Bugun...


Aile Hekimi Dr. Ozan UZKUT

facebook-paylas
NİHAYET 120 MİLYON BIONTECH
Tarih: 22-05-2021 16:57:00 Güncelleme: 22-05-2021 16:57:00


Geçen 2020 Aralık ayında Sinovac aşısını satın alacağımız duyurulduğunda hatırlarsanız yazmıştım. "Niye Biontech aşısı almıyoruz" diye… Biontech aşısı hem 3. faz deneyleri ülkemiz dahil bir çok ülkede yapılmış güvenilirliği dünya sağlık örgütü tarafından kanıtlanmış, dünyadaki en iyi aşı kabul edilen aşı idi ve bize Almanya'ya olduğu gibi tüm dünyadan çok daha ucuza verilme tahahütü vardı. Hatta bir çok bilim insanı Sinovac aşısının üretilme yönteminin çok daha güvenilir olduğunu, Biontechin yan etkilerinin çok olacağını söylese de ben o zamanlar demiştim "bu aşıyı dünya henüz kabul etmiyor, yarın dolaşım sırasında bizi ülkelerine kabul etmeyecekler" diye, nitekim dediğim doğru çıktı. Hala Sinovacı bir çok ülke aşıdan saymıyor ve aşı karnesinde gördüğü zaman aşılanmış kabul etmiyor, yurt dışına çıkışlarda sorun oluyor.


Sinovac aşısı çok mu etkisizdi hayır değildi, zaten firma açıklamıştı % 50,6 oranında etkindi ancak Biontechin etkinliği çok daha yüksekti. Ayrıca taahütünü yerine getirme şansı çok daha yüksek bir ülkeden ve firmadan alacaktık, bu da şimdiki sorunları yaşamamıza engel olacak, sağlık sistemimizin iyiliği sayesinde Nisan sonunda tüm ülkeyi aşılamış olacak ve her şeyi normale kavuşturacaktık ama bazılarının bilmediğimiz menfaatleri tüm bunlara engel oldu.


Bu yüzden fazladan otuz bin insanımız öldü, bu yüzden yüz binlerce kişi iflas etti, hala ediyor, bu yüzden bu sene de turizm yok, bu yüzden hala özgürlüğümüze kavuşamadık, bu yüzden eğitimimiz aksadı, daha bir çok şey bu yüzden yani yine yönetemedik.


Aşıdan önce normal popilasyonun on katı sağlık çalışanı ölürdü, aşıdan sonra bu normal popilasyonun dört katına indi, "biraz azaldı, hiç etkisi yok" diyemem ama Biontech yapılan ülkelerde sağlık çalışanı ölümleri normal popilasyonla aynı düzeyde, bunu da göz ardı edemem.


Üstelik Çinli firma yüzünden sağlık bakanının dolayısı ile iktidarın dolayısı ile bir doktorun sözüne güvenilirlik azaldı, herkes dalga geçmeye başladı, bu da hem yurttaş hem de meslektaş olarak beni çok üzdü. O yüzden sağlık bakanımız inanırlılığını göstermek için Uğur hocayı da canlı yayına çıkarmak zorunda kaldı, yani kim olursa olsun bir başka ülkede görev yapan doktorun ülkemiz sağlık bakanından daha güvenilir olması da çok acıdır.


Biontech aşısı tek başına bile sinovac aşısının iki dozundan daha etkili ve 2 aya kadar ara verilebiliyor, bence yapılması gereken ikinci doz için aşı ayırmadan gelen tüm aşıyı hızla ülkemiz insanına yapmak gerekiyor. Şimdiye kadar on beş milyon kişiyi aşıladık, beş milyon kişinin de hastalık geçirdiğini düşünürsek bir ay içinde otuz milyon kişiyi aşılarsak -ki bu sıkıştırırsak 50 milyonu da bulur- hiç olmazsa yazın sonunda biraz daha turizm açısından rahatlarız, okullarımızı açarız, Ekimde de artık tamamen normalleşiriz.


Uygar ülkelere göre tamamen iktidarın yanlış politikaları -ki artık ben başka çıkarları olduğunu düşünüyorum- yüzünden bu pandemiyi çok kötü yönettik, bu yüzden zaten zor durumdaki gariban halk daha da çok zorlandı, daha çok insan öldü, daha çok insan işsiz, daha çok insan aşsız kaldı,  daha çok insan bu yüzden iflas etti. Bu yüzden artık sağlık çalışanları tükenmişlik sendromunda artık dayanacak güçleri kalmadı. Zararın neresinden dönersek kardır, son bir gayretle bizde her normal ülke gibi bu salgını ber taraf etmeyi gecikmeli de olsa sağlamalıyız.

(Ozanca sağlık mobbing politika kitabımdan)





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI