Bugun...


Aile Hekimi Dr. Ozan UZKUT

facebook-paylas
GEBELER AŞI OLMALI MI?
Tarih: 26-04-2021 18:11:00 Güncelleme: 26-04-2021 18:11:00


Bana en çok sorulan sorulardan biri de bu, gebeler aşı olmalı mı veya hamile kalmayı düşünenler aşı olmalı mı? Ben de bu soruyu yapılan bilimsel araştırmalardan elde ettiğim sonuçlara göre değerlendirmeye çalışacağım.


Aşının genetiğimize nasıl bir etki yaptığı, ileriki yıllarda aşıdan sonra oluşacak çeşitli komplikasyonlar henüz bilinmiyor. Bunun için kısa vadede beş yıl, uzun vadede ise yirmi yıllık bir inceleme gerekiyor. O yüzden bu konuda bir şey söyleyemeyeceğim, ben sadece hastalıktaki faydasını, düşük riskini, kısa vadede anne ve çocuk üzerindeki etkilerini değerlendirebilirim.


Gebelerde uygulama yapmak hem çok riskli hem de sıkıntılı, o yüzden de henüz ülkemizde bu konu ile ilgili bir bilgi yok. Sinovac aşısı ile bilgiyi henüz hiç bir ülke paylaşmadı, bu konuda yine en kabul edilebilir bilgi akışını bu aşıyı kullanan ülkeler arasında en iyisi olduğumuz için kendi çalışmamız olursa onu değerlendirebiliriz ama şu an öyle bir çalışma görünmüyor. Bu yüzden de yine ABD'nin ve İngiltere'nin çalışmalarını ve bizim ülkemizde yapılmaya başlanan Pfizer Biontec aşısının çalışmalarını inceledim.


Amerika'nın hastalık kontrol ve önleme merkezi CDC'nin Journal of Medsicine dergisine göre 35 bin 691 gebe kadına aşı uygulanmış ve bu kişilerin 827'si doğum yapmış, bu kişilerde düşük yapma olasılığı hiç aşı olmayanlara göre aynı oranda bulunmuş. Yani aşının düşük yapma riski son derece az. Ama ben yine de bu aşının yüz kişinin onunda gösterdiği ateş, kusma, ağrı gibi şikayetlerini de göze alarak gebelerin aşı olmak istiyorlarsa gebeliğin son üç ayında yani altıncı ayından sonra aşı yaptırmalarını öneririm, hem böylece gebelik bulantıları ile aşının bulantıları ayırt edilebilir, hem de olabilecek düşük ki bu bazen aşı korkusu, bazen endişe bazen de ağrı eşiğinin düşüklüğü gibi nedenlerle olabilir. Aşının sekonder etkilerinin de etkisini çok azaltır.


Bu durum ışığında benim genel olarak tavsiyem, eğer gebe iseniz ve aşı olmak istiyor, buna imkanınız varsa altıncı aydan sonra Biontek aşısı olmanız yönündedir. Henüz Sinovac aşısı ile ilgili bir çalışma olmadığı için bu aşıyı tavsiye edemiyorum.


Peki "aşı oldunuz ve hamile kaldınız veya aşıdan önce hamileliğinizi bilmiyordunuz, aşı olduktan sonra hamile olduğunuzu öğrendiniz, buna bir etkisi var mı?" derseniz henüz bu konuda bir çalışma yok o yüzden de gebeliği sonlandırmaya da gerek yok. Bence kadın doğum uzmanlarınca bu durum değerlendirilmeli ve mutlaka bildirilmeli, belli mi olur böylece bizim de bu konu ile ilgi bir çalışmamız oluşabilir, biz de bunu yayınlarız.


"Peki mutlaka aşı yaptırmalı mıyız?" derseniz bence aşı yaptırmalısınız çünkü doğum sırasında veya kontrol sırasında hastaneden virüs kapabilirsiniz ve bu sizin ve bebeğiniz için çok daha tehlikeli olur ve ikiniz de hayatınızı kaybedebilirsiniz, ne yazık ki bu şekilde kaybettiğimiz bir çok anne ve bebek var, virüs şuanda aşıdan kat be kat daha tehlikeli ve ölümcül… Aşıdan başka korunma imkanımız da olmadığına göre mutlaka aşı olmalıyız diye düşünüyorum ama bu aşı hastanede ve Biontec aşısı olmalı şu andaki bilgilerimiz ışığında… Olası başka genetik hastalıklarda yukarıda yazdığım gibi ancak beş sene sonra anlayabileceğimiz konular… Biz şuandaki acil duruma önlem almak zorundayız. Başka bir çare görünmüyor.

(Ozanca sağlık mobbing politika kitabımdan)





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI