Bugun...


Eyyüp AYDIN

facebook-paylas
19 MAYIS'IN ÖNEMİ VE BÜYÜKLÜĞÜ!
Tarih: 19-05-2020 14:57:00 Güncelleme: 19-05-2020 14:57:00


19 MAYIS; MİLYONLARCA ANADOLU İNSANININ YÜREĞİNDE ÖZGÜRLÜĞÜN TEMSİLİ OLMUŞ, ATATÜRK'ÜN İLKE VE İNKILAPLARINI HATIRLATAN ÇOK ÖNEMLİ BİR GÜNDÜR. MİLLETİNE GÜVENEN BİR LİDERİN, MEDENİYET YOLUNDA GÖSTERDİĞİ HEDEFTİR. CUMHURİYETİMİZE SAHİP ÇIKMAK GEÇMİŞE SAYGI, GELECEĞE UMUTLA BAKMAKTIR.


BU TOPRAKLARDA BU GÜNE KADAR ATILAN HİÇBİR ADIM, ATATÜRK'ÜN 19 MAYIS 1919'DA SAMSUN'A AYAK BASARKEN ATTIĞI O ADIM KADAR "KURTARICI" OLMAMIŞTIR. EMPERYALİZME KARŞI "TAM BAĞIMSIZLIK", SARAYA/SULTANA KARŞI "MİLLİ EGEMENLİK" MÜCADELESİ O İLK ADIMLA BAŞLAMIŞTIR. SONUNDA TÜRK MİLLETİ İKİ KERE KURTULDU.      


23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı gibi, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramını da Koronavirüs'ün gölgesinde, yine evlerimizde bayraklarımızla, İstiklal Marşımızı söyleyerek kutlayacağız. Her ne kadar bazı illerde sokağa çıkma kısıtlaması olsa da, 19 Mayıs ruhunu evlerimize taşıyarak . bu heyecanı bir kez daha yaşayacağız. Her 19 Mayıs geldiğinde; bugüne nasıl geldiğimizi, ülke olarak varlığımızı ve bağımsızlığımızı nasıl kazandığımızı hatırlıyoruz. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde tarih sahnesinde şaha kalkışının temelini oluşturan 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramını da, 23 Nisan'da olduğu evlerimizde ve balkonlarımızda kutlayacağız.


Bütün umutların tükenmeye başladığı bir dönemde Mustafa Kemal Atatürk’ün, "Türk Milleti için bağımlı yaşamaktansa ölmek daha iyidir" diyerek, 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkması, bağımsızlık ve özgürlük mücadelemizin de başlangıcı olmuştur.


Bu tarih ile birlikte Türk Milleti, kendi makus talihini tersine döndürmeye başlayarak, esaret altında var olunamayacağını ve kutsal vatan topraklarımızın ilelebet işgal edilemeyeceğini tüm dünyaya haykırmıştır. Kurtuluş Savaşı bu destanın adı, Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğindeki Türkiye Büyük Millet Meclisi de bu destanı yaşatan milletin kalbidir. 19 Mayıs 1919'da Samsun'dan yakılan özgürlük ateşi, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılmasıyla birlikte kısa sürede dalga dalga tüm yurda yayılmıştır. Bugünkü mevcudiyetimizi ve özgürlüğümüzü o günlere borçluyuz.


19 Mayıs 1919'da bağımsızlık ve özgürlük ateşi yakılmamış olsaydı; bugün ne bağımsız Türkiye Cumhuriyeti olurdu, ne izzet ve ikbal içinde yaşayanlar olurdu, ne de 23 Nisan Bayramı'nı, 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nı kutlayabilirdik. İşte 19 Mayıs Bayramı'nın büyüklüğü ve önemi buradan ileri geliyor. Onun için Atatürk, ben 19 Mayıs'ta doğdum demesinin nedeni de budur.


Bugün her yaştaki insan, konumu ne olursa olsun, ister Atatürk'ü sevsin, ister sevmesin varlığını, bağımsız ve hür yaşamayı, Cumhuriyet gibi şerefli bir rejime sahip olmayı Yüce Atatürk'e borçlu olduğunu unutmamalı…


19 Mayıs ne zaman bayram oldu?

 

19 Mayıs Bayramı, ilk kez 1937 yılında 'bayram' olarak kabul edilmiş ve kutlanmıştır. Bu tarihten önce sadece Samsun'da 'Gazi Günü' olarak kutlanıyordu.


     
Atatürk, 19 Mayıs Bayramı'nı hayatında iki kez görebilmiş. Birincisi 1937’de, İkincisi de 1938’de.


    
Peki 'Atatürk, 19 Mayıs'ı bayram yapmak için bunca yıl neden bekledi?’ sorusuna bakın ünlü tarihçi Cemal Kutay, şöyle cevap veriyor: "19 Mayıs, 23 Nisan Hakimiyeti Milliye Bayramı'nın felsefesi içinde ele alındı. Biz Atatürk'ün gazetesi Hakimiyeti Milliye'de 23 Nisan literatürünü yaparken, bunun başlangıç gününün 19 Mayıs olduğunu söylemekle yetiniyorduk. Ayrıca kutlanması hatıra gelmemişti. 19 Mayıs'ın ayrıca bayram olarak kutlanması kararı bence Atatürk'ün hastalığının gerçek olarak ortaya çıkmasıyla ilgilidir. Artık ömrünün kısa olduğu kabul edilince O'nun hayatında önemli olan günler daha derinden anılmaya başlandı."


    
Türkiye şeffaflaştıkça güçlenecek. Gençlere en azından bu ilkeyi öğretebilirsek, 'Şeffaf' olabilmenin, yaşamın en güç ama aynı zamanda 'en gerekli' ilkesi olduğunu öğrenmiş bir gençlik, ülkenin gerçek teminatı sayılır...      
Bugün de vazgeçilmez güç kaynağımız millet iradesidir. Bunun yaşatılması için hepimize ve özellikle de Atatürk'ün 19 Mayıs'ı armağan ettiği Türk gençliğine önemli görevler düşmektedir.
    
 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramımız tüm ulusumuza kutlu olsun...





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI