Bugun...




facebook-paylas
BEYNİ KORUYUP KULLANMAK
Tarih: 01-03-2021 16:14:00 Güncelleme: 01-03-2021 16:14:00


Beyin Cerrahları zaman zaman beyni daha zinde ve verimli kılmak için neler yapılması gerektiğine dair önerilerde bulunmuşlar. Okuduğum birçok açıklamada ve röportajlarda dikkat çekici birçok nokta var.


Beynin verimli çalışması için öncelikle sabah saatlerinde iş görüşmeleri yapılması gerektiği öne sürülüyor. Sabah saat 10.00 a kadar yapılan toplantıların daha verimli olabileceği belirtiliyor. Öğle yemeğinden sonra randıman düşüklüğü yaşanabildiğin ve kısa süren bir öğle uykusunun faydalı olduğu tavsiye ediliyor. Akşam saatlerinde ise, beyinin tekrar toparlanıp aktif bir şekilde harekete geçtiği söyleniyor.
İnsan zekasının, yüzde 50 sini genetik özellikler, yüzde 50 sini çevresel faktörler belirliyor. İnsanın öğrenme kapasitesi ilk altı yılda çok daha fazla oluyor. Yani 6 yaşa kadar çocuklarımıza ne verilecekse, bu dönemde verilmeli.


BEYNİN GELİŞMESİ
Beynin gelişmesi konusunda uzmanlar, çocuk yaşlarda zeka oyunlarını tavsiye ederken, İleri yaşlarda da bulmaca çözmeyi, ezberler yapmayı, basit matematik hesaplarını kafadan çözmek dahil bol bol kitap okumayı  öneriyorlar. İyi uyumuş ve yeterli beslenmiş bir bedenin beyninin en iyi sabah saatlerinde çalıştığı ve öğrenmeye en yatkın saatlerin sabah saatleri olduğunu ileri sürüyorlar. Aç kalmış bir midenin beyni etkilediği, yani kan şekerinin düşmesiyle beynin iyi çalışmadığı söyleniyor. Bu sebeple sık sık birşeyler yenmesinin iyi olacağı öne sürülmekte.


ENDİŞEDEN VE STRESTEN UZAK OLMAK
Günlük yaşamdaki stresler, olumsuz hadiseler beyni yorarmış. Bazı kaygılar yaşandığında, endişeli bir beyinin verimli olamadığı bliniyor. Bir konuda kararlı olmak ise, beyni harekete geçirebiliyor.Kahve ve çayın ölçülü bir şekilde tüketilmesinin faydalı olduğu, muz, çikolata gibi yiyeceklerin beyni beslediği söyleniyor. Sigara ve alkolun beyne oksijen gitmesini önlediği hep söylenir. Uyuşturucunun ise beyni küçülttüğü tıbben ispatlıdır.


UNUTKANLIK
Hafıza yorgunluğundan kaynaklanan unutkanlık, birçoğumuzun sıkıntısıdır. Önemli şeyler pek unutulmaz ama önem sırasınaa göre bazı şeyleri beyin geri plana itebiliyor. Unutkanlşığın önüne geçmek yine beyin jimnastiğine, uygun sürede uykuya ve stresten uzak kalmaya bağlı. Depresyonun beyne zarar verdiği ispatlıdır. Gün ışığıyla uyanmanın mutluluğa sebep olduğu, açık hava yürüyüşlerinin hem vücudu hem de beyni zinde tuttuğunu unutmayalım.
Her ne kadar ülkemiz koşullarında zinde ve sıhhatli bir beyni yaşatmak zor olsa da, mutlu olmaya çalışmak da kendi elimizdedir.
Hoşça kalın, aklınızı koruyun.
Cengiz Savaşeri





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI