Bugun...


Aile Hekimi Dr. Ozan UZKUT

facebook-paylas
ÇİN NASIL AŞILANIYOR?
Tarih: 03-01-2021 15:34:00 Güncelleme: 03-01-2021 15:34:00


Bu hastalığın ilk çıktığı yer olan Çin'de şuanda çok yoğun bir hastalık görülmüyor. Peki Çin nasıl çıktı bu işin içinden? Çin'de hangi aşı uygulanıyor? Bir milyar beş yüz bin nüfusuyla devasa bir nüfusa sahip Çin'de aşılama nasıl düzenleniyor? Oradaki arkadaşların verdiği bilgiye göre aktarmaya çalışayım…


Çin'de Sinopharm adlı covit aşısı daha yaygın olmakla birlikte bazen de bize gelecek olan sinovac aşı da kullanılmakta. Yalnız dikkatimi çeken nokta Çin bu aşıyı sadece yurt dışına gideceklere yaptırıyor. Şimdiye kadar bir milyon kişiye bu aşılardan yapmış. Bir buçuk milyarlık Çin'de bir milyon aşı çok az aslında ama zaten çok sınırlı olan yurt dışına çıkacak iş adamı, öğrenci, diplomat gibi kişiler başta olmak üzere yurt dışına çıkan herkese aşı yapıyor. Yurt dışından gelen herkese test yapıp bir süre gözlemde tutuyor, pozitifse hemen karantinaya alıyor.


Çin'de genellikle filyasyon uygulaması dediğimiz temaslının temas edebilme şansı olan herkesi karantinaya alarak bu hastalığı yendiğini biliyoruz. Yani kendi ürettiği halde tüm halkına aşı yapmak gibi bir programı yok, bu da çok dikkat çekici…


Bir de dikkat çeken husus aşı olan herkese beş yıl çocuk yapmayın demesi de bana çok ilginç geldi. Bunun bilimsel bir açıklaması var mı yok mu bilemiyorum, belki doğum kontrolü için söylenmiş bir sözdür, malum Çin'de tek çocuk yapımına izin veriliyor o yüzden o tek çocuğun da sağlıklı olması için hiç bir riski kabul etmiyor olabilirler.


Çin çok disiplinli bir ülke o yüzden salgınla sadece filyasyon ve  yoğun bakımla başa çıkabildiler. Sağlık çalışanının sağlığına büyük önem veriyor, onları her türlü tehlikeye karşı kat kat kıyafetlerle koruyor ve dinlenme, beslenme gibi ihtiyaçlarını, şartlarını optimum kullanarak sağlayabiliyor.
Zaten ilk çıktığı yer olan Whuan şehri kırk milyon nüfuslu bir eyalet, neredeyse bir ülke kadar ve bu yeri olduğu gibi karantinaya almayı başardı, bunu başarabilecek başka bir ülkenin olabileceğini düşünmüyorum. Zaten o sayede aşısız ilaçsız bu hastalığı yendi ve kontrol altına aldı.


Aşı çalışmalarına çok önceden başlama şansı bulduğu halde belki de teknolojik imkansızlıktan belki de başka sebeplerden bilemiyorum diğer aşı firmalarının çok gerisinde kaldı üretmek için… Ama iki firması 3. faz deneylerini bitirdi ve kullanıma sundu ama resmi açıklamada biraz gecikiyorlar, bunun sebebini de anlamakta güçlük çekiyorum.


Bir de anlamadığım Sinopharm firmasının aşısını daha çok kullandığı halde ve daha hazır gözüktüğü halde niye bu firmanın aşısını çok pazarlamıyor veya biz niye bu aşıyı almadık. Bildiğim kadarı ile Sudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri bu aşıyı kullanıyor ve onlar aşı yapmaya 15 gün önce başladılar. Keşke biz de bu firma ile anlaşsaydık diyesi geliyor ama sanırım bizim bilmediğimiz başkaca anlaşmalar devreye giriyor.


Çin'den benim aldığım duyumlar böyle, farklı bilgiler alan varsa bildirirseniz sevinirim… Dediğim gibi doğruluğunu çok teyit edemedim, hatalı kısımlar olabilir.

(Ozanca sağlık mobbing politika kitabımdan)





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI