Bugun...


Aile Hekimi Dr. Ozan UZKUT

facebook-paylas
VİTAMİN FAZLALIĞININ ZARARLARI
Tarih: 15-10-2020 19:39:00 Güncelleme: 15-10-2020 19:39:00


Vitaminler bağışıklı sistemimizi destekleyen bizi her türlü hastalıktan koruyan metabolizmamızın doğru çalışmasını sağlayan en önemli maddelerdir. Bence bütün vitaminler doğadan doğal olarak yediğimiz gıdalar sayesinde alınmalıdır ama bunun yeterli olmadığı durumlarda ilaç şeklinde de alınabilir ama bazı vitaminlerin fazlası bize sağlık vereceğine sağlığımızı da bozabilir. Genelde B ve C vitaminlerinin fazlası vücuttan atılsa da bazen fazlalık bazı hastalıklar yapar, bunları bir gözden geçirmek istedim.


C vitamini fazlalığı: Normalde yiyeceklerle yeterince vücuda alınabilen C vitamini günde 2 gramdan fazla alındığında karın ağrısı, bulantı ve kusmaya sebep olabilir. Uzun süreli ve yüksek doz kullanımıyla böbrek taşı oluşabilir. Demir preparatı kullanan hastalarda emilimini artırarak demir yüklenmesine neden olabilir. Günde bir gramın üzerinde alındığında, idrarda bakılan şeker ölçümlerini bozar. Ayrıca bazı enzim eksikliği olan hastalarda kan hücrelerinin yıkımına neden olabilir.

B6 vitamini fazlalığı: Ellerde ve ayaklarda uyuşma ve his kaybına neden olabilir.

A vitamini fazlalığı: Karaciğer hastalığı olan kişilerde, karaciğer fonksiyonlarını bozacak şekilde alkol ya da ilaç kullanan kişilerde yüksek doz A vitaminine bağlı zehirlenme daha çabuk gerçekleşir. Bu nedenle bu gruptaki kişilerin vitamin takviyesi yaparken A vitaminine karşı daha dikkatli olmaları gerekir. Gebe kadınlara yüksek doz A vitamini verildiğinde düşüklere, bebekte kalp ve kafa anomalilerine yol açtığı görülmüştür. Bazı klinik çalışmalar akciğer kanseri gelişme riski olan kişilerde A vitamininin öncü maddesi beta karotenin yüksek doz alımının kansere yakalanma riskini artırdığını ortaya koymuştur. A vitamini fazlalığında kafa içi basıncının artışı ile beraber baş dönmesi, çift görme, baş ağrısı, kasılma nöbetleri, uykuya eğilim, bulantı, kusma, iştahsızlık görülür. İlerleyen dönemde ise dalak ve karaciğer büyümesi ile beraber dudaklar ve avuç içlerinde soyulma, ciltte kuruma, saç dökülmesi, kemik ağrıları, kemiklerde şişlik, kalsiyum yükselmeleri, lenf bezlerinde büyüme, sinirlilik, huzursuzluk görülebilir.

D vitamini fazlalığı: Daha çok yaz mevsiminde güneş sayesinde ciltte üretilen D vitamini sıklıkla yetersizlik nedeniyle takviye gerektirir. Bağışıklığın kuvvetli olması ve kemik sağlığı açısından önemli olan bu vitamin mutlaka kandaki düzeyine bakılarak kullanılmalıdır. D vitamini fazlalığında ağız kuruluğu, gözde kızarma, cilt kuruluğu, kaşıntı, bulanık idrar, böbrek taşı, kanda kalsiyum yükselmesi, kas krampları, kabızlık, bulantı, kusma, kemik ağrıları, çarpıntı, kalp ritm problemleri, baş dönmesi gibi şikayetlere neden olabildiği gibi böbrek ve kalp yetersizliği de yapabilir.

E vitamini fazlalığı:E vitamini fazlası sindirim sistemi ile ilgili bazı şikayetlere yol açabilir. E vitamininin kan pıhtılaşmasını azaltıcı özelliği vardır. Özellikle kalp hastalarında çok sık kullandığımız kan sulandırıcı ilaçların etkisini artırdığından bu hastalarda E vitamini takviyesini yaparken çok dikkatli olmak gerekir. E vitamini fazlası insülin ihtiyacını azaltıp kandaki şeker oranının düşmesine sebep olabilir. Bu nedenle özellikle ilaç kullanan şeker hastalarında hipoglisemiye yol açabileceği için çok dikkatli kullanılmalıdır.

K vitamini fazlalığı:Vücutta K vitamini fazlalığı çok nadir görülür ancak K vitamininin fazla alınması, kanın pıhtılaşmasına ve damar tıkanıklığına, karaciğer fonksiyonlarında bozulmalara neden olabilir. Yüzde ateş basması, kaşıntı, kızarma, terleme ve göğüs sıkışması gibi şikayetlere neden olabilir. Son yapılan çalışmalarda özellikle A, C ve E vitaminlerinin fazla alınmasının kanser oluşumu ya da ilerlemesi ile bağlantısı olduğundan bahsedilmektedir. Enfeksiyon hastalıkları ve kanseri önlemede bağışıklık sisteminin kuvvetli olması gerekir.

Sistemin iyi çalışması için de bu vitaminlere ihtiyaç vardır. Ancak her şeyde olduğu gibi gereğinden fazlası zarar verir.





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI