Bugun...


Aile Hekimi Dr. Ozan UZKUT

facebook-paylas
MARKETLER LEBALEP
Tarih: 19-04-2021 12:00:00 Güncelleme: 19-04-2021 12:00:00


Yeni alınan önlemlerle sokağa çıkma yasakları saat 21'den 19'a alındı, bu sürenin iki saat kısıtlanmasının etkisi sonuçta ne olur bilemem ama benim gözlemim saat 17-19 arası marketlerde artık sayı kısıtlaması yapılmadan herkes tıklım tıklım veya moda ifade ile lebalep dolu olmasıyla bence maske olsa da fiziksel mesafeler korunamadığı için salgının çok daha artacağı endişesi yarattı.


Evet artık insanlar ramazanın da etkisi ile ve eve erken gitmek, yasaklara yakalanmamak için oruç tutan tutmayan herkes iş çıkışı doğal olarak alışverişlerini yapıp evinin ihtiyacını gidermek istiyor. Bunun sonucu olarak da marketler başta olmak üzere manavlar, kasaplar ve bilumum işyerleri hatta fastfood yiyecek üreten işletmeler dahil olmak üzere her yerde inanılmaz bir kalabalık inanılmaz bir fiziksel mesafe kaybı var. Hatta bir çok insan maske değiştirmek konusunda özensiz davrandığını düşünürsek ki gözlemlediğim öyle, güya maske var ama beş saati çoktan geçmiş mikrop yuvası olmuş ve sadece yasak olduğu için takılan ama hiç bir etkisinin olmadığı maskelerle market kuyruklarına tıklım tıklım alışveriş ediyorlar.


Kısmi kısıtlamadan zaten bizim anladığımız hiç bir önlem çıkmadığı gibi daha da artırıcı durumun daha kötü olacağı endişeleri taşıyorum. Başta saat kısıtlaması buna örnek… Ayrıca kendi arabanla seyahatin yasak ama otobüsle veya uçakla seyahatin serbest olması nasıl bir mantıktır, anlamak mümkün değil.


Gene bir başka garabet genelgede yazlığına gitmek istersen yasak ama çok tehlikeli olduğunu ve salgının en büyük sebeplerinden olan otellere gitmenin serbest olduğu başka bir ülke var mı acaba? Gene cenaze için en fazla sekiz kişiye izin verilirken, tur şirketlerine otobüslerce izin verilmesi ayrı bir iş kolunun doğmasına öncülük edecek gibi Cenaze turu. Çünkü cenaze için sekiz kişi gidebiliyorken gezi için olunca sınır kalkıyor istediğimiz kadar gidebiliyoruz.


Bizde yasaklar zaten kişiye özel, halktan para toplamak, yandaşa sermaye üretmek için konuluyor, başka bir amacının olduğunu sanmıyorum. Öyle olmasa aşısı tamam olan 65 yaş üstü vatandaşlarımızı niye eve kapatıyoruz? En özgür bırakmamız gerekenler onlar değil mi? Ne hasta olurlar ne de yayabilirler, tabi aldığımız aşının etkinliğine inanıyorsak, eğer etkinliğine inanmıyorsak niye bu aşıyı aldık, o da başka bir soru…


Sokağa çıkma yasağının 19'a çekilmesi, hem eve gidiş ve alışveriş saatlerini çok kısıtlamış ki  büyük şehirlerdeki ulaşım sıkıntısını düşünürsek hele özel sektörde 18'de kapandığını düşünürsek, ulaşım ve alışverişe hiç zaman kalmadığını gösteriyor. Zaten insanlar parasızlıktan ancak günlük ihtiyacını giderebiliyor. Bir de buna zaman kısıtlaması eklenince çok daha zor durumda kalıyorlar.


Toplu haftalık alışveriş eden halkımız bu ihtiyaçlarını hafta sonu görürdü, ancak artık hafta sonları da çıkamayınca yani uzak marketlere gidemeyince bu ihtiyaçlarını da gideremez oldular.


Artık sanal marketlerden eğer kredi kartı limiti uygunsa veya kapanmadıysa alışveriş edebiliyorlar ki bu da aldığımız verilere göre bir çok insan için çok zor, on milyon insanın kredi kartı cezalısı olduğu söyleniyor bunların ve hiç kart kullanmayanların bu imkanı da olmuyor.


Ben bu kısıtlamaların yeniden gözden geçirilmesini istiyorum. Bu hali ile salgını önleme şansının olmadığını düşünüyorum. Hata daha da artırabilir diyorum. Başka da bir şey demiyorum…

(Oozanca sağlık mobbing politika kitabımdan)





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI