Bugun...


Aile Hekimi Dr. Ozan UZKUT

facebook-paylas
2 TL İÇİN KORONA HASTASI OLMAYA DEĞER Mİ?
Tarih: 21-05-2020 18:27:00 Güncelleme: 21-05-2020 18:27:00


Evet üstelik bu 2 TL'yi almak için değil, vermek için… Bugünlerde ehliyet değişimi için başvurular çok arttı. İnsanımız "nasılsa iş yok bu arada şu ehliyet işini halledeyim değişimi yapayım" diye nüfus müdürlüklerine başvuruyor. E-devlet üzerinden harcını yatırmak da mümkün, bu sayede banka veya PTT kuyruklarında beklenmesi bu yüzden de hastalık kapılması önlenmiş. Çok güzel ama bu arada bir şey unutulmuş, emniyet vakfına yatırılan 2 TL'lik makbuz e devletten yatırılamıyor. Kişiler bu 2 TL için PTT veya banka kuyruklarına gidip hem orayı gereksiz yere kalabalıklaştırıyorlar, hem de hastalığın yayılmasında katkıda bulunuyorlar.

 

Acaba bu 2 TL alınan harç içine eklenemez mi? Veya daha önce emniyette iken olduğu gibi nüfus müdürlüğü içinde bir vezne konulup bu paranın oradan tahsili sağlanamaz mı? Aslında artık emniyete yapılmadığına göre bu paranın kalkması sağlanamaz mı? Yazacağım ama biliyorum ki bir çok şehit polis yakınına buradan giden para ile yardım edilmekte… Eğer bu para olmaz ise bir çok şehit polisimizin evladı, dul eşi büyük sıkıntılar çekecektir. O yüzden böyle yazamıyorum ama bir formül bulunmasında fayda olacağını düşünüyorum.

 

Bürokrasinin azaltılıp insanların mümkün olan en az temasla işlerinin görülmesi gereken bu zamanda 2 liralık bağış makbuzu için hem külfet çekmeye, PTT kuyruklarında korona kapmaya veya korona yaymaya, oradaki memurun işini artırmaya dolayısı ile hastalığı kapma veya yayma ihtimalini artırmaya gerek var mı? Pekala bu hizmet SMS yolu ile veya yine e devletin yönlendirilmesi ile çözülebilir… Hatta belki daha çok yardım etmek isteyecekler için de bir yol olur. Böylece 2 TL ile kalmaz, şehit polislerimize daha çok bağış giderir. Çünkü o polisler bizler için şehit oluyor, onların geride kalanlarına yardım etmek hepimizin borcu. Ama bunu kendimizi ve çevremizi riske etmeden yapmalıyız.

 

Bu benim rastladığım örnek, kimbilir bunun gibi gereksiz yere devlet kurumlarında, banka kuyruklarında, PTT kuyruklarında fiziksel mesafe korunması ihmal edilerek ne kadar çok işlem yapılıyor. Artık yaşam şeklimiz haline geleceğini düşündüğümüz bu virüs için bence tüm bürokratik işlemler gözden geçirilmeli, gereksiz fiziksel mesafenin olması engellenmelidir.
Aslında daha 2023 yılına kadar değişimi için süresi olan ehliyet ve nüfus cüzdanları değişimi için aslında bugünlere çok meşgul edilmemesi, evlilik gibi değişiklikler içinse hiç nüfus idaresine gidilmeden otomatik yenileme yapılarak, yeni nüfus cüzdanının evlere posta ile gönderilmesi iyi olacak kanısındayım. Böylece hem fiziksel mesafe korunur hem de bu devlet daireleri ve buna bağlı çalışan bir çok ünite gereksiz bürokrasiden kurtulmuş olur…

 

İyi niyetle yapılan bir çok uygulama bazı güvensizlikler ve denetimsizlikler yüzünden bir çok gereksiz bürokrasiye sebep oluyor. Bunların toparlanması, azaltılması bu korona günlerinde çok yararlı olacaktır. Çünkü mümkün olduğunca az temas etmeli, az insanla görüşmeli, az dışarı çıkmalıyız. Önümüzdeki en az 2 yılı bu şekilde geçeceği kanatindeyim…

(Ozanca sağlık mobbing politika kitabımdan)





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI