Bugun...


Aile Hekimi Dr. Ozan UZKUT

facebook-paylas
KORONA NE ZAMAN BİTER?
Tarih: 16-10-2021 15:56:00 Güncelleme: 16-10-2021 15:56:00


Bana en çok sorulan sorulardan biri de bu herhalde "bu salgın ne zaman biter?" Ben takipçilerimin de çok iyi bildiği gibi 2020 mart ayından beri bu salgının 2022 martta biteceğini yazıyor, söylüyorum. Hala daha aynı tarihi veriyorum. Bazıları "günde otuz bin civarında pozitif ve günde neredeyse iki yüz elli kişi ölüyor, nasıl böyle söylüyorsun?" diye bilirler ama  virütik pandemiler iki yıldan fazla sürmeyeceğini düşünüyorum. İki yıl önce "hocam çokmuş nasıl çekeriz?" diyenler şimdi "iyi az kalmış" diyor, bu zaten çok göreceli bir durum ama tabi bunun da bazı şartları var.


Benim en çok dikkat ettiğim tarih önümüzdeki 15 ekim ve 30 kasım tarihleri, bu tarihler arasında vakalarda birden artış olmazsa yani vakalar şimdiki seviyesinde kalır, yatay bir seyir izlerse, zaten 30 kasımdan sonra vaka sayılarında ve ölümlerde düşüşlerin meydana geleceğini ve bu düşüşün şubat sonundan sonra iyice azalacağını, mart sonunda pandemi değil de endemi şeklinde yani bazı bölgelerde kalacağını düşünüyorum.


Ama bu arada hemofiluza bağlı grip semptomlarının çok görüleceğini hatta ölümcül olabileceğini de düşünüyorum. Hatta bu kış grip koronadan çok daha fazla can alabilir. İki yıldır görülmeyen bu yüzden de toplumsal bağışıklığımız düşen grip mikrobu, bu sene çok daha güçlü bir şekilde yaşamımızı tehlikeye sokabilir.


Tabi koronanın bitişinde dünyada ve ülkemizde aşılanma oranları -ki gün geçtikçe aşı karşıtlarına rağmen- artmakta, Koronaya spesifik ilaç bulunması, gerçi henüz çok pahalı ama bir kaç ay içinde ucuzlayacağını veya dünya sağlık örgütü gibi kurumların bu işle el atıp finansmanının sağlayacağını düşünüyorum. Bu salgının pandemiden endemiye dönüşeceğini artık sadece bazı ülkelerde kalacağını, küresel bir salgın hüviyetini yitireceğini, grip gibi yılda bir kez yapılan aşılarla beş yıl içinde tamamen ortadan kalkacağını tahmin ediyorum.


Bu tabi ki bir tahmin ve olağanüstü durumlarda olağan dışı sıkıntılar olur, bu tahmin bozulur yani bir savaş durumu, küresel bir soğuma, ekonomik kriz, insanların toplu halde yaşama zorunluluğu gibi durumlarda bu hastalık bir kaç ay daha uzayabilir ama gelişen toplumsal bağışıklık ve virüsün artık daha uyumlu mutasyon yapma olasılığı çok daha yüksek. Bu da pandeminin bitme olasılığını çok artırıyor.


Bir de garip bir şekilde bir virüs baskın halde iken diğer virüsün vücuda yerleşememe durumu var ki bu da koronanın bu sene hemofilusa karşı cephe kaybedeceği yani bu sene grip virüsü çok daha fazla görüleceği için koronanın gerileceği ön görüsü de etkili… Geçen sene hiç görülmeyen grip virüsü bu sene korananın daha fazla yayılmasını engelleyecek ve önümüzdeki kışa damgasını vuracak gibi görünüyor.


Bence bu durum 4. aşıdan ziyade riskli kişileri yani 65 yaş üstü kişiler, kronik rahatsızlığı olan yani şeker, tansiyon, astım, KOAH, tiroid olan kişiler, kanser hastaları gibi hastalığı olan kişiler biran önce grip aşısı olmalı… Tabi bunda sağlık çalışanları da dahil edilmeli, onlar da çok kısa süre içinde aşılanmalıdır.





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI