Bugun...


Aile Hekimi Dr. Ozan UZKUT

facebook-paylas
İLAÇLARIN ÖDENMEMESİ KİMİ VURDU?
Tarih: 24-10-2021 15:54:00 Güncelleme: 24-10-2021 15:54:00


SGK ödeme yönetmeliğinden bazı ilaçları çıkardı, bu çıkarılan ilaçlar bazı kişileri olumsuz olarak etkileyecek ve bu yüzden bazı hastaların hastalıkları çok daha fazla artacak, bir de bu kişilerin sağlığını korumak için bu ilaçları parayla satın aldıklarını düşünürsek bu durum çok daha vahim bir sonuç doğuracak. Kimleri etkileyecek ve nasıl etkileyecek, bir gözden geçirelim.


Ağrı kesici, kas gevşetici kremlerin ödenmemesi en çok yaşlı fibromiyaljili, romatizmalı artritli hastaları vuracak, bunların çoğu yaşlı emekli, sürekli kronik ağrıları olan ve diğer hastalıkları yüzünden bu ilaçları tablet veya başka şekilde alamayacak kişiler. Bu kişiler şimdi ya bu kremleri para ile alacaklar -ki bu ilaçlar artık SGK ödeme listesinden çıkınca en az on kat artacaktır- çok pahalıya mal olacak veya bu ilaçları tablet, fitil veya iğne yolu ile alacaklar, bu da başta mide, karaciğer, kalp, böbrek ve bağırsaklar olmak üzere bir çok organda hasar bırakacak, hasar bırakmaması için alınan ilaçlar da başka organlara zarar verecek. Yani basit bir kremle nefes aldıracak hastalıklar için yan etkisi çok fazla olan bir çok ilacı kullanmak veya zaten çok çok az olan gelirlerine bir de ağrı kesici krem yükünü de katmak zorunda kalacaklar.


Ağız spreylerini en çok kullananlar başta öğretmenler ve gişe memurları olmak üzere halka bir şeyler anlatmak, onları bilgilendirmek üzere kimi zaman bağıran kimi zaman çok yoğun kişiler bunu kullanıyordu. Ben bir çok hastama başta öğretmenler olmak üzere bu ilacı yazıyordum, "ders aralarında mutlaka cebinizde çantanızda bu ilacı taşıyın ve mutlaka sıkın" diyordum ve gerçekten çok faydasını gördüm, bu sayede bir çok öğretmen dostum kronik farenjit, tonsilit larenjit hatta gırtlak kanserinden korundu, daha az hasta oldular, derslerini aksatmadılar, öğrenciler öğretmen yokluğundan dolayı eğitimlerinden kalmadılar. Şimdi bu genelgeyle artık öğretmenler yoksulluk sınırı altındaki maaşlarına artık satışı fiyatı normalin çok üzerine çıkacak bu ilaçların yükünü de bindirecekler ya da daha sık hastalanıp yukarıdaki hastalıklara yakalanabilecek, tedavileri çok daha zor olacak, dersler aksayacak, öğrenciler eğitimsiz kalacaklar.


Diş jellerini bildiğiniz gibi bebeklerin diş çıkarmaları sırasında çekilen ağrı, uykusuzluk, yemek yiyememe şikayetlerinin çözümü için kullanıyorduk, bir de takma diş kullananların diş etine takma diş vurmasın diye de kullanıyorduk. Artık bu hastalar mağdur olacak, anneler babalar çocuklarının diş problemleri yüzünden daha çok uykusuz kalacaklar, işleri aksayacak, çocuklar huzursuz ateşli bir şey yiyemez olacak, kişiler artık bu ilacı değerinin çok üstünde bir bedelle satın almak zorunda kalacak. Bunun getirdiği mali yükü çocuğunun mamasından, bezinden, kıyafetinden veya kendi ihtiyaçlarından kesmek zorunda kalacaktır.


Evet bir çok Avrupa ülkesinde bu ilaçlar reçetesiz satılır ve sigorta şirketlerinin bir kısmı bu ilaçları kapsama dışına almıştır. Ancak orada insanlar bilir prim öderken bu ilaçların ödenmeyeceğini ve ona göre prim öderler, bu ilaçların ödenmesi için ayrıca prim ödenmesi gerekir, biz ise prim öderken her türlü ihtiyacımızın bu primlerle ödeneceğini  bilerek çalıştık ve prim ödedik hala daha ödüyoruz. Bizden aldıkları primi bize harcaması gereken SGK bizden başka kişilere kaynak aktarması yapınca -ki bu kişilerin SGK'ya hiç bir katkıları yok- batmamak için bizim hakkımız olan ilaçlarda kısıtlamaya gidiliyor. Bu çok büyük bir haksızlık ve hukuksuzluktur, giderilmesi lazımdır, ben yaptım oldu demekle olmaz, ilgili kurumların derneklerin, odaların mutlaka dava açıp bu haksızlığa son vermesi gerkir yoksa bu ne ilk olur ne de son…

(Ozanca sağlık mobbing politika kitabımdan)





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI