Bugun...


Eyyüp AYDIN

facebook-paylas
DEPREM GERÇEĞİ!
Tarih: 03-11-2020 14:45:00 Güncelleme: 03-11-2020 14:45:00


Geçtiğimiz Cuma günü İzmir'de meydana gelen 6.9 büyüklüğündeki deprem ülkemizi bir yandan yasa boğarken, diğer yandan da arama ve kurtarma ekibinin olağanüstü gayretiyle mucize kurtuluşlar gerçekleştirildi. Bu da yüreğimize bir nebze olsun su serpti. Enkaz çalışmalarının devam ettiği İzmir'de mucizeler de bir biri ardına geldi. Depremden 65 saat sonra Elif bebek, 91 saat sonra da Ayda bebek mucizesi yaşandı. Bir yanda hüzün ve gözyaşı, diğer yanda mucizelerle Elif ve Ayda bebeğin yaşama tutunması sevinci ve yine göz yaşları... Depremde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun. Allah'ım bir daha böyle bir felaketi yaşatmasın!..


YASAL DÜZENLEME GEREKLİ
 Dünyanın ve ülkemizin en fazla yüzleşmesi gereken doğal afetlerin başında gelen depremler ve yaşanan can ve mal kayıpları,  DEPREM GERÇEĞİNİ bir kez daha gözler önüne sermiştir. Güçlü yapılar ve mühendislik çalışmalarının yanında, çok güçlü ve yaptırım etkisi yüksek yasal düzenlemelerin yapılmasını da zorunlu kılmaktadır. Son yıllarda yaşanan depremler ve bu depremlerde yaşanan büyük kayıplar, Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğunu ve bu konuda gerekli yasal düzenlemelerin ivedilikle yapılarak, gerek deprem öncesinde, gerekse deprem sonrasında yaşanacak kayıpların en aza indirgenmesinin gerekliliğini ortaya koymaktadır.


Diğer taraftan her an yaşanan depremlerle ilgili gerek dünya da gerekse Türkiye'de gelişmeler incelendiğinde, Türkiye'nin deprem gerçeğini tam olarak ciddiye almadığını, alınan yasal tedbirlerin yeteri kadar işlevsel olmadığını ortaya koymaktadır. Yasal düzenlemelerdeki ve uygulamadaki bu çarpık ilişki, bedeli çok ağır sonuçlar doğurabilmektedir. Bir taraftan gerekli olan yasal düzenlemelerin eksikleri kapatılmaya çalışılırken, çıkarılan düzenlemeler ve aflar de yeni sorunları beraberinde getirmektedir. Diğer taraftan denetlenen yapıların özellikle yapı denetimini yüklenici firmanın yan şirketinin yapması gibi örnekler, düzenlemenin sadece kağıt üzerinde kalmasına neden olabilmektedir. Son olarak yapı denetimlerin işleri belli bir periyotla inşaat denetim işini aralarında Çevre Şehircilik Bakanlığının işleri dağıtması tabeladan ibaret olan bazı denetim firmalarının inşaatı görmeden denetlemesi gibi sorunların oluşmasına sebebiyet vereceği göz ardı edilmemelidir. Allah'ım ülkemizi ve milletimizi olası tüm felaketlerden korusun.





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI