Bugun...


Aile Hekimi Dr. Ozan UZKUT

facebook-paylas
KORONA'NIN YENİ MERKEZ ÜSSÜ ANTALYA
Tarih: 15-05-2020 16:47:00 Güncelleme: 15-05-2020 16:47:00


Korona'nın ülkemizde merkez üssü olarak kabul edilen İstanbul'dan sonra Antalya'nın dışarıdan gelenlere açılması, hafta sonu sokağa çıkma yasağının kalkması, 65 yaş üstü ve 20 yaş altı denetimlerin gevşetilmesi, alışveriş merkezlerinin erken açılması, berber ve kuaförlerin tedbirsizce açılıp özensiz çalışması ve bence çok daha önemlisi maskesiz çıkma zorunluluğunun olmaması yüzünden korona virüsün yeni merkez odağı adayı Antalya olabilir…

 

İllerin giriş çıkış yasağının kalktığı tarihten bu yana kente günde 3 bin civarı araba girmeye başladığı trafik şubeden aldığımız bilgilere göre artarak devam ediyor. Aydın ve Muğla valiliğinin ve daha bir çok sanırım 14 il valiliğinin yaptığı gibi maskesiz sokağa çıkma yasağını Antalya'da uygulamaya sokamadık. Bunun sonucunda Antalya'nın tam ortasında Meydan ve Zeytinköy civarında Korona sayısında artış oldu ve o bölgeyi karantinaya almak zorunda kaldık… Ama bu bölge öyle şehirden izole veya kolay kapatılabilecek, diğer semtlerden bağımsız bir yer değil aksine şehrin tam ortasında ve hemen her bölgesiyle de temas halinde bir bölge… Bu da karantina şartlarını güçleştirecek ve yayılımın başka semtlere de yayılmasına sebep olacaktır…

 

Antalya'da Korona'nın başlaması turizm sezonuna başlama hazırlığı yapan kentte büyük sıkıntı yaratacak, belki de sezonu başlamadan bitirecektir. Bunun önlemlerini almak çok kolay değildir ama yapılması zorunludur.

 

İlk önlem olarak maskesiz sokağa çıkanlara ceza kesilmesi çok iyi olacaktır. 2. olarak kente giriş çıkışlar tekrar kontrol altına alınmalı, AVM ve kuaförler daha sıkı denetlenmelidir. Önlemlerin gecikmesi, onca sağlık çalışanın gayretleri ile kentin korona bulaşımını çok azlarda tutan emeklerinin yazık olmasına sebep olacaktır.

Ayrıca öncelikle o bölgedeki 32 nolu aile sağlığı merkezi olmak üzere tüm aile sağlığı merkezi çalışanlarına korona testi yapılması, olası hastalık olan veya gizli taşıyıcılık taşıyan personelin karantinaya alınmasına ve böylece hastalığın yayılımının durdurulmasını sağlayacaktır.

 

Antalya'da 2 aydan fazladır çok başarılı bir filyasyon çalışması yapılıyor. Bundan en büyük gayret aile sağlığı çalışanları ve toplum sağlığı merkezi çalışanlarının… Ama hasta ile birebir muhatap olan ve en büyük riski taşıyan grup aile sağlığı çalışanları… Hem toplum sağlığının korunması hem de sağlık çalışanlarının birbirlerine bulaştırıp tamamen hizmet üretemez hale gelmemesi ve bence en önemlisi sağlık çalışanın sağlığının korunması açısından biran önce sağlık çalışanlarına korona testi yapılmalıdır.

 

Malum ülkemizde test sayısı yeterince yapılmaması belirti göstertmeyene test yapılmaması, riskli kişilere test yapılmaması yüzünden hayalet taşıyıcı yani kendi hastalık belirtisi göstermediği halde hastalık taşıyıcısı olan adeti tüm toplumda % 30'un üzerinde tahmin ediliyor. Bu da sağlık çalışanlarına bulaşım, toplum içinde bulaşım, AVM'lerden bulaşım miktarını çok arttırıyor. Bunun tek çaresi de herkesin istinasız maske takması ve bu maskeyi  burunu da içine alacak şekilde doğru takmasıdır… Bizim ülkemiz ne yazık ki yasak koymadan kendi önlemini alacak olgunlukta olmadığı için bunu ancak yasak koyarak giderebiliyoruz. Antalya valiliğinden ricam lütfen bizde 14 il gibi sokakta maske takmayı zorunlu hale getirelim. Yoksa gerçekten ülkenin hastalık merkezi olmamız içten bile değil…


(Ozanca sağlık mobbing politika kitabımdan)





ÖMER KÜÇÜKTÜRKMEN / 16-05-2020 17:11

Corona virüsten korunma önlemleri için İl Hıfzıssıhha kurulunda sizin gibi doğru teşhis koyan,yöntem belileyen hekimlerin olması lazım.Yazdıklarınıza Eczacı olarak katılıyorum.Bana göre en doğru yöntemleri öneriyorsunuz. Ayrıca yorulmadan bıkmadan devam ediyorsunuz,kolay gelsin.



FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI