Bugun...


Aile Hekimi Dr. Ozan UZKUT

facebook-paylas
3. AŞI SINOVAC MI BIONTECH Mİ?
Tarih: 24-08-2021 18:23:00 Güncelleme: 24-08-2021 18:23:00


Bana ve sanırım diğer meslektaşlarıma da sorulan en çok sorulardan biri "üçüncü aşıyı sinovac mı biontech mi olmalıyız?" Bu sorunun cevabını elimden geldiğince vermeye çalışayım, tabi ki öncelikle nedeniyle beraber…

 

Öncelikle şunu söyleyeyim, her iki aşı da iyidir, eğer gerekiyorsa ikisi de yapılabilir, birbirine göre üstünlükleri vardır. Öncelikle Sinovac yapılanların üçüncü doza ihtiyaçları vardır, bunun  sebebi Sinovac üçüncü ayda etkinliğini yarı yarıya kaybetmekte, altıncı ayda nerdeyse yapılmamış düzeye gelmektedir, bu yüzden iki doz Sinovac aşısı olan kişilerde covite yakalanıp yoğun bakıma yatan hatta hayatını kaybedenler olduğu halde, iki doz Biontech yapılanlarda henüz böyle bir durum söz konusu değildir. Yapılan ölçümlerde sekizinci ayda bile Biontech olanların etkin antikor seviyesini koruduğu saptanmıştır. Elbette Biontech aşısı da belli bir zaman sonra etkinliğini yitirecek ve üçüncü hatırlatma dozunun yapılması gerekecektir ama bu daha uzun süreli olmaktadır.

 

Eğer iki Sinovac'tan sonra üçüncü dozu yine Sinovac olursanız yeniden etkin doza kavuşursunuz ama salgın sürerse üç ay sonra dördüncü dozu da yaptırmalısınız. Çünkü yukarıda yazdığım gibi Sinovac'ın yarılanma ömrü üç aydır ve her üç ayda bir hatırlatma dozu gerektirir, böylece yoğun bakımdan ve ölümden korunabilirsiniz.

 

Eğer iki Sinovac'tan sonra Biontech aşısı olursanız aslında bu üçüncü doz aşı değil Biontech'in ilk dozudur, ilk dozda bile Biontech aşısı Sinovac aşısı kadar bağışıklığı sağlar, o yüzden sizi oldukça iyi şekilde koruyacaktır. Ancak tam koruma istiyorsanız ikinci doz Biontech aşınızı en az bir ay sonra en çok da üç ay sonra olmalısınız ama en iyi zaman ilk Biontech'ten iki ay sonradır. Böylece çok daha uzun süre -ki bugün için bu süre sekiz aydır- korunacaksınız.

 

Eğer iki doz Biontech olduysanız en az sekiz ay antikor seviyeniz korunacağı için üçüncü doz aşıyı olmak zorunda değilsiniz, belki on ikinci ayda salgın da henüz bitmezse hatırlatma dozu şeklinde bir daha aşı yapılabilir ama bu durum henüz netlik kazanmamıştır.

 

Sonuç olarak Biontech aşısının çok abartılı spekülatif yan etkilerinden korkuyorsanız ve size Sinovac aşısının daha iyi geleceğini inanıyorsanız sorun değil, üç ayda bir Sinovac aşısı olarak da kendinizi hastalıklardan koruyabilirsiniz. Sonuçta yoğun bakımlarda üçüncü doz Sinovac aşısı olan da görülmemektedir, bu yönden bir üstünlüğü yoktur.

 

Biontech aşısı daha ağrılı bir şekilde yan etki profili olduğu için ve yeni aşı olduğu için tercih edilmeyebilir ama iki doz Biontech aşısı nerdeyse bir yıl boyunca koruyuculuk sağlamaktadır, bu da virüsün yayılımının durdurulması açısından çok önemlidir.

 

İster Biontech, ister Sinovac isterse diğer aşılar salgından kurtulmamızın tek çaresidir, o yüzden de hangisini tercih edersek edelim mutlaka aşımızı olalım, bu hastalıktan kurtulalım, o bizi yenmeden biz onu yenelim, çok geç olmadan…

(Ozanca sağlık mobbing politika kitabımdan)





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI