Bugun...


Aile Hekimi Dr. Ozan UZKUT

facebook-paylas
DOKTORA HAKARET 440 TL
Tarih: 03-11-2021 17:42:00 Güncelleme: 03-11-2021 17:42:00


Bir devlet hastanesinde görevli doktor ve personele "şerefsizler, hayvan herifler" diyen, "ben size ne yapacağımı biliyorum" diye tehditler savuran eski bir milletvekili ve kardeşi 440 TL paraya mahkum oldular.


Daha önceki yazılarımda yazmıştım, bizim kanunlarımıza göre Cumhurbaşkanı hariç tüm yurttaşlar kanun önünde eşittir. Kişinin milletvekili, bakan, meclis başkanı, vali, hakim, asker, polis olması bir şeyi değiştirmez, devlet memuruna görevi başında bu hakareti yaparsan bunun görevi dışında yapmanla görevdeyken yapman arasında bazı farklılıklar vardır ama temelde tüm vatandaşlar eşit şekilde cezalandırılır… Ki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi son tebliğinde Cumhurbaşkanının da normal vatandaştan farkı olmadığını, ona yapılan hakaret ve benzeri durumlarında normal vatandaş gibi değerlendirilmesi gerektiğine hükmetmiştir ama bizim kanunlarımız şimdilik sadece cumhurbaşkanına bir imtiyaz tanır.


Peki uygulama öyle mi acaba? Ben bu kararı beğenmeyip aynı hakaretleri kararı veren hakime yapsam nasıl bir ceza alırım? "Al şu 440 TL'yi şerefsiz, hayvan herif" dersim durumum nice olur, hiç düşündünüz mü? Veya bize hakaret olan o milletvekiline aynı sözlerle ben hakaret etsem halim nice olur. Buna ses çıkarmayan sağlık bakanına, adalet bakanına, içişleri bakanına aynı hakarette bulunsam -ki madem kanun karşısında eşitiz- aynı cezayı almamız gerekir, bana ne caza verirler düşünmek bile istemiyorum.


Hem doktoru haftada 80-120 saat çalıştıracaksın, hem 5 dakikada bir hasta yükleyeceksin, en küçük hatasında tazminatlara mahkum edip varını yoğunu alıp geleceğini karartacaksın, hem şiddetten hakaretten koruyamayacaksın, hem yoksulluk sınırı altında bir ücretle çalıştıracaksın, hem de "eski millet vekiliyim" diyerek imtiyaz bekleyeceksin… Bir de işi bırakan, yurt dışına giden emekli olan hekime vatan haini gözü ile bakacaksın, hadi oradan sen de...


Benim beklentim bir çok arkadaştan farklı olarak doktorlar başta olmak üzere sağlık çalışanları için ayrıca bir kanun çıkarılması değil, bu zaten benim her zaman karşı olduğum bir durumdur. Ben Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi gibi düşünürüm yani cumhurbaşkanı dahil herkes kanun önünde eşit olmalı, benim sorunum bu kararları veren hakimlerle aynı hakaret kendilerine yapılırsa ne ceza veriliyor, doktora yapılırsa ne ceza veriliyor, kendilerini üstün bir sınıfta dokunulamaz asla hakaret edilemez ama doktora her istediğini yaparsın pozisyonunda mı görüyorlar? Niye hem hukukun üstünlüğünü savunup üstünlerin hukukunu uyguluyorlar bunu anlamak mümkün değil, biz bu mantıkla hangi kanunu getirirsek getirelim bu kafada hakimlerimiz olduğu sürece adaletsizliklerden kurtulamayız.


Şimdi bu kararın içtihatlara geçtiğini düşünün, artık herkes rahatça sağlık çalışanlarına küfredecek, verecek 440 TL'yi kurtulacak, zaten ceza belli, ona milletvekili diye bu ceza bu kadar az verilmedi kanunen ama uygulama böyle…


Bizim kanunlarımızda kusur yok, uygulamada adaletsiz ve bu adaletsizliği gidermekte hakimlere düşüyor, tabi onlara hukuk mantığını, adaleti sağlamayı öğretecek olan hukuk fakültelerine de bu düzelmezse istediğimiz kadar kanun değiştirelim, hiç bir değişiklik olmaz, hukukun üstünlüğünü üstünlerin hukukundan üstün tutamazsak hiç bir değişmez.

(Ozanca sağlık mobbing politika kitabımdan)





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI