Bugun...


Aile Hekimi Dr. Ozan UZKUT

facebook-paylas
KORONA ÖNLEMLERİNDE YANLIŞLARIM
Tarih: 05-04-2020 15:47:00 Güncelleme: 05-04-2020 15:47:00


Korona için önlemler alınırken bazı aksaklıkları millet olarak, doktor olarak, sağlık çalışanı olarak görüyoruz. Ben de elimden geldiğince, doğru bildiğimce yazıyorum. Sesimi, sesimizi elimden geldiğince duyurmaya çalışıyorum. Ama belki de bazen ben de yanlış yere bazı kimseleri suçluyorum. Bu konuda bazı şeyleri gene Ozanca yazmak istedim.


Günlerdir Sağlık Bakanlığı'nın bize koruyucu malzeme vermediğini, malzemeleri bizim kendi paramızla aldığımızı yazdım. Geçen gün bakanlıktan birileri aradı. Bakanlığın sağlık müdürlüklerine her doktor için bir kutu maske, bone, gözlük, eldiven ve el dezenfektanı gönderdiğini, her hafta da haftalık ihtiyacını göndereceğini ama bazı sağlık müdürlerinin bunu hastanelere verdiğini, ellerinde tuttuğunu, bize dağıtmadığını aksaklıkların bundan kaynaklanabileceğini söyledi. Eğer durum böyle ise gerçekten ben Sağlık Bakanlığımız başta olmak üzere tüm yetkili makamlardan özür dilerim.


Günlerdir koronanın önlenmesi için sokağa çıkma yasağının gelmesini, 15 günlük sokağa çıkma yasağının önümüzdeki 6 ayı kurtarabileceğini, hem ölüm hızını hem yayılım hızını düşüreceğini yazıyoruz. Bu kararı almayan bilim kuruluna da verip veriştiriyoruz, ne doktorluklarını ne bilim adamlıklarını bırakıyoruz. Gene dün bilim kurulundaki bir hocaya bir dostumuz sordu, bunu hükümet yetkililerine tavsiye ettiklerini söylediler, o yüzden de tüm bilim kurulundaki hocalarımdan özür dilerim.
Aralık-Ocak aylarındaki yazılarımda koronanın Çin'de kalacağını, bu sene mevsimsel gribin pandemi yapacağını ve onun 50-60 bin can alabileceğini yazdım. Önlemleri aşağı yukarı aynı olsa da koronaya karşı okurlarımı yeterince uyaramadığım için çok özür dilerim. Ben pandemi bekliyordum ama bunu koronadan değil infulenzadan bekliyordum, tüm okurlarımdan özür dilerim.


Sağlam kişilerin maske takmaması gerektiğini yazmıştım. Yanılmışım, sağlam kişiler hastalık taşıyan ama belirti vermeyen kişiler olabilir. O yüzden herkesin maske takması lazım, bu konuda halkı yanlış yönlendirdiğim için çok özür diliyorum.


Sağlık çalışanı denince doktor, hemşire ve yardımcı sağlık personelini düşünüp aynı şekilde risk altında olan temizlik görevlisi, sekreter, güvenlik görevlisi gibi sağlık eğitimi almamış, ama aynı riski bizimle göğüsleyenlerin sorunlarını ve risklerini göz ardı ettiğim için tüm bu çalışma arkadaşlarımdan özür diliyorum.


Mümkün olduğunca ön yargısız ve dosdoğru yazmaya çalışsam da bazen kızgınlıkla aşırı tepkili ve mualif olabiliyorum. Bu beni bazen yanlış suçlama ve eksik bilgilendirmelerime sebep oluyor, bu şekilde olan bilgilendirmelerimi fark ettiğim zamanlarda düzeltme gayreti içinde olacağım ama atladıklarım olursa lütfen uyarın, kendimi de düzeltme fırsatı bulayım. Bu konularda ve her konuda eleştiriye açığım. Kitabımda bu konuları düzeltmeyeceğim çünkü günler sonra akışta ne gibi yanlışlıklara düştüğümü kendim ve sizlerin de görmesini istiyorum aslında, çelişkilerden doğruyu bulmak çok daha sağlıklı oluyor.
Yazılarımı anlayışla okuduğunuz ve beni desteklediğiniz için sizlere çok teşekkürler.





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI