Bugun...


Aile Hekimi Dr. Ozan UZKUT

facebook-paylas
BİR TESELLİ VER
Tarih: 17-10-2021 17:47:00 Güncelleme: 17-10-2021 17:47:00


Evet bir yakınımızı teselli ederken eğer gerçekten onu teselli edecek cümleler kullanmazsak çoğu zaman o kişiyi teselli etmekten çok daha da üzebiliriz. Dostumuza, arkadaşımıza en  iyi teselli aslında onun yanında olduğumuzu, destek olduğumuzu, ihtiyaç duyduğu anda arayabileceğini hissettirebilmektir. Kişinin acısını paylaşmaya çalışın, acısını küçümsemeyin, başka örneklerle kıyaslamayın çünkü herkesin acı eşiği ve acı anlayışı onu etkileme şekli farklıdır.


En sık kullanılan sözcüklerden biri "beterin beteri var" veya "daha kötüsü olabilirdi" yani acıyı kıyaslayarak "buna şükret daha kötü şeyler de yaşayabilirdin o zaman ne yapardın?"… Halbuki acı kişiyi etkilemesini göre değişebilir, belki onun için çok önemli bir şeyi, bir kişiyi kaybetti, milyonlarca insan ölse veya maddi kayba uğrasa o kadar etkilenmeyecekti o yüzden acıyı kıyaslamak doğru değildir, acıyı anlamak ve paylaşmak önemlidir.


"Böyle hissetmemelisin" gene çok sık kullanılan bir söz herkesin hisleri kendine ait sen öyle hissetmeyebilirsin hislerin yanlışı olmaz çünkü his kişiye özel bir duygudur ve değiştirilemez, o yüzden kişinin ne hissetmesi ne hissetmemesi gerektiğine karışmamak ve onu anlamaya çalışmak gerekir.


"Bunları düşünüp durma, unut gitsin" bu da çok söylenen ama teselliden çok onu yaralayan bir sözdür, herkes yasını kendince yaşar, yas süresini kişi kendi belirler, başkasına göre yas süresi olmaz, bir ayrılık onun ona ne hissetirdiğine, onun niçin önemine göre değişir. O yüzden de kimse için "unut gitsin" denmez, unutması gerekiyorsa unutması gereken zamanda kişi onu unutacaktır zaten acısına değer vermemek olur bu söz ve teselliden çok yaralayıcıdır.


"Ortada büyütülecek bir şey yok", her sorun kişiye özeldir, önemi de farklıdır, kimisi için çok önemli olan bir kayıp kimisi için hiç bir şey ifade etmez, o yüzden de kişinin kaybını kişiye göre değerlendirmek gerekir. Kaygın değerinden çok kişide ne hissettirdiği önemlidir.


"Aşırı tepki gösteriyorsun", Olaylara göre herkesin tahammül sınırı ve tepkisi farklıdır, aşırı olup olmaması da kişiye göre değişir o yüzden böyle suçlar gibi konuşmaktansa onu anlamaya çalışmak daha doğru bir ifade tarzıdır.


"Böyle olumsuz olma" veya "olumsuz düşünme", kişinin yapısına göre düşünce tarzı değişik olabilir, optimist farklı düşünür, iyimser farklı düşünür, kötümser farklı düşünür, onun duygularını anlamız gerekir eleştirmemiz değil, herkes bizim gibi düşünmek zorunda değil, empati yapmak yasta çok etkili değildir çünkü biz o değiliz o biz değil.


"Bırak geçmiş geçmişte kalsın", İnsanların geçmişe bağlılığı kişiden kişiye değişir, kimi geçmişine çok bağlıdır ve onu düşünmeden yapamaz, kimi gününü gün etmeyi düşünür, kimi de gelecek korkusu endişesi içinde dünü unutur, gününü yaşayamaz, bu yüzden de kimsenin endişeleri hafife alınmayacak kadar önemlidir, bizim gibi düşünmüyor diye kimseyi yönlendirmeye çalışmamalıyız.


Teselli konusunda bir kaç örnekle ne yapmamamız gerektiğini yazmaya çalıştım, aslında en güzel teselli yanında olmak ve kişiye yalnızlık duygusundan kurtarmaktır, eğer gerçekten yakınsanız bir şey demenize gerek yok sarılmanız ve yakın olmanız yetecektir.





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI