Bugun...


Aile Hekimi Dr. Ozan UZKUT

facebook-paylas
DOKTOR EMEKLİSİ VALİ EMEKLİSİNDEN FAZLA MAAŞ ALAMAZ
Tarih: 07-12-2021 19:52:00 Güncelleme: 07-12-2021 19:52:00


Evet, Maliye Bakanlığı bir uzman hekim emekli maaşının valinin emekli maaşına ulaşmasına itiraz etmiş. Bir doktor nasıl emekli validen fazla maaş alabilir diye... Ben de buna itiraz ediyorum, niye almasın? Ama bunu derken yok onlar siyasal bilgileri bitirdiler, üniversite sınavında çooook alt dilimdeydi yani bizden çoook daha az puanla üniversiteye girdiler, onlar 4 sene okudu, biz 6 *5 11 yıl okuduk, bizim işimiz daha zordu, biz daha çok hakkediyoruz diye değil, neden olmasın diye yazmak istiyorum.


Evet gerçekten de hekimlik, hakimlik, valilik zor görevler ve emekli olunca da insanlar bu zor görevleri yerine getirirken olan kazançlarını hatta daha fazlasını emekli olunca da almayı hak ediyorlar. Ancak bazı farklılıklar var, mesela bir vali bir kere vali olunca artık valilik veya eş değer başka bir görev dışında görev verilemiyor, o yüzden ömrü boyunca bir iki yıl valilik yapmış biri ömrünün kalanının merkez valisi olarak büyük şehirlerde çok az çalışarak ve hiç bir sorumluluk taşımadan geçirip emekliliği geldiği zaman ballı vali emekli maaşı ile çok rahat geçirebiliyor. Bu durumda olan binlerce eski valimiz var ve bunlar bu şekilde ballı maaşla yıllarını geçiriyor ve maliye bunları görmüyor.


Çalışandan örnek verirsek torpille hastane yönetimine gelen veya sağlık müdürü olan kişinin maaşı validen çok daha yüksek hatta bazen iki katı olabiliyor, emrinde çalışan kişiden daha az maaş almak valinin zoruna gitmiyor da emekli olunca az almak mı zoruna gidiyor, bu da işin başka bir boyutu…


Bürokraside ikişer üçer işte çalışıp her birinden ayrı maaş alan ayrıca emekli olup emekli maaşı alıp bir de ayrıca görevlendirildiği birimden ballı maaş alan bir çok bürokrat maliyenin gözüne batmıyor da niye emekli hekimin maaşı gözlerine batıyor ayrıca bunu da soruşturmak lazım.


Hekimlerin maaşı ve dolayısı ile emekli maaşı 12 eylül döneminde düşürüldü, benim üniversiteye girdiğimde hekim maaşı kırk bin lira iken hakim maaşı yirmi bin lira, vali maaşı yirmi beş bin lira idi, o zamanki cunta rejimi hekim albaydan fazla alamaz kompleksi içinde hekim maaşlarını düşürdü ve ondan sonra gelen hükümetler de vurun abalıya misali hekim maaşlarını sürekli tırpanladılar, o yüzden de iyi hekimlerimizi ki bunları üniversite sınavlarında ilk on bin kişinin dokuz binin yani en zeki insanlarımızın yüzde doksanı ediyor büyük çoğunluğunu yurt dışına kaçırıyoruz, bugün dünyanın her yerinde en ünlü üniversitelerde Türk hekimleri çalışıyor. Ben daha çok başarılı olduğu için yurt dışından teklif alan bir valiye, bir hakime hiç rastlamadım, işe bir de buradan bakmak gerekiyor.


Hekimler aç gözlü kendini bilmez değil ama onlar da emekli olunca bir hakim kadar, bir vali kadar geçinebilecek çalışmak zorunda kalmayacağı bir emekli maaşını istiyorlar ve bunda da haklılar sanırım. Sizce çok şey mi istiyoruz, maliyedeki bürokrasideki bir kısım insanların içinde kalmış olan tıp fakültesini okuyamamanın kompleksini, öcünü emekli hekimden çıkarmaya çalışmalarını anlıyorum ama yüce meclisin ve iktidarın buna imkan vermemesini istemek de herhalde en doğal hakkımız ve biz de bunun mücadelesini vermekte kararlı olmalıyız.

(Ozanca sağlık mobbing politika kitabımdan)





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI