Bugun...


Aile Hekimi Dr. Ozan UZKUT

facebook-paylas
KORONALI ORUÇLARDA BESLENME
Tarih: 03-05-2020 15:06:00 Güncelleme: 03-05-2020 15:06:00


Korona günlerinde daha önceki yazımda dediğim gibi evdeyseniz oruç tutun. Peki evdeyiz ama hem kilo almamak hem de sağlıklı kalmak için nasıl beslenelim. Bu konuyu da yazmak istedim. Umarım faydası olur, bu dönemi de sağlıklı şekilde atlatmış oluruz.

 

Öncelikle iftardan başlamak istiyorum, gündüz uyuduk uyandık, biraz hareket ettik, iftarlık hazırlıklarına başladık. Bütün gece uyanık kalacağımız ve bu yüzden sürekli atıştıracağımızı düşünürsek bence çok şey hazırlamamalıyız. Benim tavsiyem mutlaka bir et suyu veya tavuk çorba olması eğer yoksa tarhana veya mercimek çorbası ile başlanması, sonra biraz ara verip, biraz su içip, bir sebze veya etli yemek, yanında yoğurt veya salata tüketmek gerekiyor. Yoğurt ev yapımı olursa, et suyu da kendi yaptığımız et suyu olursa, tarhana da ev tarhanası olursa çok iyi olur. Daha sonra gene biraz ara verip, pilav, makarna veya bulgur pilavı gibi kalori veren yemeğin yenmesi şeklinde olmalıdır. Daha sonra 1-2 saat kadar ara verip bu arada akşam namazınızı kılabilirsiniz, televizyon izleyebilirsiniz, sohbet edebilirsiniz.

 

1-2 saat ara verdikten sonra mutlaka mevsim meyvelerinden tüketmeniz gerekiyor. Çünkü bağışıklığımızın güçlenmesi için bilhassa portakal ve diğer meyvelere ihtiyaç duyuyoruz. Meyveden sonra 2 saat sonra özellikle sütlü ev yapımı tatlıdan sadece 1 porsiyon tavsiye ederim. Eğer diyabet hastası iseniz tabi ki bu makarna, pilav ve tatlı kısmını es geçmeniz gerekir. Daha sonra ise gece çay içmenizi tavsiye ederim. Kahve ramazan ayında mideye daha çok dokunuyor, çay ise toksinleri attığı ve sindirimi kolaylaştırdığı için daha çok tavsiye edilmektedir.

 

Daha sonra gece uzun aralardan toplamda 2 avucu geçmeyecek kadar fındık, badem, fıstık, kabak çekirdeği, ceviz, eğer bulamazsak leblebi tavsiye ediyorum. Böylece hem uykumuz açılır hem de ağzımız boş kalmaz. Ama bunu çok abartmadan azar azar yemekte fayda var. Ay çekirdeği tüketmeyi çok tavsiye etmiyorum ama eğer tüketecekseniz tuzsuz olanı seçin ve bir avucu geçmemeye çalışın. Bu arada bol bol su veya çay tüketin, çay açık olsun, gene aralarda incir, kuru kayısı, kuru hurma, cennet hurması, üzüm, erik gibi yiyeceklerden de 4-5 tane tüketebilirsiniz.

 

Aralarda biraz kültür fizik hareketleri, biraz ev içinde yürüyüş uyuşmaları ve kasların kasılmasını azaltacağı için çok iyi olur.

 

Sahura kadar bu şekilde vakit geçirdikten sonra sahurda yatmadan önce bir soda içebilirsiniz, o da olmazsa ev yapımı komposto, süt veya ayran içip yatabilirsiniz. Yatmadan önce duşunuzu alıp sabah namazınızı kılarsanız veya yine biraz hareket ederseniz, uyumanız çok daha kolay olacaktır.

 

Uyuyacağınız odanın ışıksız, sessiz olmasına dikkat edin. Pencereleri, perdeleri kapatın, gerekirse kulaklarınıza pamuk tıkayın, gözlerinize uyku gözlüğü takın, rahat kıyafetler giyin. Uyumakta zorlanırsanız terapi müzikleri dinleyin, hafif konulu kitaplar okuyun, uykunuz gelmeden de yatağa girmeyin ama mutlaka günde 8-9 saatten az uyumayın. Uyku bağışıklık sistemimizin en önemli faktörüdür. Gece uyanık kalıp gündüz uyumak ilk zamanları zor gelebilir ama 3 gün içinde alışılıyor merak etmeyin…

 

Korona günlerinde normal dışı yaşamak alışkanlıklarımızın dolayısıyla isteklerimizin kontrol altına alınması açısından çok önemli… Herkese iyi ramazanlar dilerim.
(Ozanca sağlık mobbing politika kitabımdan)





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI