Bugun...


Aile Hekimi Dr. Ozan UZKUT

facebook-paylas
KORONA İLAÇLARININ YAN ETKİLERİ
Tarih: 26-09-2020 17:57:00 Güncelleme: 26-09-2020 17:57:00


Bir çok hastam soruyor, ben de buradan yazıp hem onların sorularını yanıtlayıp hem de bu konuda aklında tereddüt olanlar varsa onları gidermek istedim. Biliyorsunuz koranın direk tedavisi için bir ilaç henüz yok, o yüzden semptomatik yani bulguya göre tedavi veriliyor. Yani "pozitif çıktınız alın şu ilaçları kullanın" denmiyor, takip ediliyor, bir bulgu çıkarsa ilaç başlanıyor, bulguya göre bir bulgu çıkmazsa 14 günlük karantina sonucu -ki bu 10 güne indirildi- toplum içine işine gücüne gitmesine izin veriliyor…


Peki ilaç verildi, bu sefer başka bulgular ortaya çıktı, bu bulgular ilaçtan mı yoksa koronadan mı yoksa başka hastalıktan mı, bunu anlamak için korona da kullanılan ilaçların olası yan etkilerini yazmak istedim… Yalnız ilaçların ticari isimlerini değil, ticari isimlerinin altında molekül isimlerini yazacağım…


HİROKSİKLOROKİN SÜLFAT 200 mg: Gebelikte, karaciğer böbrek yetmezliğinde, bazı göz hastalıklarında, bazı enzim eksikliği durumunda bazı ilaçlarla beraber kullanılmaz. Bulantı, karın ağrısı, kusma, ishal yapabilir. Görme bozukluğu yapabilir, sinirlilik, baş ağrısı, kaşıntı görülebilir…


AZİTROMİSİN : Kalpte ritm bozukluğu, karaciğer yetmezliği, böbrek yetmezliği, ishal, bulantı, kusma, karın ağrısı, baş ağrısı, uyuşma, iştah kaybı, şişkinlik, kan bozukluğu, yorgunluk, deri döküntüleri görülebilir.


LOPİNAVİR 200 MG: Gebelikte kullanılamaz, karaciğer yetmezliği olan kullanamaz. Kalp hastalığı olan kullanamaz, ishal, bulantı, kusma, yorgunluk hissi, cilt döküntüleri, kalp ritm bozukluğu, kan hastalıkları, kaşıntı yapabilir.


FAVİPİRAVİR 200mg: Gebelikte kullanılmaz, diyare, kusma yapabilir, karaciğer enzimlerini yükseltir, psikiyatrik bozukluklar yapabilir.


OSELTAMİR FOSFAT 75 mg: Gebelikte ve böbrek yetmezliğinde kullanılmaz. Bulantı, kusma, uykusuzluk, baş dönmesi, hayal görme, sinirlilik, ajitasyon, anksiyete yapabilir, bazı kan bozuklukları yapabilir, karaciğer enzimlerini yükseltir, kaşıntı ve şişlik yapabilir.


REMDESİVİR: Bulantı, kusma karaciğer ve böbrek yetmezliği baş ağrısı ,kol ve bacaklarda ağrı yapabilir.


RİBAVİRİN 200 mg: Hamile kadınlarda ve eşi hamile olan erkeklerde kullanılmamalıdır, kan hastalığı olanlar kullanmamalıdır, böbrek yetmezliğinde kullanılmamalıdır. Halsizlik bulantı , kaşıntı ve döküntüler yapabilir.


CANAKİNUMAB: Bu ilaçlar beraber aşı uygulanması sakıncalıdır. Ciddi enfeksiyon riski taşır, baş ağrısı, baş dönmesi, bitkinlik, halsizlik, ishal, bulantı, kusma yapar, deride kızarıklık, şişme, kaslarda ağrı yapar. Kan hastalıklarına sebep olur, bağışıklık sistemini düşürür.


TOSİLİZUMAB: Enfeksiyon riskini artırır, karaciğer enzimlerini yükseltir, kan hastalıkları yapar, ciltte döküntü ve kaşıntı yapar, kandaki yağ seviyesini yükseltir.


REKOMBİNANT İNTERFERON TEDAVİLERİ: Depresyon, intihar düşünceleri yapar. Karaciğer enzimlerini yükseltir, kalp yetmezliğine sebep olabilir. Saç dökülmesi, baş dönmesi, iştahsızlık, karın ağrısı, ishal, bulantı, kusma, depresyon, uykusuzluk yapar. Migren, cinsel istek azalması, adet düzensizliği yapar. Sara hastalığına benzer kasılmalar yapabilir.


(Ozanca sağlık mobbing politika kitabımdan)





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisidir?


SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
YUKARI