Bugun...


Aile Hekimi Dr. Ozan UZKUT

facebook-paylas
3. DOZLA İLGİLİ EN ÇOK SORULAN SORULAR
Tarih: 05-07-2021 18:36:00 Güncelleme: 05-07-2021 18:36:00


Gerek sosyal medyadan gerekse telefonla arayarak bilgi sorduğunuz 3. doz aşı ile ilgili sorularınıza elimden geldiğince ve şuanki bilgilerimiz çerçevesinde cevap vermeye çalışacağım. Sanırım yazacaklarım bir çok sorunun yanıtı olacaktır.


Şuanki bilgilerimize göre iki doz biontec aşısı olanların üçüncü doz aşıya gereksinimleri yoktur, daha önceki yazılarımdan hatırlarsanız biontec aşısının üstünlüklerini ve nedenlerini yazmıştım. Kısaca sinovac aşısı yapıldıktan üç ay sonra etkinliğini azaltmaya başlıyor, altıncı ayında kişiden kişiye değişmekle beraber etkinliği neredeyse kalmıyor, bu da 3. doz aşıya tekrar gereksiniz duymamıza sebep oluyor, oysa biontec aşısı dokuzuncu ayda bile hala etkin ve tahminiz 12 aydan fazlada etkinliğini sürdürebilecek gibi görünüyor.


"Peki üçüncü doz sinovac aşılarından ne kadar sonra yapılmalı" derseniz sinovac aşısından bir ay sonra biontec aşısı yapılabilir ama eğer covit geçirmişseniz ki burası çok önemli en az üç ay beklemelisiniz biontec için çünkü vücut reaksiyon geçirebiliyor.


Bağışıklık mekanizmasında bozukluk olanların, bu konuda ilaç kullananların, kronik akciğer hastalığı olanların, 80 yaşın üstünde olanların ama koma durumunda olanlar hariç çeşitli tansiyon ilacı, şeker ilacı ve her türlü ilaç kullananların, alerjik astım, alerjik rinit olanların, geçirilmiş kanser hastalarının, biontec olmalarında hiç sakınca yoktur, ilaçlarını bırakmalarına ara vermelerine gerek yoktur.


Aktif yani kemoterapi alan kanser hastaları aşı için kemoterapiye 15 gün ara verilmeli, ondan sonra aşı uygulanmalıdır. Gebelerde ilk üç ayda biontec aşısı yapılmaz çünkü ateş ve diğer semptomlar sonucu düşük riski olabilir ama ilk üç aydan sonra yapılmasında sakınca yoktur. Yüz bin gebede yapılan çalışmada hiç yan etkiye rastlanmamıştır. Ayrıca emziren elli bin lohusa aşı yapılmış, hiç bir yan etkiye rastlanmamıştır yani emziren anneler de biontec aşısı olabilir.


Bugüne kadar biontece bağlı ülkemizde anafilaktik şok yani aşı yüzünden ölüm olmamıştır. Yalnızca gençlerde yani 18-24 yaş gurubunda aşıdan bir hafta sonra göğüs ağrısı olursa hastaneye başvurması gerekir. Çünkü myokardit ve perikardit görülebilir yani kalp kası iltihaplanması, bunun olma olasılığı sadece yüzbinde beş'tir. Covit sonucu ölümün yüzde  iki olduğu bir yerde bu kadarcık yan etki göze alınabilir diye düşünüyorum. Ki bu hastalar da ayaktan tedavi almakta, anti infalamatuar ilaçlar, istirahatle tedavi olmakta, eğer ritim bozukluğu varsa anti aritmik ilaçlar vererek tekrar düzeltilmektedir yani yoğun bakım ve ölüm riski taşımamaktadırlar. Dünya Sağlık Örgütü bunda prospektüse eklemiştir zaten eklemek zorundadır.


Aşıya bağlı olarak kol ve sırt ağrısı, koltuk altı lenf bezlerinde şişme, ateş, kaşıntı gibi etkiler olabilmekte, bunun için anti inflamatuar ilaç almak yeterli olmaktadır. Aşıdan iki gün önce ve üç gün sonra alkol almamak gerekir, aşıdan sonra en az bir gün banyo yapmamak, denize girmemek ve mümkünse terleyip o bölgeyi ıslatmamak gerekir.


Aşı olduktan sonra hiç belirti vermeden aspirin veya ağrı kesici almaya gerek yoktur, yüz aşı olanın doksanında hiç bir şey hissedilmeden bu süreç geçirilecektir, önden ilaç almak gereksizdir.

(Ozanca sağlık mobbing politika kitabımdan)





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI