Bugun...


Aile Hekimi Dr. Ozan UZKUT

facebook-paylas
SAHTE DEZENFEKTANLAR
Tarih: 15-11-2020 15:35:00 Güncelleme: 15-11-2020 15:35:00


Evet dezenfektanın sahtesi mi olur, evet oluyor maalesef, hem de hiç ummadığımız yerlerde kullanılan dezenfektan maddeler sanki çok iyi imiş gibi kullanılıyor. Ve bunların yüzünden ya doğru dürüst virüslerden kurtulamıyoruz ya da ellerimiz parçalanıyor…


      Aile sağlığı merkezinize dezenfektan lazım oldu, normalde biz alkolden, bebe şampuanından ve oksijenli sudan dezenfektan üretiyorduk ama alkol bulmak sorun olduğu ve hem hastalar, hem biz, hem de temizlik görevlilerimiz çok sık ve yoğun şekilde dezenfektan kullandığımız için biraz da hazır alalım dedik… Bir çok yerden ki bunların içinde bir çok aile sağlığı merkezi hastane, lokanta, devlet dairelerinin referans verdiği ve muhtemelen buralarda da kullanılan bir firmanın dezenfektanını incelediğimde içindeki maddeler hiç bir şekilde standartlara uymuyordu, içindeki kimyasallar virüse karşı etkili olmadığı gibi bir de ellere zarar veren bir çok koroziv madde içeriyordu. Sanırım bir çok anlı şanlı firma hiç bunlara dikkat etmemiş ya ucuz olduğu için ya da başkalarının referansı olduğu için bu maddeyi yoğun şekilde kullanıyordur. Ya daha önce düzgün bir dezenfektan verdi ama sonra da piyasada tutulduktan sonra değiştirdi yada hiç kimse içinde ne olduğunu bilmeden sırf dezenfektan yazısı üstünde olduğu için bunu kullanıyor ya da dostlar alışverişte görsün mantığı ile bulundurma zorunluluğu olduğu için kullanıyordu.


    Hatta aradığım bir ve bu dezenfektanı kullanan bir zincir markette "evet çok kuvvetli olduğu için biz bunu sulandırıyoruz öyle kullanıyoruz" yanıtını da aldım. Zaten hiç etkili olmayan madde bir de sulandırılınca hiç etkisi kalmıyor ve siz de elinizi dezenfekte ettim sanıp  mikropları alıyorsunuz.


     Daha önceki yazılarımda alkol, şampuan ve oksijenli su ile nasıl dezenfektan yapılacağını yazmıştım. Sanırım en güzeli bu şekilde kendi dezenfektanımızı kendimiz yapmamız veya bir eczaneye gidip eczacının hazırladığı dezenfektanı kullanmak veya çok tanınmış firmanın içinde yazdığına güvendiğiniz dezenfektanını kullanmaktan başka çaremiz yok.


       Bence artık sağlık müdürlüğü mü olur, belediye mi olur, ilçe tarım mı olur bir kuruluşun piyasada kullanılan dezenfektanları denetlemesi, içindeki maddelerin eksik yanlış hatalı olan dezenfektanları toplaması, bilerek yanlış hatalı dezenfektan üreten, kullanan kişilere cezai yaptırım uygulaması yerinde olur sanırım… Yoksa bu hastalığın en önemli sacayaklarından biri olan hijyen ayağını yok etmiş oluyoruz. Biliyoruz ki bu virüs sadece havadan değil aynı zamanda ellerimizi dokunduğumuz yerdeki virüsün elimize bulaşması ve bu elimizi ağzımıza, burnumuza, gözümüze kısaca yüzümüze götürdüğümüz zamanda bulaşıyor. Hiç farkında olmadan o kadar çok elimizi yüzümüze götürüyoruz ve bu riskle o kadar çok karşılaşıyoruz ki bir de zaten her yerde olmayan bulduğumuz zaman da hemen kullanıp içimizi rahatlatan dezenfektanın bozuk çıkması, hastalığın yayılmasındaki en büyük etkenlerden olduğu görülüyor.


        Dezenfektanların bu durumu el yıkamanın önemini bir kez daha öne çıkardı. Bence o yüzden de bir şey yiyeceğimiz, içeceğimiz zaman veya imkan buldukça sık sık ellerimizi bol sabun ve suyla en az bir dakika yıkamalıyız ancak o zaman temiz olduğumuza emin olabiliriz.

(Ozanca sağlık mobbing politika kitabımdan)





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI