Bugun...


Aile Hekimi Dr. Ozan UZKUT

facebook-paylas
PERSONELİ 8 SAAT AYAKTA TUTMAK MOBBING Mİ?
Tarih: 17-07-2020 18:54:00 Güncelleme: 17-07-2020 18:54:00


Bazı şikayetler alıyorum hem doktor olarak hem de mobbing danışanı olarak, "Günde 8 saat bizi ayakta tutuyorlar, bize yapılan mobbing mi, ayaklarımız şişiyor, varislerimiz çıktı, sağlığımızla oynuyorlar, bu konuda ne yapabiliriz" diye… Ben de bu konuları yazıp hem mobbing konusundaki görüşlerimi hem de ayakta durmakla ilgili tıbbi görüşlerimi sizlerle paylaşmak istedim…


Öncelikle mağazaların tüm çalışan tezgahtarlarını 8 saat ayakta tutması mobbing değildir. Neden değildir, çünkü mobbing yapı itibari ile bir kişiye uygulanır yani mağazalarda herkes otururken bir kişinin oturmasına izin verilmemesi durumu olsaydı o zaman bir mobbingten söz edebilirdik. Bize mobbing yapılmaz mobbing bir kişiye yapılır. Ama mobbingten tüm kurum etkilenir. Eğer başka bir durum yoksa bu olayda mobbingten söz edemeyiz. Zaten çalışma koşulları bellidir, o şekilde çalışmayı göze alarak işe başladığınız için angarya veya işte zorluk çıkartma veya baskıcı yönetimden de söz edemeyiz, çünkü çalışma koşulları herkes için aynıdır ve işe girerken zaten bunları bilip kabul etmişizdir.


Peki 8 saat ayakta kalıp ayakta şişmeler( ödem) ve varisler oluşmasın diye ne yapabiliriz. İşin tıbbi bölümüne gelince:


Sürekli hareketsiz ayakta durma bu belirtilerin ve hastalıkların ortaya çıkmasına neden olur. Benim tavsiyem mümkün olduğunca ayakta kalmayıp yürümeyi tercih edin. Yürümek ayakların şişmesini ve varis oluşumunu engeller.


Bol bol su için su içmekte dolaşımı hızlandırarak ödemi ve varisi çözer.


2 saatte bir 5 dakika yere çömelerek oturun veya sırt üstü yatıp ayakları yukarı kaldırın. Böylece ayaklarda kan birikimi önlenir. Eve gidince ilk iş ayakları yukarı kaldırarak 1 saat kadar yatın.


Ayakta kaldığınız ve hareket etmeyeceğiniz pozisyonda uzun süre kalacaksanız ve dinlenme imkanınız yoksa tek ayak üzerinde öbür ayağı kıvırarak durun, 10 dakikada bir ayak değiştirin.


Varis veya ayakta şişlik oluştuğunu görür görmez doktorunuza başvurun, bununla ilgili ilaçları ne kadar hızlı ve önce kullanırsanız tedavisi o kadar hızlı gelişir.


Günümüz koşullarında çalışmak gerçekten zor, iş bulmak da sıkıntılı ama küçük önlemlerle sağlığımızı korumak da mümkün.. Eğer gerçekten ayakta durmakta zorlanıyorsak da o işi yapmamalıyız ama işi öyle kabul edip ondan sonra işin koşullarını değiştirmeye çalışmak da çok uygun değil. Bence kendimizi işin koşullarına uydurmalıyız ve ona göre çalışmalıyız. Dünyanın bir çok ülkesinde bu firmalar bu şekilde çalışıyor, demek ki satış artırmanın yolu olarak bunun daha verimli olduğunu gördüler. Burada esas dikkat edilmesi gereken 2 saatte bir düzenli olarak izin verilmesini sağlamaktır. Bu konuda mağaza müdürlerine büyük görev düşmektedir. Herkese belli aralıklarla 5'er dakika izin vererek bu soruna bir çözüm getirir, böylece belki de motivasyonu da arttırabilir. Tabi işe almadan önce işyeri hekimi gerekli tetkikleri yapmalı, uygun kişilerin çalışmasına izin vermelidir. Bu şekilde çalışmaktan oluşan varisler meslek hastalığı olarak değerlendirilebilir. Tedavisi iş veren tarafından karşılanmalıdır.


(Ozanca sağlık mobbing politika kitabımdan)





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI