Bugun...


Aile Hekimi Dr. Ozan UZKUT

facebook-paylas
DOKTOR İNTİHARLARI MOBBİNG Mİ?
Tarih: 19-02-2021 17:31:00 Güncelleme: 19-02-2021 17:31:00


Son günlerde gazetelerde sık sık doktor intiharları duyulmaya başlandı. Daha önceki yazılarımda da yazdığı gibi bence intiharların en az yarısı mobbing sebebiyle oluyor. Ekonomik kriz nedeniyle olan intiharlar da buna dahil… Sağlık sektörü en fazla mobbing yapılan işyerlerinden olduğunu zaten biliyoruz. O zaman doktor intiharlarının mobbingten dolayı  olma ihtimali çok yüksek. Tabi on yıllık bir mobbing uzmanı ve bu konuda bilirkişilik yapmış bir olarak bir olaya mobbing demem için kişinin çalıştığı kurumda inceleme yapmak, çalıştığı iş  arkadaşları ile konuşmak ve onlardan aldığım bilgiye göre mobbing olup olmadığına karar vermek gerekiyor. Ama yine de bu olayların tekrarlanması çalıştığımız yerde mobbingin önlenmesini nasıl engelleyebiliriz konularında bazı bilgiler vermek istedim.


    Öncelikle asistan arkadaşlarımızın ama daha çok da sağlık çalışanlarının ve bu konuda sorumluluğu üstlenmiş olan doktor arkadaşlarımızın büyük bir baskı ile yoğun çalışma saatleri, insanlık üstü koşullarla çalıştıkları zaten hepimizin bildiği bir konu bu konuda bir çok yazı yazdım, kitaplarımda ve yazılarımda bulabilirsiniz. Bu ortam zaten mobbing için çok uygun bir zemin yaratıyor. Bir de bu kişilerin sosyal yaşantısı yoksa, işyerinde arkadaşları ile diyaloğu yoksa, işyeri dışında herhangi bir sivil toplum örgütü ile ilgilenmiyorsa mobbinge uğrama şansı çok yüksek…


        En son asistan arkadaşımın intiharı olayında işyerindeki çalışma arkadaşları ile konuşmadan yani soruşturma yapmadan, hukuki olarak mobbing var mı yok mu bir yorum  yapamam. Ama olayın oluş şekli, ortamın mobbinge müsait oluşu, bu vakanın kesinlikle mobbing şüphesi taşıdığını, savcılığın bu yönde de araştırma yapılmasını, bir mobbing bilirkişisinden yardım alıp soruşturmayı onunla yürütmesinde fayda var…


       Eğer savcılık böyle bir soruşturma açmaz ise arkadaşımızın yakınları hem sulh ceza mahkemesine hem de asli hukuk mahkemesine dava açabilirler, böylece ceza hukuku yönünden mobbing yapılıp ölüme sebep olmaktan ve bu yönüyle de yakınlarının mağduriyetinden yüksek miktarda tazminat alabilirler. Eğer bu kişiler bizim derneğimize başvurursa biz delillerin nasıl toplanacağı, neler yapılacağı, davanın nasıl açılacağı konusunda ücretsiz destek veririz. Bu konuda cesur olunması, baskılara boyun eğilmemesi, istikrarlı ve kararlı bir şekilde üzerine gidilmesi gerekir. Böylece kişiler mobbing yaparken bir kez daha düşünmek zorunda kalacaklardır.


        Mobbing davaları maalesef ülkemizdeki bir çok dava gibi çok uzun sürmekte, adalet geç tecelli etmektedir ama yeterli delilerle ve bu işi bilen avukatlarla sonuç alınmaktadır. Tabi hukuka müdahale eden olmazsa…


        Peki  mobbingin iş yerimizde olmaması için ne yapmalıyız dersek bunları uzun uzun kitaplarımda yazdım, isteyen okuyabilir ama kısaca iletişimi hiç kesmemek, herkesle mutlaka iletişim halinde olmak, mutlaka işi dışında sosyal bir çevre oluşturmak, mutlaka bir sivil toplum örgütünde sendika, oda, dernek gibi faal olarak çalışmak, mutlaka aile desteği sağlamak, iş dışında yalnız kalmayı önlemek olarak sıralayabilirim. Bu konu çok önemli, bence tüm kurumlarda işi bilen kişilerce mobbing seminerleri verilmeli ki bu konuda zorunluluk var ama maalesef ya yapılmıyor ya da ehil olmayan kişiler tarafından yapılıyor.

(Ozanca sağlık mobbing politika kitabımdan)





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI