetmiştir. Hatta farklı kültürdeki insanlar bile birbirine benzer davranışlar sergilemeye başlamışlardır. Şimdi bunun neresi kötü diye düşünebilirsiniz. En başta insana kimliğini kazandıran yöresel kültürdür. İnsanlar, eskiden yetiştikleri yöresel kültüre özgü yaşam tarzı geliştirirken, günümüzde birbirine benzeyen insan davranışları bu özgünlüğü ortadan kaldırmış ve insanları kimliksiz bir hale getirmiştir.

 

İnsanlar, eskiden kendi yöresel kültürüne göre dünyayı algılarken, günümüzde bahsedilen küresel kültür, insanların dünyayı algılayış şekillerini karmaşık hale getirmiş hatta insanların bireysel bütünlüğünü dahi paramparça etmiştir. Bu açıdan bakıldığında yöresel kültürün çöküşü insanlık için adeta felaket olmuştur.
Yöresel kültürden kopuş, insanların yaşamlarını fakirleştirmiştir. Çünkü yöresel kültürün içerisinde barındırdığı zenginliğin insan yaşamına yansıması yok olmuştur. Ayrıca insanlar, yöresel kültürden kopmadan önce birbirlerine karşı daha samimi davranırken, yöresel kültürden kopuşla birlikte insan ilişkileri de yüzeyselleşmiştir.  

 

Günümüzün teknolojik imkanları, insanlığın gelişimi açısından büyük bir avantaj kabul edilse de aslında insanlığın çöküşünde baş rol oynamıştır. İstanbul'da yaşayan birinin yaşantısı ve davranışları ile Kars'ta yaşayan birinin yaşantısı ve davranışları birbirine benzeyince yaşamda çekilmez oluyor. Bizler, yöresel kültürün yaşamımıza kattığı renkleri kendi ellerimizle soluklaştırdığımız için kimliğimizi bir türlü bulamıyoruz. İstanbullu, İstanbullu gibi Karslı Karslı gibi yaşamaya tekrar başladığı gün yaşamlarımızda renklenecek ve yöresel kültürümüz yeniden öne çıkacaktır.





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI