Bugun...


Aile Hekimi Dr. Ozan UZKUT

facebook-paylas
KORONADA TATİL
Tarih: 28-05-2020 15:57:00 Güncelleme: 28-05-2020 15:57:00


Korona'nın sanal da olsa azalmaya başladığı şu günlerde şimdi başka bir heyecan sardı bazılarımızı… Acaba bu yıl tatil yapacak mıyız, tatilde nereye gidelim, ne yiyelim, sıcaklarda korona zayıflıyormuş, bu fırsattan istifade değerlendirip özgürce dolaşalım mı? Bu soruların yanıtlarını vermeye çalışacağım…

 

Öncelikle şunu belirteyim deniz ve iyi temizlenmiş doğru klorlanmış veya ozonlanmış havuzdan korona bulaşmaz. Ama denize ve havuza maskesiz gireceğimiz için fiziksel mesafenin en az 3 metre olması gerekir, bir de yüzme mesafesini katarsak çok daha aralıklı yüzmemiz veya suya girmemiz gerekir… O yüzden az insanın girdiği zamanda veya tenha yerlerde suya girmekte ve bu konuya özen göstermekte yarar vardır. Tatilimizi planlarken buna dikkat etmeliyiz.

 

Evet sıcak havalarda korona diğer virüsler gibi yayılımını azaltır. Çoğalması yani virülansı düşer. Ama bu klimalı yerlerde bilhassa da merkezi klimalı yerlerde geçerli değildir. Merkezi sistem klimada otelin bir ucundaki taşıyıcı otelin öbür ucundaki kişiye korona bulaştırabilir. O yüzden merkezi klimalı otellerden, lokantalardan, mağazalardan mümkün olduğu kadar uzak durmakta fayda vardır. Tatil seçeneklerimizde tek büyük bina yerine ayrı ayrı klima sistemi olan tatilköylerini, pansiyonları, apartları seçmemiz sağlığımız için daha doğrudur.

 

Yine aynı şekilde gittiğimiz otellerde veya restorantlarda, açık büfe yiyeceklerde ve içeceklerde mümkün olduğunca kapalı şişe ve paketleri tercih etmemiz, tek kullanımlık olarak yapılmış kaplarda servis edilen ve üstü kapalı yiyecekleri tercih etmemiz çok daha sağlıklı olacaktır. Yemek sırasında maske sıkıntı olacağı için yemek kuyruğunun en az 3 metre mesafede olması, masaların arasında da en az 2 metre bulunması, toplu halde yemek yenmemesi, sandalyelere de birer atlayarak oturulması çok sağlıklı olacaktır. İçeceklerin şişede ve tek kullanımlık olması gerekmektedir. Mutlaka yemek alınacaksa bunun sıcak olanları veya ızgara olanları tercih edilmeli ve mutlaka sıcak olarak alınmalıdır. Salata ve soğuk mezeler tek kullanımlıksa ve üstü kapalı ve taze ise tercih edilmeli yoksa hiç dokunulmamalıdır. Kullanılan bardaklar ne kadar yıkansa da en çok bulaşım kaynağıdır, mümkünse bardak kullanılmamalı, eğer değilse tek kullanımlık bardaklar tercih edilmelidir.

 

Oteller her ne kadar çok temiz bir şekilde havlu ve çarşafları temizlese de bulaşım burada çok sık olmaktadır. Bu yüzden gideceğiniz otel size bunları steril poşet içinde vermeyecekse evden kendi havlunuzu, çarşafınızı, bilhassa da yastığınızı götürmekte fayda vardır. O yüzden belki fazla yük gibi gelse de virüs bir önceki müşteriden sonra ne kadar temizlenirse temizlensin dezenfekte edilmediği sürece odadan gitmemektedir. Bilhassa da yerde çok olmaktadır. Yere düşen hiç bir şeyi kullanmamak gerekir…

 

Tatile mümkünse toplu taşımayla değil kendi özel arabamızla çıkmakta yarar vardır. Tatile gittiğimiz yerde maskeyi mümkün olduğunca takılı tutmaya, fiziksel mesafeyi mümkün olduğunca korumaya, klimayı mümkünse hiç açmamaya, daha çok pencereleri açmaya, sık havalandırmaya, insanların az olduğu yerde tatil yapmaya dikkat etmek gerekir.

 

Bilhassa çocukların birbirine uzak mesafede birbirine hastalık bulaştırmadan oynaması çok zordur, o yüzden bu tatilde onlara bireysel oynayabileceği veya vakit geçirebileceği oyuncak, kitap, tablet götürmekte fayda vardır. Zaten oyun alanları kapalı olacak, bu faktörü de unutmamak gerekir.

 

Bu dönem doğa tatili, çadır tatili, karavan tatili için idealdir ama bunu kamplarda kalarak değil mümkün olduğunca birbirimizden uzak yerlerde konaklayarak yapabilmeliyiz. Yoksa kamplar ortak kullanım alanlarının tuvalet,mutfak gibi çok olmasından dolayı en tehlikeli yerlerdir.
(Ozanca sağlık mobbing politika kitabımdan)





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI