Bugun...


Aile Hekimi Dr. Ozan UZKUT

facebook-paylas
KORONA VE MOBBİNG
Tarih: 27-06-2020 16:29:00 Güncelleme: 27-06-2020 16:29:00


Koronalı günlerde işyerlerinde zaten zorluk içinde, hastalık korkusuyla, idari izinlilerin iş yükünü omuzlarken bir de kendi aramızda birbirimize mobbing yapıyoruz. Acıların, dertlerin paylaşılması gereken bugünlerde biz bir de en yakın çalışma arkadaşlarının mobbingine maruz kalıyoruz. Bazıları farkında olmadan, bazıları ise geçmiş yaşadıkları kini fırsat bilip durumdan yararlanarak bu mobbingi yapıyor. Farkında olmadan da diğer kişiler bazısı korkudan bazısı sürü psikolojisi içinde bu mobbinge yardımcı oluyor, mağdurun daha çok ezilmesine, daha çok mutsuz olmasına ve hastalanmasına sebep oluyor.


Bu yazımda bunun nasıl olduğu yazmak istedim, kim bilir belki de siz bir mobbing mağduru veya farkında olmadan birine mobbing yapan kişi veya mobbing yardımcısı olabilirsiniz ve bundan vaz geçersiniz. Eğer mağdursanız kendinizi suçlamaz "bana yapılan bir şey var" dersiniz. Eğer mobbinge farkında olmadan yardım ediyorsanız bundan da vazgeçersiniz.
İş yerlerinde belki fark etmişsinizdir işin sağlık boyutu bir yanı ki bir doktor olarak biraz obsesif olmak, bu günler çok yararlıdır diye düşünüyorum. İşi abartan, sürekli maske siperlik yanı sıra sürekli antiseptik solüsyonlarla ellerini, masasını silen, yanına 2 -3 metre öteden konuşulmasını isteyen, asla kimseye yanaşmayan, kimseyle konuşmayan, sürekli korona ile oturup korona ile kalkan, hep bu konudaki haberlerle haşır neşir olan bir kesim vardır. Eğer işyerinde korunma kurallarına yani maske takmak, fiziksel mesafeyi korumak, hijyene dikkat etmek gibi kurallara uymayan çoğunluktaysa veya baskın karakterli biri bu konularda dikkatli olmanın gereksizliğine inanmış ve çevresini de bu konuda ikna etmişse, bu kurallara uyan kişiye karşı mobbing uygulayabilirler.


Veya tam tersi, bir iş yerinde herkes kurallara uygun davranıyor maskesine, fiziksel mesafeye, hijyene dikkat ediyor, bir kişi etmiyorsa o kişiye diğerleri hastalıklı veya eskilerin deyimi ile cüzamlı muamelesi yapabilir. Bu kişinin hastalık taşıyor olup olmamasına bakılmadan içlerinden uzaklaştırabilir, onu hijyen ve korona kurallarına uymaya nedenlerini izah ederek ikna etmek yerine aşağılayarak uzaklaşabilirler…


Her iki davranış da mobbingtir. Uzun süreli olursa -ki bu hastalık iki yıl sürecek gibi duruyor- kişilerin ruhsal durumuna zarar verir, ağır depresyonlara hatta intiharlara bile sebep olabilir. Bu duruma seyirci kalan ve engellemeyen kurum amirleri de aynı derecede suçludur ve sanki kendi mobbing yapmış gibi cezalandırılabilir.


Mobbing evet bir kişiye yapılır ama sonuçlarından bütün iş yeri etkilenir. O yüzden toplumsal duyarlılığımızı yüksek tutmak zorundayız. Çok pimpirikli olan obsesif arkadaşımıza da yardımcı olmalıyız, anlamaya çalışmalıyız. Hiç kurallara uymayan arkadaşımızı da ikna etmeli, uyarmalı ama dalga geçmemeli, iletişimizi koparmamalıyız. Zaten kapalı yerlerde maske takma zorunluluğu olduğu için o arkadaşımız da maske takmak zorunda kalacaktır. Siz ona örnek olup doğru davranışta bulunursanız o da asgari düzeyde size uyacaktır.


Korona günlerinde zaten hastalık bulaşma veya bulaştırma korkusu yaşıyoruz, az veya çok bir de bunu birbirimize mobbing yaparak daha zor ve içinden çıkılmaz bir hale getirmeye gerek yok bence… Hele bu çalışma arkadaşımız belki de eşimizden, çocuklarımızdan çok gördüğümüz kişiyse bu çok daha zordur. Lütfen mobbing yapmayalım, yaptırmayalım, mağduru destekleyelim, anlayalım…

(Ozanca sağlık mobbing politika kitabımdan)





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI