Bugun...


Aile Hekimi Dr. Ozan UZKUT

facebook-paylas
GÜN ISILAR ÖLDÜRÜYOR
Tarih: 29-06-2020 17:43:00 Güncelleme: 29-06-2020 17:43:00


Evet bu başlığı görünce herhalde ilk aklınıza gelen gün ısılardaki biriken suyun ölümcül etkisinden bahsedeceğim anlaşılıyor… Evet ondan da bahsedeceğim ama bu sefer gerçekten öldürdü… Hem de 18 yaşında bir genci…  Marmaris'te kafede otururken çatıdan düşen gün ısı bir gencin ölümüne sebep oldu...


Evet daha önceki yazılarımda çatılardaki gün ısıların depolarının mutlaka galvanizliyse 5 yılda bir, değilse 2 yılda bir mutlaka kontrol edilmesi gerektiğini yazmıştım. Burada oluşan çeşitli mikroplar insan sağlığı için çok zararlıydı. Bunların başında ve en tehlikelisi ise lejyonella dediğimiz mikrop. Bunun yanında paslı depolardan üreyen bir çok bakteri, gerek ısıyla buharlaşarak nefes yolumuza gerekse yanlışlıkla ağzımıza kaçarak veya sebze-meyve yıkayarak sindirim sistemimize karışarak bizi hasta ediyor.


Bunun yanında bir de çatılara tutturulan gün ısılar, yıllar içinde ayakları çürüyerek tutmaz oluyor. Rüzgarın da etkisi ile Marmaris'te olduğu gibi insanların hiç ummadıkları bir anda tepelerine inebiliyor. Şiddetli rüzgarlarda arabaların üstüne düşen çok gün ısı paneli veya deposu olmuştur. Buna çoğumuz şahitlik etmişizdir ama bir gencin üzerine düşmesi, artık sanırım bu konuda önlem almamız için yeterince uyarıcı olmuştur.


Ayrıca kullanılmayan atıl durumdaki gün ısıların ve depoların en önemli sinek üreme yeri olduğunu unutmayalım. Görüntü kirliliğinden bahsetmek de lazım ama sanırım o biraz benim konum dışına çıkıyor ama rahatsız ediyor.


Peki ne yapmak lazım? Öncelikle gün ısıları çatıya yapışık olarak monte etmek lazım… Böylece hem görüntü kirliliği yapmaz hem de rüzgardan etkilenmez. Su depolarını da çatının altına yapmak lazım böylece bunun da uçması, dış etkenlerden etkilenmesi önlenmiş olur. Mutlaka gün ısılar ilgiler tarafından, bu belediyeler olur, çevre bakanlığı olur, iş güvenlikçiler olur, sağlık müdürlükleri olur ama mutlaka bir kuruluş tarafından denetlenmeli… Kullanılmayan, işlevini yitirmiş, ekonomik ömrünü doldurmuş tüm gün ısılar çatılardan indirilmelidir.


2. olarak her gün ısı alındıktan sonra 2 yılda bir denetlenmeli. Bu denetlemede hem oturduğu alanın sağlamlığı hem de içindeki suyun sağlıklı olup olmadığına bakılmalıdır. Bunu yaptırmayan kişilere ceza verilmeli hatta gün ısıları sökülmelidir. En pratiği satan firmanın bu denetlemeyi yapması ve yaptırmayanları uyarması ile olur diye düşünüyorum.


Çatısız evlerde ise tek depolu yani kapalı sistem gün ısı kullanılması, kuzey cephenin kapatılması veya kamufle edilmesi, panellerin güneye dönük olarak yapılması da bir çözüm olur diye düşünüyorum.


Enerji tasarrufu sağlaması, sıcak su kaynağı oluşu, istediğimiz zaman bol sıcak suya kavuşma avantajı taşıyan gün ısılar hayatımızı kolaylaştırdığı gibi bazen de büyük sıkıntılara sokabilir. Gerekli önlemleri almamız hem kendi sağlığımız için hem de çevremizdeki insanların can güvenliği açısından büyük önem taşıyor. Birçok şeyde olduğu gibi bunda da denetleme eksikliği büyük önem taşıyor. Hatta Marmaris'te olduğu gibi bazen hayati önem taşıyor. Yetkilerin bu işe biran önce el atması gerekiyor, çok geç olmadan ve başka canlar yanmadan…


(OZANCA SAĞLIK MOBBİNG POLİTİKA KİTABIMDAN)





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI