Bugun...


Aile Hekimi Dr. Ozan UZKUT

facebook-paylas
AŞI KARŞITLARI MOBBİNGE Mİ UĞRUYOR?
Tarih: 10-09-2021 16:23:00 Güncelleme: 10-09-2021 16:23:00


Evet, bir çok aşı karşıtı kendilerine aşı yapmaya zorlamak için mobbing yapıldığını iddia ediyorlar. Ben de mobbing kuralları açısından aşı karşıtlarının mobbinge uğrayıp uğramadığını incelemek istedim. Bu konuda on yıldır bilirkişilik yaptığım için ve Mobbing Derneği kurucusu ve Antalya İl Temsilcisi olduğum için çok sorulara maruz kalıyordum. Değerlendirmelerimi sizinle paylaşmak istiyorum.


Evet son gelen yasaklarla, aşı karşıtlarına baskılar iyice arttı. Devlet tam bir zorunluluk getirmese de yavaş yavaş aşı olmayanları toplumsal olaylardan, seyahatlerden, kapalı mekanlardan ve iş yerine girmekten kısıtlayarak aşı olmaya zorlamaya başladı. Bir yandan biz doktorların aşı olması için vatandaşları zorlaması aşı olmayanlara karşı olumsuz tutum sergilememiz diğer insanların da aşı karşıtlarına karşı bir cephe almasına sebep oldu. Acaba bu yapılanlar mobbinge girer mi?


Artık aşı olmayanlarla işyerlerinde aynı masada oturulmamaya, beraber molalara çıkılmamaya, sanki suçlu gibi uzak durulmaya başlandı. Bunun benzeri 65 yaş üstüne geçen senede yapılmış ve ben o zaman da bunun çok kötü olduğunu belirtmiş, bu davranışın 65 yaş üstü vatandaşımızın psikolojisini bozacağını belirtmiştim. Aynı şeyleri şimdi aşı olmayanlar yaşamakta… Arada ki fark 65 yaş üstü yaşını geri alamayacağı için elinden bir şey gelmemesi, aşı karşıtlarının ise isterlerse aşı olup bundan kurtulacak olmasıdır.

 

Evet devlet de zaten direk aşılı olma zorunluluğu getirebilecekken bu zorunluluğu getirerek baskı kurmamaya, mobbing yapmıyor görünmeye çalışmaktadır, yoksa Çin gibi bazı ülkelerde olduğu gibi herkesi aşılar geçer, itiraz kabul etmez ve bu salgını kontrol altına alır, ölümleri ve yoğun bakım sayılarını düşürürdü. Ama bu yolu seçmiyor ve ikna yolu ile bu sorun aşmaya çalışıyor, bence doğru da yapıyor.


Evet işyerinde aşı olmadığı için hiç iletişim kurulmaması yani yok sayılması, dışlanması, dalga geçilmesi, angarya yüklenmesi veya hiç iş verilmemesi ve bunun 3 aydan daha fazla sürdürülmesi mobbingtir. Ama aşı olmadığı için işyerine alınmaması, ücretsiz izin verilmesi, aşı olmaya zorlanması mobbing değildir. Bunlar suç değildir, böyle yapılmalıdır demiyorum, bakın sadece bu mobbing değildir ama başka suçlar içerebilir.


Bir de işe karşı taraftan bakmak lazım, işyerinde maske takılmasının sebebi o işyerinde çalışan kişileri hasta etmemek yani kişi aşılı kendini koruyabiliyor ama hastalık taşıyabilir, bu kişinin maskesini takması aşısız kişilerin hasta olmasını engellemek, bu da aşısız insanların aşılılara yaptıkları bir çeşit vicdani baskı değil mi?


Keşke mümkün olsa da aşı olanlar ve olmayanlar ayrı ayrı işyerlerinde çalışabilseler, böylece kimse kimse için özgürlüğünü kısıtlamak zorunda kalmazdı ama maalesef işyerlerinde böyle bir ayrım yapamıyoruz ve birlikte çalışmak zorundayız, o yüzden de karşılıklı özgürlük sınırlarını zorladığımız içinde çatışmanın olmaması düşünülemez. O yüzden de dozunda, dışlamadan baskıyı olağan karşılıyorum ama bunu abartmamak gerektiğini düşünüyorum.


(Ozanca sağlık mobbing politika kitabımdan)





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI