Bugun...


Aile Hekimi Dr. Ozan UZKUT

facebook-paylas
ANTALYA'DA YAŞLI NÜFUS TEHLİKESİ
Tarih: 29-05-2020 14:47:00 Güncelleme: 29-05-2020 14:47:00


Antalya'nın yeni korona merkezi olma olasılığının çok olduğunu daha önceki yazılarımda belirtmiştim. Gerçekten de tam bitti denildiği sırada Antalya'da hasta sayılarının artışı ve hasta sayısı tüm Türkiye'de azalırken Antalya'da çoğalması bu tezimde ne kadar haklı olduğumu gösteriyor…

 

Bir de asıl tehlike daha önceleri ülkemizdeki hastaların dörtte üçü 65 yaş altı hastalar demiştim, bu dünya genelinden çok farklıydı ve bu sayede ölüm oranlarımızda düşük çıkmıştı ama son zamanlarda 65 yaş üstü hatta 75 yaş üstü hastalarda artış var. Bu da çok büyük tehlike yaratıyor. İşin ilginç tarafı bu hastaların çoğunluğunda PCR testi negatif çıktığı halde klinik belirtiler ve tomografi sonucuna göre korona teşhisi konuluyor ve tedavisi ona göre yapılıyor. Şimdilik hastanelerimiz, yoğun bakım ünitelerimiz gelen hastayı karşılayacak düzeyde, doktorlarımızın becerileri ile yoğun bakım ve serviste yatış süreleri diğer ülkelere göre çok kısa ama buz dağının görünmeyen yüzünde bu artış hiç de hayra alamet değil bence…

 

Günde ortalama 25 hasta kovit-19 ön tansıyla teşhis tedavi alıyor, çoğunluğu evde karantina içinde tedavi ediliyor ama bu sayı normalde az gibi görünse de geçtiğimiz aylar göre Antalya için yüksek sayılar. Hastalığın en yoğun olduğu tepe değerlere çıktığı zamanlarda bile bu kadar hasta Antalya'da yoktu. İzmir'de hatta İstanbul'da hasta sayıları düşerken Antalya'da hasta sayısının artması bazı önlemleri Antalya için almamız gerektiğinin kanıtı bence…

 

    Bu artışa karşın hala Antalya'da maske zorunluluğu yok. Halbuki yukarda dediğim gibi covit-19 un artış gösterdiği tek il ülkemizde Antalya… İlla yoğun bakımların taşması, hastaların tedavi olamaz boyutlarına gelmesi beklenmemeli ve il hıfzısıhha kurulu bir an önce maskesiz sokağa çıkışı engellemelidir.

    Yine aynı şekilde fiziksel mesafe kuralı Antalya'da çok uygulanmamakta, bunun da yapılması sağlanmalıdır.

İle girişler artık kuyruk halindedir ve kontrolsüz bir şekilde artmaktadır, bence hastalığın Antalya'da artışı resmi olarak açıklanmalı ve gelecek olanlar için bu durumun caydırıcı olması sağlanmalıdır.

   Otellerin lojmanlarında kalanlar hijyen kurallarına ve karantina koşullarına uymamaktadır, bu yerlerin de sağlık müdürlükleri tarafından denetlenmesi gerekiyor. Yoksa herhangi bir otel misafirinden alınacak mikrobun tüm personele yayılması içten bile değil.

 

      Gene aynı şekilde tüm riskli sağlık çalışanın biran önce covit-19 testinin yapılması, hastalık taşıyan personelin biran önce karantinaya alınması gerekmektedir. Kimbilir ki büyük olasılık hastalığı hastalar sağlık personelinden kapıyorlardır. Çünkü Antalya'da son zamanlarda hastalananlar hep 65 yaş üstü kişiler. O yüzden sağlık personeli kovit-19 filyasyonu yapılıp ayıklanmadığı sürece bizim bu hastalığı bitirmemize imkan yoktur. Diğer yapılan çalışmalar bu madde yerine getirilmeden anlam taşımaz ve artışın önü alınamaz, bunun başka hiç bir şekilde kurtuluşu yoktur.

 

       Önümüzdeki günlerde tüm ülke hatta tüm dünya bu hastalıkta düşüş yaşar kurtulurken Antalya'da artış olmaması için bunlara dikkat etmeliyiz ve mutlaka yerine getirmeliyiz, çok geç olmadan.
(Ozanca sağlık mobbing politika kitabımdan)





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI