Bugun...


Eyyüp AYDIN

facebook-paylas
KADINA YÖNELİK ŞİDDET!
Tarih: 25-11-2022 18:10:00 Güncelleme: 25-11-2022 18:10:00


Kadına yönelik şiddet, kadınların cinsiyetleri nedeniyle maruz kaldıkları fiziksel, cinsel, psikolojik acı veya ıstırap veren ya da verebilecek olan her türlü eylem, uygulama ya da bu tür eylemlerle tehdit edilme, zorlanma veya keyfi olarak özgürlükten yoksun bırakılmalarıdır.

 

Dünyanın pek çok yerinde sıklıkla rastlanan bir insan hakları ihlalidir. Mağdurların doğumla birlikte, hatta doğum öncesinde maruz kalmaya başladıkları bir şiddet türüdür.

 

Doğacak kız çocuğunu cinsiyeti sebebiyle aile içinde ve yakın çevrede iyi karşılamama, kız çocuklarını cinsiyetleri sebebiyle okula göndermeme, aile içinde veya dışında fiziksel, cinsel saldırılara maruz bırakma, zorla evlendirme, kadını erkek çocuk doğurmadığı için aşağılama, kadına yönelik tecavüz tehdidi, evlilik içi tecavüz, namus cinayetleri, çalışma yaşamına girmenin engellenmesi, düşük ücretle çalıştırılma, iş yaşamına erkeklere kıyasla alt pozisyonlarda başlama, ev içi emeklerinin göz ardı edilmesi, insan ticareti gibi birçok şiddet biçimini içerir.

 

Kadın cinayetleri, toplumun büyük bir kesimi tarafından zaman zaman şiddetle protesto edilmesine rağmen kadına yönelik şiddet bütün hızıyla devam ediyor. Kadın cinayetleri, toplumun büyük bir kesimi tarafından özellikle kadın derneklerinin, "Kadın cinayetleri durdurulsun ve cezalar ağırlaştırılsın" diye eylemler yapılmasına rağmen, kadına şiddet önlenemiyor. Ancak bugün gelinen noktaya bakıldığında, fazla değişen bir şey olmadı, olmuyor. Kadına şiddet bütün hızıyla devam ediyor. Ülkemizde kadına kötü davranmak, dövmek, bıçaklamak ve hatta öldürmek müzmin toplumsal bir hastalık haline gelmiş durumda.

 

Gazete sayfalarında ve televizyon haberlerinde yer alan bu insanlık dışı cinayetler, sadece cehaletten kaynaklanmıyor. Bunların sosyal, dini, toplumsal, psikolojik ve ekonomik gibi pek çok sebepleri var. Her şeyden evvel, mevcut eğitim sistemiyle; bilinçli ve sevgi dolu bir nesil yetiştirilemiyor. Bu durum mutlaka ıslah edilmeli, tartışmaya açılmalı. Yoksa kadının horlanması, aşağılanması, dövülmesinin önüne geçilemez. Buna birden fazla evliliğe, imam nikâhlı 2'inci ve 3'üncü eşe müsaade edilirse, göz yumulursa ve buna "Anadolu gerçeği" derseniz, o zaman kadına kötü muamelenin önüne hiç geçemezsiniz! Kadına yönelik şiddetle mücadelede kadın direnişleri mutlaka dikkate alınmalıdır. Aksi takdirde kadına yönelik şiddet önlenemez.





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI